Αμφίπολη: Βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Τι κρύβουν οι αρχαιολόγοι

Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες για τον τάφο της Αμφίπολης, κρύβει τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή μήπως κάποιου κοντινού συγγενικού του προσώπου;

Αναταραχή επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο τάφο της Αμφίπολης. Πολύς λόγος γίνεται για τις δύο σφίγγες που φυλούν την είσοδο, ενώ δεν είναι λίγες οι πληροφορίες που συσχετίζουν τον τάφο με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Τι μπορεί να εξυπηρετούν και τι λόγο ύπαρξης μπορούν να έχουν δυο αγάλματα με τη μορφή σφίγγας στον βασιλικό τάφο στην Αμφίπολη, τον μεγαλύτερο τάφο του δυτικού κόσμου, αντάξιου ενός βασιλέα βασιλέων;

Αυτό είναι το σημαντικότερο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να δώσει απάντηση η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο Καστά στην Μεσολακκιά, όπου είναι στραμμένα τα μάτια όλων, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μέχρι και τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι δεν συζητάνε τίποτα άλλο πέρα από τις τελευταίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις και βέβαια τις εικασίες που τροφοδοτούν τα νέα ευρήματα.

Να είναι η παρουσία των σφιγγών ένα ακόμη λιθαράκι στην υπόθεση ότι ο τάφος της Αμφίπολης είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Μετά την αποκάλυψη των δύο αγαλμάτων με τη μορφή Σφίγγας και πριν ανοίξει η μεγαλοπρεπής πύλη του βασιλικού τάφου που θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που διατυπώνονται, εξετάζεται ενδελεχώς το υλικό από την εκκαθάριση του διαδρόμου προς την πύλη του τάφου, καθώς είναι πιθανό να υπάρχουν ενδιαφέροντα ευρήματα, από χρόνους μετά την ταφή και τα οποία θα μας προετοιμάσουν για το τι θα αντικρίσουν οι αρχαιολόγοι μόλις ανοίξει ο τάφος της Αμφίπολης.

Ωστόσο, εκείνο που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι το τι σκέφτηκε η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής κ. Κατερίνα Περιστέρη όταν αντίκρισε τα δύο αγάλματα με την μορφή σφίγγας να φυλούν την είσοδο του τάφου και το λιοντάρι της Αμφίπολης ακριβώς στο κέντρο της περιμέτρου περίπου 500 μέτρων με ύψος 5.20 μέτρα. Ενας τάφος σίγουρα βασιλικός. Αλλά είναι όντως ο τάφος του Μ. Αλέξανδρου;

Η αλήθεια είναι οτι οι αρχαιολόγοι αν και είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δηλώσεις τους δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για τον τάφο της Αμφίπολης. Ο ταφικός περίβολος που βρέθηκε, χρονολογείται γύρω στο 325 – 300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα, Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μέγα Αλεξάνδρου.

Ηδη τα σενάρια που ακούγονται πολύ έντονα για τα εντυπωσιακά ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης είναι δύο:

α) Πρόκειται για τον τάφο της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Ρωξάνης και το γιό του Αλέξανδρο Δ’. Σύμφωνα με τους αρχαολόγους «κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης». Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξανδρος Δ’ (323 π.Χ. – 311 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας, γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, πριγκίπισσας της Βακτριανής. Γεννήθηκε μετά το θάνατο του πατέρα του το 323 π.Χ. και αναγνωρίστηκε Βασιλιάς μετά του Φιλίππου του Αρριδαίου, υπό την κηδεμονία πρώτα του Περδίκκα και αργότερα του Αντίπατρου, αλλά μετά το θάνατό του υπέστη με τη μητέρα του Ρωξάνη πολλές περιπέτειες. Tελικά δολοφονήθηκε με διαταγή του Κασσάνδρου μαζί με τη μητέρα του, το 311 π.Χ. σε ηλικία 12 ετών στην Αμφίπολη που ήταν φυλακισμένος.

β) Μπορεί να πρόκειται για το μεγαλοπρεπή τάφο κάποιου πολύ σημαντικού στρατηγού της εποχής. Καθώς κάτι παρόμοιο -τόσο μεγαλοπρεπές- δεν έχει βρεθεί στο παρελθόν. Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν πως στην περιοχή της Αμφίπολης μετά το θάνατο του Μ.Αλεξάνδρου σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του μεγάλου στρατηλάτη έφτασαν στην περιοχή. Κάποιοι απο αυτούς θανατώθηκαν εδώ, οπότε δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο κάποιος από αυτούς να έχει ταφεί εδώ.

Πάντως σε κάθε περίπτωση φαίνεται με τον τάφο της Αμφίπολης ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ μεγάλη αρχαιολογική και ιστορική ανακάλυψη, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη αν ο τάφος κρύβει τη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου, Ρωξάνη και το γιό του Αλέξανδρο Δ’ και φυσικά μια ανακάλυψη της οποίας το μέγεθος δεν μπορούμε να συλλάβουμε τώρα, αν σε αυτόν τον τάφο βρεθεί ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος.

Τέλος, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η επίσκεψη στον τάφο της Αμφίπολης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της συζύγου του, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει επικοινωνιακά την ατζέντα από το πολύπαθο θέμα του ΕΝΦΙΑ. «Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε αυτό που είδε ως «ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες, βίντεο και ρεπορτάζ από τον μυστηριώδη τάφο της Αμφίπολης που ίσως σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.