Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές: τι λένε 4 γνωστοί οικονομολόγοι

Διαβάστε τις απόψεις 4 γνωστών οικονομολόγων για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Αποφασιστικό βήμα προς μία υγιή και θετική κατεύθυνση θεωρεί η πλειοψηφία των οικονομικών παραγόντων ότι σηματοδοτεί η κίνηση που ανακοινώθηκε σήμερα για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με δεδομένο ότι όλες οι χώρες του πλανήτη δανείζονται από αυτές.

H είδηση για πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού έφερε χαμόγελα. Τι ακριβώς σημαίνει, όμως, η έξοδος στις αγορές; Το STAR απευθύνθηκε σε 4 ειδικούς, καθηγητές Οικονομικών, και πήρε απαντήσεις.

«Το πρώτο βήμα για την ολική επαναφορά στις αγορές είναι μία σημαντική στιγμή γιατί δηλώνει την αποκατάσταση εμπιστοσύνης των πιστωτών μας στην Ελλάδα, άρα και την μείωση του κόστους και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις εσωτερικές μας δυνάμεις για την άσκηση οικονομικής πολιτικής. Η έξοδος αυτή σημαίνει παράλληλα, τέλος στον δανεισμό με μνημόνια, αλλά και τα μέτρα που επιφέρουν» εξηγεί ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές συνιστά ένα θετικό γεγονός, ωστόσο παραμένει η κρίση η οποία μας ταλανίζει επί έξι χρόνια. Χρειάζεται να μεριμνήσει η κυβέρνηση άμεσα, ώστε οι όροι της καλύτερης δημοσιονομικής διαχείρισης που τυχόν θα συνεπάγεται αυτή η έξοδος στην πραγματική οικονομία. Να βελτιωθούν οι όροι πρόσβασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στη ρευστότητα, στις τράπεζες με χαμηλότερα επιτόκια» αναφέρει στο STAR ο Γιάννης Τσαμουργκέλης, καθηγητής Διεθνών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Σχετικά με το ύψος του επιτοκίου, οι απόψεις είναι πολλές.

«Το 5% είναι υψηλό αν λάβουμε υπόψη τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η Τουρκία δανείζεται με επιτόκιο 7% και 8%, αλλά έχει ρυθμό ανάπτυξης 7%. Εμείς θα δανειστούμε με ένα ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν μηδέν. Επιπλέον θεωρούνται οι αποδόσεις οι συγκεκριμένες οι υψηλότερες που υπάρχουν εντός της ευρωζώνης» εξηγεί ο Δημήτρης Μάρδας, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

«Με οικονομικούς όρους η έξοδος στις αγορές αποκαλείται “νεκρανάσταση”, ενώ παράγοντες των διεθνών αγορών την ερμηνεύουν ως επιστροφή στο σωστό δρόμο, αφού θα αντληθούν κεφάλαια για κάλυψη των υποχρεώσεών μας χωρίς μνημόνια και υποχρεώσεις από την μεριά της χώρας μας» προσθέτει ο ίδιος.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η επανάκαμψη στις αγορές θα βοηθήσει να αποσυμπιεστεί αυτή η πίεση, να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη και η ρευστότητα που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Να ανοίξει επιτέλους ένας νέος κύκλος, ενάρετος αυτός της ανάπτυξης» δηλώνει στο STAR ο Διονύσης Χιόνης, καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και προσθέτει: «Ταυτόχρονα, η έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας μας σε καθεστώς μη χρεοκοπίας, ενώ παράλληλα αναμένεται και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης».

Διαβάστε ποιο το επιτόκιο για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.