Πώς η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2014

Πώς θα βγεί η Ελλάδα στις αγορές το 2014 σύμφωνα με συμβούλους ου Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους; Τι προτείνουν για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές 2014;

Μελέτες για την Ελλάδα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, αλλά και των συμβούλων του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προτείνουν διάφορους τρόπους και τεχνικές για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr όλες αυτές οι μελέτες συγκλίνουν στο ότι για να συνοδευτεί ο δανεισμός της Ελλάδας από τις αγορές 2014 με βιώσιμα επιτόκια θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ελάφρυνση του χρέους που διακρατά ο επίσημος τομέας. Πιο απλά υποστηρίζουν πως για να γίνει αυτό πρώτα θα πρέπει να μετατραπεί το μεσοπρόθεσμο χρέος σε μακροπρόθεσμο και εν συνέχεια να ληφθούν πρωτοβουλίες για νέες εκδόσεις.

Αλλά υπάρχουν και άλλα τεχνικά εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Μετά το PSI η Ελλάδα δεν διαθέτει 5ετή ομόλογα γεγονός που επηρεάζει τις αποδόσεις των λοιπών ομολόγων (10ετών, 20ετών, κ.λ.π) καθώς η τιμολόγηση του χρέους ξεκινά από την 10ετία.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων κ. Πάνος Τσακλόγλου και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Στέλιος Παπαδόπουλος εξετάζουν το τελευταίο διάστημα με τη βοήθεια συμβούλων τους βέλτιστους τρόπους ώστε να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τόσο στο μακρινό, όσο και στο μεσοπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων.

Η προσπάθεια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εστιάζει στην αναδημιουργία της καμπύλης επιτοκίων με 3ετή, 5ετή και 7έτη ομόλογα και ειδικά στην έκδοση 5ετους ομολόγου, κάτι που προανήγγειλε χθες, Τετάρτη και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Μελέτη που έχει διενεργηθεί για λογαριασμό του ΟΔΔΗΧ τεκμηριώνει πως η κατάτμηση των διαρκειών του ελληνικού χρέους ανά 5ετίες, δηλαδή η δημιουργία χρονικών σκαλοπατιών, θα μπορούσε να μειώσει το ονομαστικό επιτόκιο του χρέους έως και 1%.

Το 5ετές αυτό ομόλογο που δεν θα ξεπερνούσε τα 1-2 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εκδοθεί ακόμη και μέσα στο 2014, με τις διαθέσιμες επιλογές να είναι δύο. Είτε να προτείνει το Ελληνικό Δημόσιο σε κατόχους 10ετών, 20ετών και 30ετών ομολόγων να ανταλλάξουν τα χρεόγραφα τους με ένα νέο 5ετές ομόλογο, είτε να προχωρήσει απευθείας στην έκδοση νέου ομολόγου.

Η πρώτη επιλογή είναι αυτή που προκρίνει και η κυβέρνηση καθώς δεν θα επιδρούσε αρνητικά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση όμως θα μιλούσαμε για έξοδο της χώρας στις αγορές 2014.

Η έκδοση 5ετούς ομολόγου προϋποθέτει ότι θα έχει προηγηθεί η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους που κατέχουν τα κράτη της ζώνης του ευρώ και ο ESM. Όταν τα δάνεια του επίσημου τομέα μετακυλιστούν και μειωθεί το επιτόκιό τους η ανατιμολόγηση του χρέους θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια.

Έτσι, κατά κάποιες προβολές, το νέο 5ετές ομόλογο θα μπορούσε να τιμολογηθεί ακόμη και με επιτόκιο 5,50%, οδηγώντας το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου χαμηλότερα.

Δείτε ποιος ειδικός αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ την Ελλάδα την καταστρέφει σκόπιμα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.