Παναγιώτης Ζωγράφος: γιατί παραιτείται ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο. Παρασκήνιο

Γιατί παραιτείται ο Έλληνας πρέσβης Παναγιώτης Ζωγράφος στο Βερολίνο;

Ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία Παναγιώτης Ζωγράφος υπέβαλε, την παραίτησή του, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας topontiki.gr. Το γεγονός αυτό λίγες ώρες μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Μέρκελ προκαλεί ερωτηματικά. 

Η παραίτηση του διπλωμάτη Παναγιώτη Ζωγράφου θα γίνει αποδεκτή αν – σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται- επιμείνει σ΄ αυτήν και μετά την παρέλευση δεκαπέντε ημερών.

ο κ. Ζωγράφος γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα, είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (Abitur) και διαθέτει Πτυχίο Νομικού Τμήματος Νομικής Σχολής Αθηνών.

Οι λόγοι τη παραίτησης του έμπειρου διπλωμάτη δεν έχουν γίνει γνωστοί. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ακούστηκε στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ, εισέπραξε τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού γραφείου γιατί δεν είχε προσφέρει ικανοποιητική εικόνα των γερμανικών διαθέσεων σε ότι αφορούσε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.
Μη διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν παραίτηση για λόγους πατριωτισμού ενώ κάποιοι κύκλοι του ΥΠΕΞ διαρρέουν πως η ελληνική ηγεσία δεν ήταν ικανοποιημένη από την εικόνα που είχε ο πρέσβης αναφορικά με τις γερμανικές θέσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το topontiki.gr, κάποιες άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι οι αιτίες της παραίτησης -που επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί- έχουν να κάνουν μάλλον με τις δηλώσεις «δυσαρέσκειας» που είχε κάνει σε πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο Κ.Παπούλιας είχε δηλώσει:
«Για μια ακόμη φορά φεύγω απογοητευμένος από την υπό κατασκευή πρεσβεία μας στο Βερολίνο, ένα έργο που έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει. Δεν έχει τελειώσει, έχει γίνει της Άρτας το γεφύρι ». 

«Νομίζω ότι πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι αυτής της μεγάλης καθυστέρησης -καθυστέρησης ετών- και επιτέλους πρέπει να αναληφθεί μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για να τελειώσει αυτό το πολύ αναγκαίο έργο, έργο σημαντικής εκπροσώπησης της Ελλάδας σε μια μεγάλη πρωτεύουσα όπως είναι το Βερολίνο και μάλιστα σε αυτόν τον πολύ ωραίο χώρο και σε αυτό το πολύ ωραίο κτίσμα» πρόσθεσε.

Το νέο κτίριο χτίζεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Ελληνικού Δημοσίου, όπου βρισκόταν προπολεμικά η πρεσβεία. Εκεί αναμένεται να μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες της ελληνικής αποστολής, η πρεσβεία, το προξενείο, αλλά και η πρεσβευτική κατοικία, οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη, το κτίριο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2012.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.