Πολυνομοσχέδιο: πότε ψηφίζεται, τι περιλαμβάνει

Τι περιλαμβάνει το περίφημο πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή; Πότε πρόκειται να ψηφιστεί;

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο, που πρόκειται να ψηφιστεί την ερχόμενη Κυριακή, το οποίο έχει γίνει και αιτία πολλών εντάσεων μεταξύ των βουλευτών.

Το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, αφορά σε τρία βασικά άρθρα, τα οποία περιλαμβάνουν επίμαχες διατάξεις περί άρσης εμποδίων στον ανταγωνισμό του κλάδου επεξεργασίας τροφίμων,διαθεσιμότητας, άρσης περιορισμών στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, κατανομής του κοινωνικού μερίσματος, ΤΑΙΠΕΔ, αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, ρυθμίσεων που αφορούν στον κλάδο του τουρισμού, φορολογικών κ.α.

Όσον αφορά στο κομμάτι του πολυνομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα και τη διανομή του, αυτό θα είναι αφορολόγητο, δεν θα κατάσχεται ούτε θα κρατείται ή θα συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ. Το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου και η καταβολή μπορεί να διενεργείται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, με πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου.

Ως προς τις φορολογικές αλλαγές, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, το ποσό πάνω από το οποίο η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων αυξάνεται από τα 300 στα 500 ευρώ. Αυξάνεται από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο από μισθούς και συντάξεις και για το επιπλέον ποσό μπορεί να κατασχεθεί το 25%, έτσι ώστε μετά την κατάσχεση το εναπομείναν ποσό να μην υπολείπεται των 1.500 ευρώ.

Οι καταθέσεις στην τράπεζα, σε κοινό ή ατομικό λογαριασμό, είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε μια μόνο τράπεζα. Για την εξαίρεση του λογαριασμού από την κατάσχεση απαιτείται να γνωστοποιήσει ο φορολογούμενος το λογαριασμό με ειδική γνωστοποίηση στο Taxis.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο θεσπίζονται οι αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, όπως η απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση τιμολογίων για τους αγρότες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 15.000 ευρώ και με επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ. Ο ΦΠΑ τους επιστρέφεται κατ’ αποκοπή με συντελεστή 6% επί της αξίας των προϊόντων που πωλούν.

Τέλος, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις, που αφορούν:

Στην είσπραξη μερισμάτων από δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς,

Στη θητεία του Προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και του διοικητικού συμβουλίου,

Στο κόστος των συμβούλων αλλά και τη δυνατότητα αποδοχής δημόσιων προτάσεων που τυχόν υποβληθούν για περιουσιακά του στοιχεία.

Διαβάστε ποιες ριζικές αλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.