Στον «αέρα» το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Νέα αναβολή

Γιατί βρίσκεται στον «αέρα» το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων; Τι δεν αποδέχθηκε ο Στουρνάρας για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων;

Στον «αέρα» βρίσκεται το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αφού ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας απέρριψε ως μη ρεαλιστική την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για φορολόγηση συνολικά της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογουμένου και όχι κάθε ακινήτου ξεχωριστά, με προοδευτική κλίμακα και μικρό αφορολόγητο όριο, την οποία παρουσίασαν βουλευτές του κόμματος. Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο έφυγαν μετά από περίπου 2 ώρες από το υπουργείο χωρίς να ικανοποιηθούν από τις απαντήσεις που έλαβαν από τον υπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός δεν αποδέχθηκε την πρόταση του κόμματος της συγκυβέρνησης η οποία στηρίζεται σε μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία, εμμένοντας στο σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων που έχει δημοσιοποιηθεί και στο οποίο εξετάζονται περιορισμένες αλλαγές.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, η πρόταση του κόμματος στηρίζεται σε τρεις άξονες.

1. Διασφάλιση του δημοσιονομικού στόχου για εισπράξεις 2,9 δισ. ευρώ.

2. Μέγιστη δυνατή δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών με τεκμηριωμένες προτάσεις.

3. Προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

«Δεν μας ικανοποίησαν οι απαντήσεις του υπουργού κυρίως ως προς το δεύτερο σημείο και θα συνεχίσουμε τις επαφές», σημείωσε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Πλέον το ζήτημα φαίνεται πως παραπέμπεται σε επίπεδο κορυφής και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγ. Βενιζέλο, ενώ όπως όλα δείχνουν η κατάθεση του νομοσχεδίου θα πάρει κι άλλη αναβολή, αφού οι αντιδράσεις των «γαλαζοπράσινων» βουλευτών εντείνονται αντί να αμβλύνονται. Ο κ. Στουρνάρας αφού ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο δεν μπορεί να υιοθετήσει την πρόταση αυτή, επανέλαβε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε βελτιώσεις των ρυθμίσεων που προβλέπουν τη μερική ή ολική απαλλαγή των ευπαθών ομάδων από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, καθώς επίσης ότι σχεδιάζει να προσθέσει κι άλλες περιπτώσεις μειώσεων και απαλλαγών, π.χ. για τα γεωργικά κτίσματα (μαντριά, θερμοκήπια κ.λπ.) και για τα ακίνητα τα οποία δεσμεύει το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει, σε συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα, ότι εάν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της, να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ωστόσο κάτι τέτοιο, δεν ειπώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη από βουλευτές, αν και είναι εμφανής η δυσαρέσκεια που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ από τη στάση του υπουργού Οικονομικών.

Μεταφέροντας τις θέσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος οι κ. Π. Κουκουλόπουλος, Φ. Σαχινίδης και Χρ. Πρωτόπαπας έστειλαν το μήνυμα στον κ. Στουρνάρα πως με το σχέδιο που κατέθεσε προκειμένου να εισπράξει 2,9 δισ. ευρω «δεν οδηγεί πουθενά». Αντ’ αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότειναν έναν νέο φόρο που θυμίζει τον ΦΑΠ, ο οποίος όμως θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

•Θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη και όχι ανά ακίνητο.
•Θα προβλέπει ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο.
•Οι συντελεστές φορολόγησης θα αυξάνονται, όσο αυξάνεται το άθροισμα της περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη, ώστε να προκύπτουν έσοδα 2,9 δισ. ευρώ.
•Θα προβλέπει απαλλαγές για αναπήρους ή και άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως συνέβαινε με το ΕΕΤΗΔΕ και το ΕΕΤΑ.

Οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ
Επιπλέον, επιμένουν και για άλλες ουσιαστικές βελτιώσεις στον ενιαίο φόρο, όπως:

•Τη μείωση από 1 σε 0,8 του Συντελεστή Πρόσοψης στα «τυφλά» ακίνητα (κυρίως σε διαμέρισμα σε φωταγωγό).
•Τη μείωση από 1 σε 0,8 του Συντελεστή Παλαιότητας για τα κτίσματα άνω των 50 ετών.
•Τη διάκριση των αρδευόμενων ή μη ελαιοκαλλιεργειών και δενδροκαλλιεργειών με αντίστοιχη πρόταση για μείωση του Συντελεστή Χρήσης των μη αρδευόμενων.
•Την εξέταση εκπτώσεων και αναστολής πληρωμής φόρου με κοινωνικά κριτήρια ειδικών κατηγοριών π.χ. αύξηση του εισοδηματικού ορίου των 7.000 ευρώ.
•Για τη χορήγηση αναστολής καταβολής του οφειλόμενου φόρου για τα Νομικά Πρόσωπα, προτείνει: α) τη διατήρηση του 30% μείωσης του συνολικού κύκλου εργασιών σε σχέση με το προηγούμενο με αυτό φορολογικό έτος για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ.) β) την αύξηση σε 50% για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες (Α.Ε., ΕΠΕ κ.λπ.) γ) τη μη χορήγηση αναστολής για τις εξωχώριες εταιρείες (off shore).

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας απέρριψε ως μη ρεαλιστική την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για φορολόγηση συνολικά της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογουμένου και όχι κάθε ακινήτου ξεχωριστά, με προοδευτική κλίμακα και μικρό αφορολόγητο όριο, την οποία παρουσίασαν βουλευτές του κόμματος.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, η πρόταση του κόμματος στηρίζεται σε τρεις άξονες.

1. Διασφάλιση του δημοσιονομικού στόχου για εισπράξεις 2,9 δισ. ευρώ.

2. Μέγιστη δυνατή δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών με τεκμηριωμένες προτάσεις.

3. Προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.