Σκωτία: γιατί λέει “ναι” στην ανεξαρτησία της. Ραγδαίες εξελίξεις

Γιατί η Σκωτία λέει ναι στην ανεξαρτησία της;

Δέκα μέρες απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκωτίας και το “ναι” φαίνεται να κερδίζει έδαφος, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στο Λονδίνο.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν υποσχέθηκε περισσότερη αυτονομία στη Σκωτία, αν παραμείνει στη χώρα, θέση που συμμερίστηκε και ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ.

Παράλληλα, το Λονδίνο έχει ήδη ανακοινώσει ένα γενικό σχέδιο για την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στην Σκωτία, σε περίπτωση που οι πολίτες της αποφασίσουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κινήσεις ωστόσο αυτές δεν έπεισαν το Εδιμβούργο, το οποίο μιλά για “δωροδοκία”.

Τι έγινε όμως και ενώ πριν λίγους μήνες επικρατούσε το “όχι”, άλλαξαν τα πράγματα;

Μεσολάβησαν όμως δύο τηλεμαχίες μεταξύ του επικεφαλής της σκωτσέζικης κυβέρνησης Άλεξ Σάλμοντ και του επικεφαλής της εκστρατείας Better Together, Άλιστερ Ντάρλινγκ.

Η νίκη του Σάλμοντ στη δεύτερη, έδωσε άλλο αέρα στο κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας, όπως έδειξε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία “ναι” δηλώνει το 51% και το “όχι” το 49%.

Παράλληλα, οι σκωτσέζοι ηγέτες αντιμετωπίζονται από τους ψηφοφόρους με θετικότερα αισθήματα από τους πολιτικούς του Λονδίνου.

Για παράδειγμα, οι θετικές απόψεις για τον Σάλμοντ κυμαίνονται στο 42%, ενώ για τον Ντάρλινγκ (ο οποίος υπήρξε και υπουργός Οικονομικών) στο 33%.

Επιπλέον, η “καταστροφολογία” που επικαλούνται οι πολιτικοί του Λονδίνου αντιμετωπίζεται αρνητικά από τους Σκωτσέζους.

Να σημειωθεί ότι η απαίτηση των Σκωτσέζων να γίνουν ανεξάρτητοι, αλλά να κρατήσουν τη λίρα και την βασίλισσα Ελισάβετ Β’, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στους υπόλοιπους κατοίκους της Βρετανίας.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, οι Άγγλοι ζητούν πιο σκληρή στάση έναντι των Σκωτσέζων, σε περίπτωση που αποσχιστούν από τη Βρετανία, ενώ σε περίπτωση που μείνουν, ακόμα σκληρότερη…

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.