Σε επιφυλακή για τον κορονοϊό MERS: ποια η κατάσταση του 69χρονου, ποια τα συμπτώματα

Ποια η κατάσταση του 69χρονου, που έχει προσβληθεί από κορονοϊό MERS; Ποια τα συμπτώματα; Τι δήλωσε ο Υπουργός Υγείας;

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες εξαιτίας του πολύ σοβαρού κρούσματος κορονοϊού MERS, που εντοπίστηκε σε 69χρονο άνδρα, ο οποίος έφθασε στην Ελλάδα το διάστημα του Πάσχα.

Ο άκρως θανατηφόρος κορονοϊός MERS με περίπου έναν στους τρεις να μολύνονται, έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους οι προσβληθέντες, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι από τα συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον MERS-κοροναϊό που είχαν δηλωθεί έως τις 17 Απριλίου 2014 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τελικά 93 άνθρωποι πέθαναν.

Ο MERS-κορονοϊός είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κορονοϊών, ο οποίος το 2012 αναγνωρίστηκε ως παθογόνος για τον άνθρωπο. Οι κορονοϊοί περιλαμβάνουν τόσο ιούς που προκαλούν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, όσο και αυτόν που προκαλεί το σύνδρομο SARS. Ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κορονοϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα.

Ο 69χρονος Έλληνας, που έχει προσβληθεί από κορονοϊό MERS, ζει μόνιμα στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η κατάσταση της υγείας του είναι εξαιρετικά κρίσιμη και αυτήν την ώρα νοσηλεύεται σε ειδική μονάδα του νοσοκομείου “Σωτηρία”. Ειδικοί καθηγητές ιατρικής αλλά και επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι προβληματισμένοι σχετικά με τη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένο σκεύασμα για τον συγκεκριμένο κοροναϊό που εμφανίζει τα συμπτώματα του Sars.

Ωστόσο, το θετικό σε όλην αυτήν την υπόθεση είναι πως τόσο η σύζυγός του όσο και ο οδηγός ταξί, που μετέφερε το ζευγάρι από το αεροδρόμιο στην Αθήνα, δεν έχουν προσβληθεί από τον θανατηφόρο κορονοϊό MERS.

Από την άλλη πλευρά, εντύπωση προκαλεί η επιλογή του νοσοκομείου «Σωτηρία» για τη μεταφορά του 69χρονου ασθενή, που παρουσιάζει έντονα αναπνευστικά συμπτώματα λόγω της λοίμωξης από τον κορονοϊό MERS και όχι σε κάποιο άλλο νοσοκομείο το οποίο διαθέτει το ειδικό κρεβάτι, που αγοράσθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση περιστατικών γρίπης. Πρόκειται για ειδικά κρεβάτια που παρέχουν αναπνευστική φυσιοθεραπεία. Τέτοια κρεβάτια διαθέτουν μεταξύ άλλων: το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, το Ναυτικό νοσοκομείο, το στρατιωτικό νοσοκομείο 401, το νοσοκομείο Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι», καθώς και το Λαϊκό.

Το υπουργείο Υγείας, από πλευρά του είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό τονίζοντας ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς με κορονοϊό MERS τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Αθήνα, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το Αεροϋγειονομείο και την αεροπορική εταιρεία, όσο και κατά την παραμονή του στην Ελλάδα σε συνεργασία με το νοσοκομείο νοσηλείας, όπου έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες.

Τέλος, όπως υπογράμμισε στη Δημόσια Τηλόεοραση, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσαγκρής, ο κορονοϊός MERS παρουσιάζει πολύ βαριά αναπνευστικά συμπτώματα, ενώ προσθέτει ότι μοιάζει πολύ με τον Sars, που μας είχε απασχολήσει την προηγούμενη δεκαετία.

Διαβάστε πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός MERS, τι είναι ο κορονοϊός MERS, ποια η κατάσταση του ασθενούς με κορονοϊό MERS, ποια η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον κορονοϊό και δείτε το βίντεο με τα συμπτώματα του MERS.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.