Σεισμόσημο: το νέο χαράτσι, ποιοι και πόσο θα πληρώνουν στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Ποιο το νέο χαράτσι, το σεισμόσημο; Ποιοι και πόσο θα το πληρώνουν για να κάνουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων;

Με υποσχέσεις για μείωση του φορολογικού συντελεστή στις μεταβιβάσεις ακινήτων και άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που –υποτίθεται- ότι θα επιτρέψει στις τράπεζες να ξαναδώσουν στεγαστικά δάνεια θέλει η κυβέρνηση να βγάλει από την κατάψυξη την ημιθανή κτηματαγορά. Αρκούν όμως αυτά;

Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, κατά τη μεταβίβαση ενός ακινήτου επιβάλλεται φόρος είτε στον αγοραστή, είτε στον πωλητή. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, μετά και την τελευταία τροποποίηση που έγινε στον σχετικό νόμο, επιβάλλουμε φόρο και στους δύο. Θυμηθείτε την πρόσφατη αλλαγή που έγινε στην νομοθεσία με αποτέλεσμα να φορολογούνται με συντελεστή 15% ακόμη και όσοι πωλούν ακίνητα με ζημιά.

Αρκεί λοιπόν μια μείωση του συντελεστή υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης από το 10% που είναι σήμερα στο 4%, συντελεστής που ούτως ή άλλως συναντάμε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες; Θα αναστρέψει αυτή η κίνηση τα φορολογικά έσοδα από τις αγοραπωλησίες ακινήτων τα οποία κατέρρευσαν; (σ.σ από το ένα δισεκατομμύριο ευρώ πέσαμε στα 200 εκατομμύρια ευρώ με τις εκτιμήσεις για το 2013 να είναι ακόμη δυσμενέστερες). Θα βοηθήσει ενδεχομένως και η απαλλαγή των αγοραστών από την υποχρέωση να πληρώνουν δικηγόρο για να παρίσταται στην υπογραφή των συμβολαίων; (σ.σ αλήθεια ποιος αγοραστής θα κάνει μια επένδυση δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς να αναθέσει σε δικηγόρο τον έλεγχο των τίτλων;)
Μάλλον θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Αν κάτι θα οδηγήσει κάποια στιγμή στην αύξηση των συναλλαγών στην κτηματαγορά, αυτό θα είναι η κατάρρευση των τιμών. Κάποια στιγμή, οι έχοντες ρευστότητας θα διαγνώσουν ευκαιρίες και θα κινηθούν. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει προηγουμένως:

1. Να αρχίσουν οι τράπεζες να δίνουν και πάλι στεγαστικά δάνεια. Το ζήτημα των πλειστηριασμών είναι πρόφαση και όχι το πραγματικό πρόβλημα. Θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια αν αρχίσουν να βγαίνουν μαζικά τα σπίτια στο σφυρί; Θα βρουν οι τράπεζες αγοραστές για τα ακίνητα που θα αποκτήσουν στην αντικειμενική αξία; Το ζητούμενο είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά, να σταματήσουν να «κοκκινίζουν» δάνεια ώστε οι τράπεζες να μπορούν να κάνουν προγραμματισμό και να διοχετεύσουν κάποια κεφάλαια στην αγορά υπό μορφή δανείων.

2. Να σταθεροποιηθεί το φορολογικό περιβάλλον. Τέσσερις φορές μέχρι τώρα, έχει ανατραπεί το πλαίσιο όσον αφορά στο πόθεν έσχες. Θα υπάρχει ή όχι; Θα μπει ο ενιαίος φόρος ακινήτων; Σε τι ποσοστό θα αντιστοιχεί σχετικά με την αξία του ακινήτου;

3. Να αποκατασταθεί ένα κλίμα στοιχειώδους ασφάλειας στην αγορά. Αν η αγορά περιμένει ότι …κάτι κακό θα συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες, τότε ποιος θα τολμήσει να κάνει επένδυση;

4. Να τελειώσει η φιλολογία για εισαγωγή και νέων βαρών στα ακίνητα. Μετά τα ενεργειακά πιστοποιητικά και δεκάδες άλλες επιβαρύνσεις, τώρα συζητείται και η υποχρεωτική ασφάλιση κατά του κινδύνου των φυσικών καταστροφών ή “σεισμόσημο“.

Διαβάστε τι επιβάλλει η τρόικα για κατάργηση 13ου,14ου μισθού.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.