Φορολογική δήλωση 2014: ποια τα SOS για όσους αμείβονται με “μπλοκάκι”

Γιατί οι φορολογούμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη φορολογική δήλωση 2014;

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης 2014.

Η λάθος συμπλήρωση των κωδικών της φορολογικής δήλωσης 2014 μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον φόρους και να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε συντελεστή 26% και όχι με την κλίμακα των μισθωτών.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» κατά τη συμπλήρωση των κωδικών 019-020 θα πρέπει να συμπληρώσουν στη φορολογική δήλωση 2014 τον ΑΦΜ των εργοδοτών και σε περίπτωση που αυτοί υπερβαίνουν τους τρεις, πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε ο ΑΦΜ του προσώπου από το οποίο προέρχεται τουλάχιστον το 75% των ακαθαρίστων εσόδων.

Ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρείται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Εχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους.

• Τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα 3.

Επισημαίνεται ότι, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές.

Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω υπόχρεοι της φορολογικής δήλωσης 2014 δεν δικαιούνται την έκπτωση των δαπανών που είχαν μέχρι σήμερα (αναφέρονται στο άρθρο 31 του Ν. 2238/1994).

Δείτε πότε θα δοθεί διορία για την υποβολή της δήλωσης Ε9 μέσω taxisnet.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.