Νεκρός Αμφίπολης: πώς συνδέεται με τη σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εξελίξεις

Πώς ο νεκρός της Αμφίπολης συνδέεται με τον Μεγάλο Αλέξανδρο;

Τα νέα βαρυσήμαντα ιστορικά ευρήματα που ήρθαν στο «φως» από την ανασκαφή στην Αμφίπολη σίγουρα θα απασχολούν για πολλά χρόνια τους αρχαιολόγους.

Ένα νέο σενάριο που θέλει την «Σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» να συνδέεται με τα ευρήματα του τάφου και το νεκρό της Αμφίπολης έχει αποκτήσει πολλούς υποστηρικτές.

Η σαρκοφάγος βρέθηκε στον τελευταίο από τους επτά νεκρικούς θαλάμους στη βασιλική νεκρόπολη της Σιδώνας στη Φοινίκη και ονομάζεται έτσι, καθώς σε μια από τις πλευρές του έχει απεικονιστεί η μάχη της Ισσού και σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με πολλούς αρχαιολόγους, η σαρκοφάγος δεν συνδέεται με τον Μακεδόνα στρατηλάτη, Μέγα Αλέξανδρο αλλά με τον σπουδαίο στρατηγό της Αμφίπολης Λαομέδοντα, ωστόσο η ομοιότητα των ευρημάτων -όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες- είναι απίστευτη.

Τα γυάλινα και ξύλινα διακοσμητικά που βρέθηκαν στην ανασκαφή της Αμφίπολης είναι ολόιδια με τα μοτίβα που κοσμούν τη «Σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Πιθανόν να πρόκειται για μια παρόμοια τεχνοτροπία, ωστόσο τα ευρήματα της Αμφίπολης αρχίζουν όλο και περισσότερο να συνδέονται με στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πάντως, όπως διαβεβαίωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο STAR, η ανάλυση των οστών του νεκρού της Αμφίπολης θα γίνει αποκλειστικά στην Ελλάδα «Δεν ξέρουμε ακόμα αν πρόκειται για άνδρα ή για γυναίκα διότι κάποιος αρχαιολόγος μπορεί να ξεχωρίσει το φύλο από τα οστά της λεκάνης, τα οποία τα έχουμε αλλά είναι σπασμένα. Επομένως δεν μπορούμε να διακρίνουμε σε μια πρώτη ματιά το φύλο». Όπως προσέθεσε «καύση δεν έχει γίνει. Τα οστά δεν είναι καμένα. Αυτό είναι σαφές».

Διαβάστε πώς είναι ο νεκρός της Αμφίπολης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.