Χρεοκοπία ΑΓΝΟ: γιατί κλείνει η γνωστή ελληνική γαλακτοβιομηχανία

Ποια είναι η απόφαση κόλαφος της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ που βρίσκεται αντιμέτωπη με την πτώχευση; Πόσα χρωστάει η ΑΓΝΟ;

Αντιμέτωπη με την πτώχευση βρίσκεται η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, καθώς, μέχρι σήμερα, η διάσωση δεν έχει έρθει μέσω της εισόδου στρατηγικού επενδυτή.

Την αγορά της ιστορικής εταιρείας εξέταζε ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ωστόσο το deal δεν προχώρησε, καθώς δεν βρέθηκε λύση για τα χρέη των περίπου 17 εκατ. ευρώ που οφείλει η ΑΓΝΟ στην Αγροτική Τράπεζα.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του zougla.gr, οι πιστωτές της εταιρείας εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης κατά της ΑΓΝΟ.

Πρόκειται για το μοναδικό «χαρτί» που έχουν για να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα προς αυτούς ποσά, με την εταιρεία να παραμένει κλειστή εδώ και ένα χρόνο. Η αίτηση πτώχευσης της ΑΓΝΟ δεν έχει κατατεθεί ακόμη στο αρμόδιο δικαστήριο -εκτιμάται ότι θα είναι το Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης- με τους πιστωτές της εταιρείας να οργανώνουν τις κινήσεις τους.

Πόσα χρωστάει η ΑΓΝΟ:

Η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ χρωστάει συνολικά περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα μεγαλύτερα «φέσια» εντοπίζονται στο ΙΚΑ (2,5 εκατ. ευρώ), το Δημόσιο (500.000 ευρώ) και την Αγροτική τράπεζα (17,3 εκατ.). Ακόμη ποσό της τάξης του ενός εκατομμυρίου οφείλεται στους εργαζόμενους, ενώ περίπου 1,9 εκατ. ευρώ σχετίζεται με οφειλές που συνδέονται με ακάλυπτες επιταγές.

Πηγές εξηγούν στο zougla.gr ότι όσο η ΑΓΝΟ παραμένει κλειστή τόσο απαξιώνεται η περιουσία της (μηχανήματα, εγκαταστάσεις κτλ), γεγονός που μειώνει το ενδεχόμενο τίμημα στο οποίο θα πωλούνταν-σε περίπτωση πτώχευσης-η κινητή και ακίνητη περιουσία της εταιρείας.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ πήγαν στο σπίτι του επικεφαλής της εταιρείας Νίκου Κολλιού, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα.

Ο 77χρονος επιχειρηματίας, που είχε στενές φιλικές σχέσεις με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, δεν κατάφερε να πετύχει την ένταξης της ΑΓΝΟ στο άρθρο 99. Μάλιστα, το Εφετείο Θεσσαλονίκης με μία απόφαση – κόλαφο σημείωνε, πριν από μερικούς μήνες, ότι η εταιρεία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να «σωθεί» μέσω του άρθρου 99. Στην απόφαση αναφέρεται ότι η ΑΓΝΟ ποτέ δεν κατάφερε να εμφανίσει κέρδη, αν και εξαγοράστηκε, απαλλαγμένη από χρέη, το 2003 από την Κολιός Α.Ε., και παρά τον υψηλό κύκλο εργασιών της.

Ακόμη το Εφετείο ανέφερε ότι η εταιρεία ΑΓΝΟ εξοφλούσε τους απολύτως απαραίτητους προμηθευτές της ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία της και επομένως δεν βρίσκεται σε παύση πληρωμών, κάτι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο άρθρο 99.

Και εάν δεν βρεθεί λύση, η πρώτη εταιρεία εμφιάλωσης και παστερίωσης γάλακτος στην Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με το οριστικό «λουκέτο». Η ΑΓΝΟ αγοράστηκε το 2003 από την Κολλιός που είχε πληρώσει τότε προκαταβολή 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ είχε πάρει δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το διάστημα 1991-1995 είχε χαρακτηριστεί από κατασπατάληση, ενώ η εταιρεία είχε βρεθεί αντιμέτωπη με υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων εκ μέρους της ΑΤΕ που την είχε εξαγοράσει το 2000 προς 32 δισ. ευρώ.

Δείτε ποιες είναι οι κατηγορίες κακουργήματος για τις γαλακτοβιομηχανίες ΜΕΒΓΑΛ, ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΝΕΣΤΛΕ και ΑΓΝΟ-ΚΟΛΙΟΣ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.