Τι δείχνουν τα ποσοστά των τελευταίων δημοσκοπήσεων

Τι δείχνουν τα ποσοστά των τελευταίων δημοσκοπήσεων; Διαβάστε πώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ελληνικό GroKo;

Μετά τους ψιθύρους ήρθαν κι οι δημοσκοπήσεις να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του τολμηρού σεναρίου που θέλει το πέπλο του GroKo να απλώνεται πάνω από την Αθήνα.

Σύμφωνα με το capital.gr, πρόκειται για τη γερμανική σύντμηση του «μεγάλου συνασπισμού» (Grosse Koalition) που αφορά την κυβερνητική συνεργασία μεταξύ «αντιθέτων» – και δη, ως φυσιολογικής κίνησης μακράς πνοής και όχι ως «αφύσικης» περιορισμένης διάρκειας.

Η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει στο παρασκήνιο τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τη δημοσκοπική συγκατοίκηση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση και την αδυναμία των πιο «κοντινών» τους πολιτικών δυνάμεων να ορίσουν τις εξελίξεις – τουλάχιστον, αυτή τη στιγμή καθώς δεν έχει φανεί η «τύχη» της κεντροαριστερής ανασύνταξης.

Οι πληροφορίες (όπως ανέφερε το «Κεφάλαιο» του Σαββάτου) επιμένουν ότι ένας πυρήνας στελεχών και από τους δύο χώρους «το συζητά» – υπό πολλές προϋποθέσεις, βεβαίως, ο καθένας από την πλευρά του μπροστά στον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας λόγω αδυναμίας σχηματισμού «κανονικής» κυβέρνησης

«Υπό προϋποθέσεις»…

Και οι δύο «πυρήνες» φέρονται να θέτουν ως προϋπόθεση την διενέργεια εκλογών – ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς άλλωστε έχει χαρακτηρίσει «σενάριο πολιτικής ανωμαλίας» την αναζήτηση νέας κυβέρνησης (με άλλον πρωθυπουργό) από την παρούσα Βουλή.

Παράγοντας του Μαξίμου, ερωτηθείς από το Capital.gr, δεν απέρριψε μία τέτοια εξέλιξη, επιχείρησε όμως διαχωρισμό σε «καλό» και «κακό» ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης με στελέχη όπως ο Γιώργος Σταθάκης και δεν υπάρχει με τους «αριστερούς» του κόμματος.

Αντίστοιχα, πρόσωπα από την Κουμουνδούρου που συζητούν από το καλοκαίρι το ενδεχόμενο σύμπραξης Δεξιάς-Αριστεράς (αλλά μόνο ως «έκτακτης ανάγκης») προβάλλουν δύο προϋποθέσεις: ορισμό πρωθυπουργού κοινής αποδοχής «που δεν θα είναι ο σημερινός» και εγκατάλειψη από πλευράς ΝΔ της «σκληρής» αντιαριστερής ρητορικής που κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες.

Λέει «ναι» το 58%

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάσθηκε (από το «Εθνος») εμφανίζει ένα σημαντικό τμήμα των ερωτηθέντων, το 58%, να τάσσεται υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και να διαφωνεί μόλις το 39%.

Μέχρι στιγμής κανένα από τα δύο κόμματα δεν σχολίασε επισήμως το εύρημα ούτε πήρε θέση για την «επιχείρηση GroKo”. Η συζήτηση, έτσι κι αλλιώς μόλις άνοιξε.

Διαβάστε ποια είναι τα ποσοστά της δημοσκόπησης Public Issue για την Εφημερίδα των συντακτών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.