Times: ποιο ελληνικό ΑΕΙ στα καλύτερα του κόσμου

Ποιο ελληνικό ΑΕΙ βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του κόσμου;

Ένα μόλις ελληνικό ΑΕΙ φιγουράρει μεταξύ των καλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του κόσμου, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη των Times.

Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο φαίνεται πως ανήκει στην διεθνή πανεπιστημιακή ελίτ, καθώς βρίσκεται μεταξύ των 301-350 θέσεων σε σύνολο 400 πανεπιστημιακών σχολών.

Τις πρώτες 200 θέσεις μονοπωλούν τα πανεπιστήμια των μεγάλων οικονομικά και πληθυσμιακά χωρών, με την πρωτοκαθεδρία στα ΑΕΙ των ΗΠΑ. Ενδεικτικά, από τα πρώτα 20, 15 είναι των ΗΠΑ και παρεμβάλλονται το California Institute of Technology (Caltech) των ΗΠΑ (1ο), η Οξφόρδη (2η), το Κέμπριτζ (7ο), το Imperial College (10ο), το Institute of Technology της Ζυρίχης (14ο) και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (20ό), ενώ οι Times αναφέρουν “Παρά τις γνωστές, τεράστιες οικονομικές προκλήσεις στην Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης πέτυχε να βελτιώσει τη θέση του στην παγκόσμια ελίτ των ΑΕΙ”.

Βέβαια, μεταξύ των πρώτων 200 πανεπιστημίων έχουν πλασαριστεί ΑΕΙ από χώρες με πληθυσμό αντίστοιχο ή μικρότερο της Ελλάδας, όπως το Βέλγιο (3), το Ισραήλ (2) και από ένα η Αυστρία, η Δανία και η Φινλανδία. Μάλιστα, στην 199η θέση βρέθηκε το Πανεπιστήμιο του Μποάτζισι της Κωνσταντινούπολης, συγκεντρώνοντας 44,3 μονάδες, ισοβαθμώντας με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Από πλευράς της, η ελληνική εκπροσώπηση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, φαίνεται πως εμφανίζεται με αρκετά βελτιωμένη θέση, όπως μαρτυρά το Times Higher Education.

Ωστόσο, δεν αλλάζει το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι 48ο μεταξύ των ιδρυμάτων που έχουν ιδρυθεί τα τελευταία 50 χρόνια, και άρα κατατάσσονται με κριτήριο τον δυναμισμό τους και τη βήματα προόδου που κάνουν.

Διαβάστε ποια τα 300 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.