Ρίζος Ρίζου: πώς έκανε dolce vita με τα λεφτά της ΔΕΗ. Σκάνδαλο

Πώς ο “κροίσος» της ∆ΕΗ, Ρίζος Ρίζου έκανε dolce vita με τα λεφτά της ΔΕΗ αφού αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο µε τις παράνοµες επιχορηγήσεις;

Δεν είναι από ότι φαίνεται μόνο το σκάνδαλο με τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ακίνητα σε κάθε γωνιά της Αθήνας, χλιδάτη ζωή, ακριβές συνήθειες και -όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα- πακτωλός χρηµάτων σε offshore της Κύπρου. Ο συνδικαλισµός δεν ήταν για τον «Κροίσο» της ∆ΕΗ Ρίζο Ρίζου διαρκής αγώνας για τα δικαιώµατα των εργαζοµένων, αλλά όχηµα για την οικονοµική του απογείωση, όπως από καιρό γνώριζαν οι παροικούντες την Ιερουσαλήµ.

Αλλωστε, πριν από 23 χρόνια, όταν άρχισε να ασχολείται µε τα συνδικαλιστικά πράγµατα στη ∆ΕΗ, όσοι τον γνωρίζουν καλά τον θυµούνται ως απλό τεχνικό, «που δεν είχε στον ήλιο µοίρα». Από τότε, όµως, άλλαξαν όλα στη ζωή του Ρίζoυ Ρίζου, ο οποίος, µέχρι να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο µε τις παράνοµες επιχορηγήσεις της ∆ΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚ∆Ε (Οργανισµός Κοινωνικών ∆ραστηριοτήτων Εργαζοµένων), δεν τηρούσε ούτε τα προσχήµατα, ξοδεύοντας αφειδώς µεγάλα ποσά για τις καθηµερινές του απολαύσεις.

Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικά τα τιµολόγια του «Club Ηotel Casino Loutraki» που αποκαλύπτουν σήµερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και το οποίο είχε επιλέξει για… χαλάρωση ο Ρίζος Ρίζου το καλοκαίρι του 2010. Η διαµονή του στο πολυτελές δίκλινο δωµάτιο 248, µε γυναικεία συντροφιά, κόστισε για πέντε ηµέρες το ποσό των 1.227 ευρώ.

ΤΑ «ΣΠΑΣΜΕΝΑ». Ο αρχισυνδικαλιστής Ρίζος Ρίζου, για µία ακόµα φορά, δεν υπολόγισε τα χρήµατα και επέλεξε δωµάτιο κόστους 250 ευρώ τη βραδιά για τον ίδιο και τη συντροφιά του, όχι γιατί ήταν large τύπος, αλλά γιατί ο λογαριασµός πήγαινε στη ∆ΕΗ, δηλαδή στο πολύπαθο ελληνικό ∆ηµόσιο, που πληρώνει πάντα τα… σπασµένα.

Η διαµονή του Ρίζου Ρίζου στο πολυτελές ξενοδοχείο στο Λουτράκι, µε άφιξη 16/07/10 και αναχώρηση 21/07/10, κλείστηκε µέσω τουριστικού γραφείου στην Ακαδηµίας και, λίγες ηµέρες µετά τη ροµαντική απόδραση του συνδικαλιστή, στις 2/08/10, το παραστατικό πληρώθηκε από τον αµαρτωλό ΟΚ∆Ε, µέσω του οποίου είχαν περάσει γενναία κονδύλια για την καλοπέραση των εργαζοµένων.

ΟΙ ΣΥΝΑΓΡΙ∆ΕΣ. Οταν µε εντολή του γενικού επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή το Σ∆ΟΕ εισέβαλε στη ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ, οι ελεγκτές δεν πίστευαν στα µάτια τους, βλέποντας τα τιµολόγια και τα παραστατικά από ξενοδοχεία, εστιατόρια, κάβες, ακόµα και καταστήµατα καλλυντικών. Πολλά από τα τιµολόγια αυτά, που αποδεικνύουν το µεγάλο φαγοπότι στο συνδικαλιστικό όργανο της ∆ΕΗ, κυριολεκτικά και µεταφορικά, έχουν την υπογραφή του Ρίζου Ρίζου.

Στις αποστολές τους για… δουλειές, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ έτρωγαν σαν εµίρηδες, παραγγέλνοντας συναγρίδες και άλλα ακριβά εδέσµατα, αφού ποτέ δεν έβαζαν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη. Για τους φίλους τους φρόντιζαν να παραγγέλνουν από µεγάλες κάβες της Αθήνας καλάθια µε κρασιά και ποτά, που επίσης πλήρωνε η ΓΕΝΟΠ από τις επιχορηγήσεις της ∆ΕΗ, όπως και τα… αρώµατα που αγόραζαν για τις φίλες τους από αλυσίδες καλλυντικών.

Ο Ρίζος Ρίζου ήταν το «πρώτο βιολί» και στα πολυδάπανα ταξίδια στο εξωτερικό και στις χρυσές φιλοξενίες ξένων αποστολών στην Ελλάδα, που πληρώνονταν επίσης από το ταµείο της ΓΕΝΟΠ. Μόνο για ένα ταξίδι 49 εργαζοµένων της ∆ΕΗ στην Ιταλία, το 2008, ξοδεύτηκαν 120.000 ευρώ! Η έρευνα στα παραστατικά των ταξιδιών και γενικότερα των συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων έδειξε όργιο υπερτιµολόγησης µε τη µέθοδο των τριγωνικών συναλλαγών, αφού για όλες τις δραστηριότητες µεσολαβούσαν ταξιδιωτικά γραφεία ή άλλες επιχειρήσεις, σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία µε τους συνδικαλιστές.

Τα φώτα των ελέγχων είχαν πέσει ευθύς εξαρχής στον Ρίζο Ρίζου, καθώς, εκτός των άλλων, είχε ανατεθεί η εκπόνηση µελέτης για λογαριασµό της ΓΕΝΟΠ στην κόρη του, δικηγόρο Ιωάννα Ρίζου, η οποία πληρώθηκε, αλλά η µελέτη δεν παρουσιάστηκε ποτέ.

Η ENCOM. Αλλά και στην άλλη κόρη του, τη Χριστιάννα Ρίζου, ιδιοκτήτρια τότε της εταιρείας ENCOM, έγινε έλεγχος και βρέθηκαν εικονικά τιµολόγια. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, προέκυψε ότι η ∆ΕΗ ζηµιώθηκε για το διάστηµα 1999-2010 κατά 1.160.470 ευρώ.Το πόρισµα διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για κακουργηµατική απάτη κατά των διοικήσεων της ΓΕΝΟΠ την τελευταία δεκαετία.

Η δικογραφία εκκρεµεί στην Εισαγγελία Εφετών, ενώ µετά την απολογία του ο Ρίζος Ρίζου είχε αφεθεί ελεύθερος µε περιοριστικούς όρους. Σήµερα, στη σκιά των αποκαλύψεων από την Αρχή για το Ξέπλυµα Μαύρου Χρήµατος για τον «θησαυρό» των 750.000 ευρώ που διατηρούσε σε offshore εταιρεία της Κύπρου µαζί µε τις δύο κόρες του, οδεύει προς τη συνταξιοδότηση, καθώς έχει συµπληρώσει 41 χρόνια… σκληρής δουλειάς στη ∆ηµόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισµού.

Δείτε ποιο το e-mail του επιχειρηματία του Δημήτρη Κοντομηνά για υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.