Χαράτσι ΔΕΗ: απόφαση-βόμβα από Άρειο Πάγο, τι αλλάζει στην τσέπη σας

Ποια η απόφαση-βόμβα από τον Άρειο Πάγο για το χαράτσι της ΔΕΗ; Τι αλλάζει στην τσέπη σας;

Και τώρα τι θα γίνει που το Δ’ τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι το χαράτσι της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό; Θα σταματήσουμε να το πληρώνουμε; Θα πάρουμε τα λεφτά που πληρώσαμε πίσω; Θα πρέπει να καταφύγουμε στα δικαστήρια για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας; Υπομονή τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα ούτε τόσο απλά όσο φαίνονται

Καταρχήν μην περιμένετε εξελίξεις αύριο το πρωί. Η συνταγματικότητα του χαρατσιού της ΔΕΗ, κρίθηκε από το Δ’ τμήμα του Αρείου Πάγου. Και τώρα θα πρέπει να κριθεί και από την Ολομέλεια που σημαίνει ότι θα περάσουν πολλές εβδομάδες ακόμη. Ακόμη όμως και αν βγάλει την ίδια απόφαση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, θα υπάρξει και νέος δικαστικός γύρος. Για ποιο λόγο;

Διότι η συνταγματικότητα του μέτρου έχει ήδη κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το οποίο ουσιαστικά είπε ότι μπορεί το κράτος να εισπράττει τον συγκεκριμένο φόρο αλλά όχι μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Έτσι, φτάσαμε άλλωστε στο να ψηφιστεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων τον οποίο θα αρχίσουμε να πληρώνουμε από το 2ο εξάμηνο του 2014.

Διαφαίνεται λοιπόν μια διαφορετική απόφαση από τα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Το ΣτΕ είπε συνταγματικό αλλά για δύο χρόνια. Το 4ο τμήμα του Αρείου Πάγου λέει αντισυνταγματικό και περιμένουμε την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Τι θα γίνει στην περίπτωση που θα υπάρχει διαφορετική γνώμη του Αρείου Πάγου από το ΣτΕ; Θα πρέπει το θέμα να παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Που σημαίνει ότι θα περάσουν μήνες ίσως και χρόνια.

Τι γίνεται εν τω μεταξύ;

Η ΔΕΗ θα συνεχίσει κανονικά να αποστέλλει και τις υπόλοιπες δόσεις που έχουν απομείνει για το χαράτσι του 2013. Πρακτικά, για τους περισσότερους από εμάς, έχουν απομείνει μια ή δύο δόσεις. Για όσους δεν έχουν πληρώσει, θα γίνει η τελική εκκαθάριση και τα ποσά των οφειλών θα αποσταλούν στο υπουργείο Οικονομικών. Ο ΑΦΜ μας, θα φορτωθεί με μια οφειλή, και θα αρχίσουν να υπολογίζονται προσαυξήσεις αν δεν το πληρώσουμε εγκαίρως.

Θα αναστρέψει αυτή την πορεία η ελληνική δικαιοσύνη; Μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετό καιρό για να μάθουμε.

Διαβάστε πόσα θα πληρώσουν όσοι δεν πλήρωσαν το χαράτσι της ΔΕΗ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.