“Ξεχείλισαν” τα κόκκινα δάνεια: ποια τα 3 μέτρα-φωτιά των τραπεζών

Πώς θα χειριστούν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια; Ποια τα μέτρα, που θα λάβουν;

Πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα κόκκινα δάνεια, με τις τράπεζες να αναζητούν τρόπους, προκειμένου να τα καλύψουν από τους -ομολογουμένως- οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι βασικές κινήσεις με τις οποίες οι τράπεζες φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είναι η αύξηση εισπραξιμότητας, οι αναδιαρθρώσεις δανείων και οι πωλήσεις των προβληματικών δανείων.

Αναλυτικά, τα μέτρα στα οποία ποντάρουν οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια είναι:

Αύξηση εισπραξιμότητας

Οι τράπεζες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να πετύχουν την αύξηση των εισπράξεων από την αποπληρωμή μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν μεν μεγάλες δυσκολίες, ωστόσο είναι σε θέση να αποπληρώσουν μέρος των οφειλών τους.

Αναδιαρθρώσεις

Οι τράπεζες θα ξεχωρίσουν δάνεια επιχειρήσεων που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να επανέλθουν σε βιώσιμη πορεία εφόσον ληφθούν κάποια γενναία μέτρα, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι η μετοχοποίηση μέρους των υποχρεώσεων.

Πώληση προβληματικών δανείων

Οι τράπεζες θα επιδιώξουν να απαλλαγούν από δάνεια που θεωρείται ότι εμφανίζουν μικρές πιθανότητες να επανέλθουν σε μια κανονικότητα αποπληρωμών, πουλώντας τα σε εξειδικευμένες εταιρείες.

Διαβάστε ολόκληρο το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.