Απεργία καθηγητές: πότε κλείνουν τα σχολεία, “λουκέτα” και σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Τι αποφασίστηκε στη μαραθώνια συνεδρίαση της ΟΛΜΕ για την απεργία διαρκείας των καθηγητών; Πότε κλείνουν τα σχολία;

Εξαιρετικά θερμό αποδεικνύεται το φθινόπωρο για τον χώρο της Παιδείας καθώς καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι και πανεπιστημιακοί σε ΑΕΙ, ΤΕΙ προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σε κλίμα έντασης και με κινητοποιήσεις ξεκινάει το νέο σχολικό έτος. Η κινητοποίηση των καθηγητών ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου, με τη μορφή πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών.

Η μαραθώνια συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ ολοκληρώθηκε στις περίπου 10 το βράδυ της Δευτέρας.

Νωρίτερα η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) είχε στείλει επιστολή στους γονείς και ζητούσε τη συμπαράστασή τους.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών καλούν σε συστράτευση τους γονείς «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς».

Στην επιστολή της, η ΟΛΜΕ ενημερώνει τους μαθητές ότι θα «ξεσηκωθούμε σε έναν απεργιακό αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, της ζωής της δικιάς μας και της δικιάς σου».

«Αυτή τη μάχη ή θα την κερδίσουν οι πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης που την υπηρετεί και θα επιβάλλουν την ερήμωση και τη δυστυχία ή θα την κερδίσουμε εμείς, ανοίγοντας τον δρόμο για το σχολείο του μέλλοντος, για μια δημιουργική και ελεύθερη ζωή για όλους» τονίζουν οι εκπρόσωποι των καθηγητών και καταλήγουν: «Εμείς, οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σου, σου ζητάμε να σταθείς στο πλάι μας, να προσθέσεις την αποφασιστικότητά σου στη δική μας και να γίνεις μέρος του τεράστιου λαϊκού ποταμιού που θα γεμίσει τους δρόμους της χώρας και θα νικήσει!».

Ύστερα από την απόφαση της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε πενθήμερες απεργίες από τις 16 Σεπτεμβρίου, με λουκέτο στα ιδρύματά τους αποφάσισαν να απαντήσουν και οι καθηγητές του Παν. Αθηνών και του ΕΜΠ στην απόφαση του υπ. Παιδείας να προχωρήσει σε διαθεσιμότητα 1.765 διοικητικών υπαλλήλων.

Παράλληλα, με ομόφωνη απόφασή του, ο Σύλλογος ΔΕΠ του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου αποφάσισε απεργία μέχρι τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου ενώ κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα ΤΕΙ της χώρας.

Ο κατάλογος των διοικητικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα με βάση τα κριτήρια του υπ. Παιδείας αναμένεται να είναι έτοιμος έως τις 20 Σεπτεμβρίου, και οι περισσότεροι εξ αυτών ανήκουν στο Παν. Αθηνών, το ΑΠΘ, το ΕΜΠ και λιγότεροι από τα πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων.

Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων ανώτατων ιδρυμάτων έχει αποφασίσει δύο 48ωρες απεργίες, στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου και στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, αλλά και μια πενθήμερη από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, σε απάντηση στην επικείμενη διαθεσιμότητα 1.500 εργαζομένων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Εν τω μεταξύ και με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο στη Βουλή η ΟΛΜΕ και το ΠΑΜΕ προγραμματίζουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Συγκεκριμένα, η ΟΛΜΕ διοργανώνει στις 18.30 πανελλαδική Συγκέντρωση στα γραφεία της (Ερμού & Κορνάρου 2) και πορεία στο Σύνταγμα.

Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συλλαλητήρια σε πολλές μεγάλες πόλεις. Το συλλαλητήριο της Αθήνας θα γίνει στην Ομόνοια στις 19.00 και στη Θεσσαλονίκη στις 18.30 το απόγευμα στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Διαβάστε πόσες μέρες απεργία ετοιμάζουν οι καθηγητές.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.