Τάφος Αμφίπολης: ποιο μυστικό κρύβει η τρίτη είσοδος, τι περίεργο ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι

Ποιες οι εξελίξεις γύρω από τον τάφο της Αμφίπολης; Για ποιο πράγμα ανησυχούν οι αρχαιολόγοι;

Ενώ το, παγκόσμιο πλέον, κοινό και τα διεθνή ΜΜΕ παραμένουν σε αγωνία παρακολουθώντας επί 24ωρης βάσης όλες τις εξελίξεις γύρω από τον
τάφο της Αμφίπολης, οι αρχαιολόγοι έχουν ήδη ολοκληρωμένη εικόνα για το τι κρύβεται πίσω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο.

Η διεπιστημονική ομάδα υπό την επικεφαλής της ανασκαφής στον τάφο της Αμφίπολης, κα Περιστέρη, δεν αποκάλυψε τι κρύβεται πίσω από τον τοίχο με τις δύο Καρυάτιδες, ωστόσο, ήδη από τη φωτογραφία με το ορθογώνιο κομμάτι της οροφής, το οποίο βρέθηκε πεσμένο στον δεύτερο προθάλαμο, από την οπή στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, διακρίνεται στο σκοτάδι ένα πολύχρωμο ίχνος.

Σύμφωνα με τη γνώμη ειδικών είναι βέβαιο ότι οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη έχουν ήδη λύσει το αίνιγμα του τρίτου τοίχου, ο οποίος πιθανότατα φέρει γλυπτή αλλά και ζωγραφική διακόσμηση ακόμη υψηλότερης τεχνικής από όσα έχουν ήδη έρθει στο φως. Εάν ισχύει η θεωρία ότι ο στόχος του ανθρώπου που παράγγειλε την κατασκευή του τάφου ήταν να ξεπεράσει σε μεγαλοπρέπεια οποιοδήποτε νεκρικό μνημείο υπήρχε στη μακεδονική επικράτεια ως το τέλος περίπου του 4ου π.Χ. αιώνα, τα αγάλματα και οι παραστάσεις που κοσμούν τον δεύτερο προθάλαμο θα πρέπει να αφήσουν άφωνους ειδικούς και κοινό.

Πάντως, η συμβολική δύναμη του αριθμού «3» θα αποκαλυφθεί σύντομα, καθώς οι εξερευνητές του τάφου της Αμφίπολης έχουν ήδη περάσει πίσω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο. Αυτά που θα αποκαλύψουν αναμένεται να αποδειχθούν καθοριστικά, εφόσον θα οδηγούν σε οριστικές απαντήσεις.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι αλλά και ιστορικοί ερευνητές δεν διστάζουν να αποκαλύψουν και τους φόβους τους γύρω από τα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης, με κυριότερο το γεγονός ότι θεωρούν… ύποπτο το ότι η μεγαλοπρέπεια του τύμβου Καστά δεν συνάδει με τις πληροφορίες από ιστορικές πηγές.

Άλλωστε, ο ισχυρισμός των περισσότερων ιστορικών που αποκλείουν το ένα ή το άλλο σπουδαίο πρόσωπο να είναι θαμμένο στην Αμφίπολη, στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πηγές που να λένε για μεταφορά κάποιου τέτοιου ιστορικού προσώπου στην συγκεκριμένη πόλη. Το γεγονός όμως ότι ο τάφος αυτός είναι τόσο μεγαλοπρεπής μας βάζει σε υποψίες πως όποιος και να ήταν ο υποψήφιος ένοικος θα υπήρχε μία αναφορά, από την στιγμή που κατασκεύαστηκε τέτοιο μνημείο. Όλα τα πιθανά πρόσωπα που έχουν ακουστεί ότι μπορεί να είναι εντός του τύμβου, θα ήταν άξια αναφοράς από τους ιστορικούς της εποχής. Αυτή όμως δεν υπάρχει για κανέναν. Το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό ταφικό μνημείο δεν αναφέρεται πουθενά από τις πηγές της εποχής, μας βάζει σε υποψίες για δύο πράγματα. Είτε η ταφή ήθελε κάποιος να μείνει κρυφή, είτε έχει χαθεί η πηγή.

Διαβάστε ποιον “δείχνουν” τα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.