Πανελλήνιες 2014: τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές. Οδηγός

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων εξετάσεων 2014 για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών;

Ξεκίνησε την αποστολή εγκυκλίων για τις Πανελλήνιες 2014, το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να υπάρξει σωστή και άμεση ενημέρωση για τους υποψηφίους της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο πλήρης οδηγός και οι πληροφορίες, που θα χρειαστούν οι μαθητές της Γ Λυκείου αλλά και οι καθηγητές για τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2014 περικλύεται στις παρακάτω ερωτήσεις-απαντήσεις:

Πότε μπορεί ένας υποψήφιος των Πανελληνίων εξετάσεων να εξέλθει της αίθουσας;

Είναι γεγονός, πως κατά τη διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων, οι μαθητές απαγορεύεται να βγουν από την εξεταστική αίθουσα, παρα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας από τους επιτηρητές, συνοδεύει τον εξεταζόμενο, ενώ καλείται να ελέγξει και όλους τους χώρους, που ο μαθητής πρόκειται να επισκεφθεί. Υπογραμμίζεται, πως απαγορεύεται ο συνοδός να είναι καθηγητής του Λυκείου, που φοιτά ο μαθητής.

Τι συμβαίνει όταν ένας υποψήφιος αισθανθεί αδιαθεσία κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων;

Σε μια τέτοια περίπτωση, κατά την οποία ο υποψήφιος αναγκαστεί να διακόψει την εξέταση, η επιτροπή φυλάσσει το γραπτό του και ενημερώνει το Βαθμολογικό Κέντρο, ενώ ο υποψήφιος καλείται να συμμετάσχει στις επαναληπτικές Πανελλήνιες εξετάσεις, που διενεργούνται λίγες ημέρες αργότερα.

Τι συμβαίνει με την αναβαθμολόγηση;

Σε περίπτωση, που διαπιστωθεί μεγάλη διαφορά βαθµών (άνω των 12 μονάδων) ανάμεσα στους δύο βαθµολογητές, τότε αναλαμβάνει και τρίτος βαθμολογητής, μη γνωρίζοντας τους βαθμούς, που έβαλαν οι προηγούμενοι, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ο βαθμός, που επικρατεί είναι σχεδόν ο μέσος μεταξύ των δύο.

Ποιοι ορίζονται και ποιοι όχι ως επιτηρητές στις Πανελλήνιες εξετάσεις;

Οι καθηγητές Λυκείων δεν µπορούν να συμμετάσχουν στην επιτήρηση σε Λύκεια, όπου εξετάζονται µαθητές τους.

Στα ιδιωτικά Λύκεια ως επιτηρητές ορίζονται υποχρεωτικά καθηγητές µόνο της δηµόσιας εκπαίδευσης.

Σε κάθε αίθουσα εξετάσεων θα πρέπει να υπάρχουν δύο επιτηρητές και ανά πέντε αίθουσες να ορίζεται και ένας αναπληρωµατικός.

Η απόφαση ορισµού των επιτηρητών εκδίδεται πέντε ηµέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων.

Γενικότερες πληροφορίες για τις Πανελλήνιες 2014:

Μαθητές, που δηλώνουν πως θα εξετασθούν μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων στο µάθηµα επιλογής Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το δεύτερο µάθηµα γενικής παιδείας, να είναι υποχρεωτικά το µάθηµα Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής.

Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων εξετάσεων, δεν δύνανται να επιλέξουν επιστηµονικό πεδίο, αν δεν έχουν εξετασθεί σε πανελλήνιο επίπεδο και στα δύο µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας του εκάστοτε πεδίου.

Όποιος υποψήφιος δεν λάβει μέρος σε κάποιο από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, θεωρείται πως συμμετείχε και πήρε μηδέν.

Οι μαθητές κατά την είσοδό τους στα εξεταστικά κέντρα, καλούνται να απομακρύνουν σημειώσεις και βιβλία αλλά και να απενεργοποιήσουν τα κινητά τους, τα οποία και θα κρατήσουν οι επιτηρητές καθόλη τη διάρκεια της εξέτασης.

Όλοι οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα καθώς και την κάρτα, που έχουν ή θα λάβουν από το σχολείο τους.

Διαβάστε που θα κυμανθούν οι βάσεις των Πανελληνίων 2014.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.