Βάσεις 2014: ποιες ανεβαίνουν,ποιες πέφτουν. Πώς θα κυμανθούν ανά επιστημονικό πεδίο

Πώς θα κυμανθούν ανά επιστημονικό πεδίο οι βάσεις 2014; Διαβάστε σε ποιες σχολές θα ανέβουν και σε ποιες σχολές θα πέσουν οι βάσεις 2014.

Βάσεις πολλών ταχυτήτων προκύπτουν από τις βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, η δημοσιοποίηση των οποίων αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Σε Νομικές, Πολυτεχνικές και Οικονομικές Σχολές καταγράφεται σημαντική άνοδος. Πτωτική, αντιθέτως, εμφανίζεται η τάση στην Ιατρική, καθώς και σε αρκετά τμήματα ΤΕΙ
Ασανσέρ οι βάσεις σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Βάσεις πολλών ταχυτήτων αναμένονται για τα τμήματα των πανεπιστημίων, των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και των Στρατιωτικών Σχολών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων (ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα), φαίνεται πως άνοδος των βάσεων 2014 αναμένεται για αρκετά υψηλόβαθμα τμήματα όπως Νομικά, Πολυτεχνικά και Οικονομικά, πτώση εκτιμάται ότι θα υπάρχει στις Ιατρικές, Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές Σχολές αλλά και σε τμήματα των ΤΕΙ που δίνουν δουλειά. Στις Στρατιωτικές θα υπάρχουν αυξομειώσεις, ανάλογα με το αν αυξήθηκαν ή μειώθηκαν οι θέσεις των εισακτέων.

Πάντως το εύρος της ανόδου ή της καθόδου των βάσεων ανά τμήμα θα μπορεί να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια όταν ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων, αλλά και μόλις κατατεθούν τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων με τις προτιμήσεις.

Για τις περισσότερες από τις περιζήτητες σχολές θα χρειαστούν περισσότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι, ενώ λιγότερα θα χρειαστούν σε σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου καθώς και σε τμήματα ΤΕΙ που δίνουν δουλειά.

Στις Στρατιωτικές Σχολές θα υπάρχουν αυξομειώσεις, ανάλογα με το αν αυξήθηκαν ή μειώθηκαν οι θέσεις των εισακτέων: Ευελπίδων, Ικάρων και Ναυτικών Δοκίμων εκτιμάται πως θα μείνουν στα περσινά επίπεδα, ενώ περισσότερα μόρια θα χρειαστούν στη Σχολή Υπαξιωματικών Διοικ. Αεροπορίας, το Οικονομικό (ΣΣΑΣ) και τη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών.

Η εικόνα των βάσεων 2014 ανά επιστημονικό πεδίο έχει ως εξής:

Βάσεις 2014 1ο επιστημονικό πεδίο

Οι καλές επιδόσεις των υποψηφίων στα Αρχαία σε συνδυασμό με την μείωση του αριθμού των εισακτέων σε κάποια τμήματα «εκτοξεύουν» τις βάσεις. Άνοδος αναμένεται στα περισσότερα τμήματα, ακόμα και στα πλέον περιζήτητα όπως η Νομική, η Φιλολογία, η Ψυχολογία και η Κοινωνιολογία.

Βάσεις 2014 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο

Περισσότερα μόρια θα χρειαστούν όσοι επιλέξουν τις περιζήτητες σχολές, όπως οι Πολυτεχνικές, ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι εκτιμάται πως θα κινηθούν οι βάσεις σε σχολές μεσαίας ζήτησης. Στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών αναμένεται άνοδος των βάσεων, όπως και στα τμήματα Φυσικής, Χημείας και Μαθηματικών.

Βάσεις 2014 3ο επιστημονικό πεδίο

«Βουτιά», αλλού μικρή και αλλού μεγάλη, αναμένεται στις σχολές του εν λόγω πεδίου σε σχέση με πέρυσι. Ιατρική, Κτηνιατρική και Φαρμακευτική εκτιμάται πως φέτος θα χρειαστούν λιγότερα μόρια για να τις «πιάσουν» οι υποψήφιοι.

Βάσεις 2014 5ο επιστημονικό πεδίο

Ανοδικά θα κινηθούν οι βάσεις στις οικονομικές σχολές. Τα τμήματα Λογιστικής, Χρηματοοικονομικής Και Τραπεζικής Διοικητικής, Ναυτιλιακών Σπουδών και Οικονομικών Σπουδών εκτιμάται πως θα σημειώσουν άνοδο.

Θυμίζουμε πως μέχρι τις 14 Ιουλίου οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο (δείτε συμβουλές για να το συμπληρώσετε έξυπνα, κάνοντας κλικ εδώ).

Διαβάστε πώς πρόκειται να κινηθούν οι βάσεις 2014 μετά το τέλος των Πανελλήνιων 2014.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.