Νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι τελικές αλλαγές για τα σκάφη αναψυχής

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο με τις αλλαγές που έκανε το υπουργείο Ναυτιλίας για την φορολόγηση των σκαφών αναψυχής; Διαβάστε τις τελικές ρυθμίσεις.

Εναν χρόνο μετά την κίνηση του τότε υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη να αποσύρει την τροπολογία για τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής ύστερα από αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ αλλά και της ΝΔ, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το νομοσχέδιο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο, που πέρασε από σαράντα κύματα, εντός των προσεχών ημερών, όπως όλα δείχνουν, κατατίθεται προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Στις αρχές του καλοκαιριού είχε φθάσει στην… εξώπορτα του Κοινοβουλίου έχοντας την υπογραφή του κ. Μουσουρούλη, ωστόσο κατόπιν εντολής του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που τον διαδέχθηκε στην Ακτή Βασιλειάδη αποσύρθηκε για νέα επεξεργασία, πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη.

Tελικές ρυθμίσεις
– Καμία διάκριση σκαφών σε ιδιωτικά – επαγγελματικά.
– Δεν θα μπορούν να ενοικιάζονται τα ιδιωτικά σκάφη που δεν έχουν καταβάλει τον ΦΠΑ (και δεν έχουν εκτελωνιστεί).
– Υπόχρεος για την προσκόμιση του ναυλοσυμφώνου δεν θα είναι ο ναυλωτής, αλλά είναι ο ιδιοκτήτης του σκάφους ή οποιοσδήποτε τρίτος ο οποίος θα φέρει απλή εξουσιοδότηση από τον ιδιοκτήτη. Υπόχρεος για την τήρηση των στοιχείων θα είναι ο πλοιοκτήτης.
– Σκάφη ως τα 24 μέτρα υπάγονται στο καθεστώς «bareboat» (δηλαδή χωρίς προβλεπόμενο πλήρωμα).
– Το τέλος πλόων (ΤΠΠ) θα εφαρμόζεται για τα σκάφη άνω των 12 μ., για σκάφη αναψυχής, αλλά η φορολόγηση θα γίνεται από το πρώτο μέτρο.
– Δημιουργείται βάση δεδομένων για επαγγελματικά και ιδιωτικά πλοία αναψυχής και τήρηση μητρώου με ηλεκτρονικό τρόπο.
– Το ναυλοσύμφωνο και οι καταστάσεις επιβαινόντων θα υποβάλλονται στις αρμόδιες αρχές και ηλεκτρονικά.

Διαβάστε πώς οι ιδιοκτήτες ΙΧ και σκαφών αναψυχής αποφεύγουν το τεκμήριο διαβίωσης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.