ΣΔΟΕ: Πάρτι σε Μονές με 5 δισ. μαύρου χρήματος και στο Άγιο Όρος

Κόλαση επικρατεί σε μονές και στο Άγιο Όρος με τα εικονικά και πλαστά τιμολόγια. Τι ανακάλυψε το ΣΔΟΕ;

«Ιερές» μπίζνες με πλαστά τιμολόγια που εκδίδονταν στο όνομα αχυρανθρώπων, ακόμα και φυλακισμένων, εντόπισε το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με τα πορίσματα των ελέγχων, δεκάδες μονές στην Ελλάδα συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι των 5 δισ. ευρώ μαύρου χρήματος και παράνομων επιδοτήσεων με πλαστά παραστατικά.

Το παζλ των αποκαλύψεων του ΣΔΟΕ συμπληρώνουν υποθέσεις απάτης κατά του Δημοσίου με εικονικά τιμολόγια στις οποίες πρωταγωνιστούν χιλιάδες αγρότες, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, κρατούμενοι ελληνικών φυλακών και ιερείς.

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ΣΔΟΕ όταν διαπίστωσαν έπειτα από επισταμένους ελέγχους για παραβάσεις ΦΠΑ ότι η Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους είχε εμφανίσει εικονικό τιμολόγιο αξίας 600 χιλιάδων ευρώ, το οποίο είχε εκδοθεί στο όνομα φυλακισμένου που βρισκόταν στις φυλακές Διαβατών και η Μονή τον παρουσίαζε ως εργολάβο του έργου αναστήλωσης.

Η Μονή της Σίμωνος Πέτρας ή Σιμωνόπετρας τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχτεί σε μια από τις σημαντικότερες του Αγίου Όρους κι αυτό λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων της αδελφότητας των μοναχών της με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Οι νεωτερισμοί τους έχουν συχνά σκανδαλίσει και τους καταλογίζουν ότι είναι από αυτούς που έφεραν την εκκοσμίκευση στο Όρος. Λόγω των στενών σχέσεων με την εξουσία, είναι από τα μοναστήρια που έχουν εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος από τα κοινοτικά προγράμματα και τα κονδύλια για τα έργα που έχουν γίνει στο μοναστήρι, διεκδικώντας να γίνονται αυτά με αυτεπιστασία από το μοναστήρι, ερχόμενοι συχνά σε ρήξη με το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς. Ο γέροντας Ελισαίος, παλιότερα ως απλός μοναχός και σήμερα ως ηγούμενος της Μονής, θεωρείται ως ένας από τους διπλωμάτες της μοναστικής κοινότητας, ενώ οι Σιμονοπετρίτες ήταν από αυτούς που στήριξαν τον Εφραίμ και τους Βατοπεδινούς στην Ιερά Κοινότητα.

Συμμετοχή στο μέγα σκάνδαλο με τα πλαστά τιμολόγια ανακαλύφθηκε από ελεγκτές του ΣΔΟΕ ότι είχε άλλη Μονή της Κρήτης, η οποία είχε συμπεριληφθεί σε κοινοτικό πρόγραμμα για να λάβει επιδότηση. Σύμφωνα με το πόρισμα, εμφάνιζε εικονικά τιμολόγια ύψους 270.000 ευρώ.

Περίοπτη θέση στη μακρά λίστα του ΣΔΟΕ με τις ιερές μπίζνες έχει ένας ιερέας ο οποίος είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια αξίας 150.000 ευρώ για ανύπαρκτες συναλλαγές. Στο μεγάλο φαγοπότι, όπως προκύπτει από τους μέχρι τώρα ελέγχους, έχουν λάβει μέρος και πολλά μοναστήρια που πήραν κοινοτικές επιδοτήσεις για αναστήλωση, έχοντας παρουσιάσει μεγάλα ποσά δαπανών. Όπως όμως αποδείχθηκε μετά τις διασταυρώσεις στοιχείων, τα παραστατικά και τα τιμολόγια ήταν εικονικά και πλαστά.

Σαρωτικοί έλεγχοι γίνονται και στα ταμεία πολλών ενοριών, όπου σύμφωνα με το ΣΔΟΕ υπάρχουν ενδείξεις διακίνησης μαύρου χρήματος, αλλά οι έλεγχοι σύμφωνα με στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος «προσκρούουν» σε κλειστά στόματα.

Το όργιο κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος μέσω επιδοτήσεων και προμηθειών σε τιμολόγια που είχαν κοπεί από υπεράκτιες εταιρείες καταγγέλλει στο Έθνος της Κυριακής ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας. Ένας ολόκληρος φάκελος με εκθέσεις ελέγχων του ΣΔΟΕ που έχει στη διάθεσή του ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης και έχει ήδη διαβιβάσει στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρ. Πεπόνη, αποδεικνύει ότι μέσω offshore εταιρειών και με εικονικά τιμολόγια και υπερτιμολογήσεις, επιχειρηματίες εισέπρατταν πολλαπλάσια ποσά, με επιδοτήσεις από το ελληνικό Δημόσιο, από αυτά που δικαιούνταν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στον φάκελο, κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ στο διάστημα 2009 – 2012 διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα για τις οικονομικές σχέσεις επιχειρήσεων ελληνικού Δημοσίου:

• Αριθμός εκδοτών πλαστών και εικονικών τιμολογίων: 4.103.

• Αριθμός πλαστών και εικονικών τιμολογίων: 503.200.

• Αξία πλαστών και εικονικών τιμολογίων: Ανω των 5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό προέκυψε από τους ελέγχους μόνο του 20% των περιπτώσεων που ερευνήθηκαν. Σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, οι υπεράκτιες εταιρείες, εκτός από την εξειδίκευσή τους σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή, χρησιμοποιούνται από επιχειρηματίες για να υπερτιμολογούν ή να εκδίδουν πλαστά τιμολόγια προκειμένου να καρπωθούν πολλαπλάσιες επιδοτήσεις από αυτές που δικαιούνται. Χαρακτηριστικές είναι ορισμένες περιπτώσεις εταιρειών Μέσω offshore εταιρειών και με εικονικά τιμολόγια και υπερτιμολογήσεις, επιχειρηματίες εισέπρατταν πολλαπλάσια ποσά, με επιδοτήσεις από το ελληνικό Δημόσιο.

Διαβάστε πώς απατημένοι σύζυγοι καρφώνουν συζύγους στο ΣΔΟΕ με έγγραφα φωτιά.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.