Η ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Ένα βήμα μπροστά

Ποια είναι η μεγάλη ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν; Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι υπουργοί Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία) και του Ιράν κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Το Ιράν συναίνεσε στη συγκράτηση του πυρηνικού του προγράμματος, αρχικά για μια περίοδο έξι μηνών, με αντάλλαγμα τη μερική άρση των οικονομικών κυρώσεων από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον το πρώτο βήμα έγινε: «Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις καταλήξαμε σε συμφωνία επί ενός κοινού σχεδίου δράσης, το οποίο ξεκινάει την προσέγγιση για μια μακροπρόθεσμη, ολοκληρωμένη συμφωνία».

Η Τεχεράνη διατηρεί το δικαίωμα χρήσης πυρηνικής ενέργειας για αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, σύμφωνα με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Ζαβάντ Ζαρίφ.

«Είναι σημαντικό για όλους εμάς να αδράξουμε την ευκαιρία και να βάλουμε τέλος σε μια ανούσια κρίση. Να ανοίξουμε νέους ορίζοντες που βασίζονται στο σεβασμό των δικαιωμάτων του ιρανικού λαού. Να εξαλείψουμε κάθε αμφιβολία για την αποκλειστικά ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», υποστήριξε.

Η Τεχεράνη δέχτηκε μεταξύ άλλων, να γίνονται έλεγχοι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις προκειμένου σε βάθος χρόνου να αποδειχτεί ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικό σκοπό. Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα ανοίξει νέους ορίζοντες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι αυτή η συμφωνία θα εμποδίσει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

«Σήμερα η διπλωματία άνοιξε ένα νέο δρόμο προς έναν πιο ασφαλή κόσμο, προς ένα μέλλον στο οποίο θα μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι ειρηνικό και ότι δεν θα μπορέσει να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο. Αν και η σημερινή συμφωνία αποτελεί το πρώτο βήμα έχει καταφέρει πολλά. Για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία καταφέραμε να σταματήσουμε την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και πολλά σημαντικά κομμάτια αυτού του προγράμματος θα πάνε πίσω. Το Ιράν δεσμεύθηκε να σταματήσει συγκεκριμένα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου και να καταστρέψει μέρος των αποθεμάτων του» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ισραήλ. Ο υπουργός πληροφοριών της χώρας σχολίασε ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να πανηγυρίζει για αυτήν την συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την παραπλανητική.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα για τη συμφωνία με τα πυρηνικά στο Ιράν:

Διαβάστε ποιος ο τραγικός απολογισμός του καταστροφικού σεισμού στο Ιράν.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.