Εκλογές: πώς θα βρεθούν εκτός όσα κόμματα έχουν χρέη, πότε θα ισχύσει το μέτρο

Πώς θα βρεθούν εκτός εκλογών τα κόμματα, που έχουν χρέη; Πότε θα εφαρμοστεί το νέο μέτρο;

Προ ολίγων ημερών ήταν που “φούντωσε” η συζήτηση σχετικά με τη θεσμοθέτηση των χορηγιών προς τα πολιτικά κόμματα με την ταυτόχρονη ελάφρυνση σε επίπεδο φόρων αλλά και με τη δέσμευση των καταθέσεων του τέως προέδρου του ιδρύματος ΙΣΤΑΜΕ, Ηλία Μόσιαλου.

Πλέον φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά σχέδιο το οποίο σύμφωνα με ασφαλείς πηγές θα ανακοινώσει πλήρως τον επόμενο χρόνο (πιθανότατα εντός του Ιανουαρίου) βάσει του οποίου θα υιοθετηθεί σειρά καινούργιων νόμων αλλά και η δημιουργία Ευρωπαϊκής Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο των οικονομικών και χρεών σε όλα τα κόμματα της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων φυσικά και τα προβληματικά κόμματα της Ελλάδος. Μάλιστα ο φόβος για την πορεία των ελληνικών κομμάτων γίνεται μεγάλος καθώς μελετάται να υπάρξει ρήτρα έξωσης από τις ευρωπαϊκές εκλογές για όσα κόμματα έχουν οικονομικές ατασθαλίες και έχουν λάβει δάνεια που δεν αποπλήρωσαν.

Σύμφωνα με το fpress.gr, η μεταρρύθμιση θα πάρει σάρκα και οστά από την 1η Ιανουαρίου 2017 με την έγκριση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η ρύθμιση «θα αποσαφηνίσει τα οικονομικά των οργανισμών… με μια μέθοδο για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης και της επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις». Θα πρόκειται λοιπόν για μια κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργεί η ποικιλία των εθνικών νομικών μορφών. Άρα το ευρωπαϊκό Δίκαιο θα υπερισχύει και σε αυτήν την περίπτωση.

Την ίδια στιγμή όμως που συμβαίνουν τα παραπάνω, μια νέα εξέλιξη από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από το Στρασβούργο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έρχεται να δείξει πως ο κλοιός σφίγγει ακόμα περισσότερο για τα εγχώρια κόμματα αλλά και πολιτικούς οργανισμούς.

Διαβάστε τι ποσοστά παίρνει το κόμμα του ΓΑΠ σε νέα δημοσκόπηση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.