Η Peugeot ξεπουλάει: πού αναμένεται να πωληθεί ο όμιλος

Πού αναμένεται να πωληθεί μερίδιο του ομίλου Peugeot καθώς η κρίση που έχει χτυπήσει την Ευρώπη έχει πλήξει τις εταιρείες;

Η κρίση στην Ευρώπη έχει χτυπήσει την αγορά αυτοκινήτου και φυσικά οι εταιρείες προσπαθούν να αναπροσαρμοστούν. Το ίδιο θα επιχειρήσει να κάνει και η Peugeot. Mπορεί να μην είναι ακόμη τίποτα σίγουρο αλλά σύμφωνα με πληροφορίες 20%-30% του μεριδίου της Peugeot στον όμιλο PSA (κοινοπραξία με τη Citroen) αναμένεται να πωληθεί.

Αν γίνει αυτό η Peugeot θα χάσει τον έλεγχο του ομίλου, στον οποίο κατείχε το 25.4%.

Από την άλλη όμως η Peugeot θα φέρει στα ταμία της περίπου 1 δις € από τους υποψήφιους επενδυτές που δεν είναι άλλοι από την Dongfeng Motor Corporation και το Γαλλικό δημόσιο.

Η Dongfeng δεν είναι άγνωστη στον όμιλο PSA καθώς αποτελεί συνεργάτη του στην κινέζικη αγορά και έχει αναλάβει την λειτουργία τριών εργοστασίων του εκεί.

Ο κρατικός κινέζικος κολοσσός συγκαταλέγεται μέσα στους τέσσερις μεγαλύτερους κατασκευαστές της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και αποτελεί την εταιρεία με τις περισσότερες συνεργασίες με εταιρείες εκτός Κίνας όπως Citroen, Kia, Honda και Nissan.

Αυτή τη στιγμή μία τέτοια κίνηση κρίνεται απαραίτητη για τη λειτουργία της Peugeot που μόνο το 2012 κατέγραψε ζημιές 4.3 δις € και ο τζίρος της από το τομέα της αυτοκίνησης έπεσε 10%.

Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι και τόσο απλά καθώς ακόμα δεν είναι γνωστή η επίσημη θέση της GM που κατέχει το 7% στον όμιλο PSA (διαβάστε περισσότερα για τη συνεργασία PSA-GM) και έχει ήδη συμφωνήσει την ανάπτυξη από κοινού, πλατφόρμας για MPV και SUV μοντέλα θυγατρικών της όπως η Opel και η Vauxhall.

Δείτε γιατί η εταιρεία Toyota ανακάλεσε αυτοκίνητα παγκοσμίως.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.