ΦΜΑΠ: τι προβλέπει ο νέος ΕΝΦΙΑ, ποιοι γλυτώνουν και πόσα

Tι προβλέπει ο ΦΜΑΠ που αντικαθιστά τον ΕΝΦΙΑ;

Τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Έλληνες θα επωφεληθούν από το νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ο νέος φόρος θα συνοδευτεί και με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% με 35%.

Η βασική του φιλοσοφία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα είναι το αφορολόγητο μόνο για μία κατοικία και φορολόγηση της υπόλοιπης αξίας του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών με βάση προοδευτική κλίμακα με πολλούς φορολογικούς συντελεστές.

Ο ΦΜΑΠ (Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας) θα αντικαταστήσει από το τρέχον έτος τον ΕΝΦΙΑ, η ισχύς του οποίου παύει ουσιαστικά με την πληρωμή της τελευταίας δόσης του φόρου του 2014 στο τέλος Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ως προς το αφορολόγητο θα προσομοιάζει περισσότερο με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που καθιερώθηκε το 2008.

Το αφορολόγητο θα αφορά μία κατοικία και πέρα από το ύψος του αφορολόγητου ορίου θα επιβάλλεται ο φόρος. Οπότε, όπως σημειώνεται, ακόμη και στην περίπτωση πρώτης κατοικίας, θα επιβάλλεται φόρος επί της αντικειμενικής αξίας για το ποσό άνω του αφορολόγητου ορίου, με στόχο να φορολογηθούν οι πολυτελείς κατασκευές σε ακριβές περιοχές της χώρας. Το ύψος του αφορολόγητου ορίου για άγαμο, έγγαμο και παιδιά, θα προσδιοριστεί ανάλογα με τους εισπρακτικούς στόχους του νέου φόρου σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος για το προηγούμενο έτος υπολογίστηκε στα 2,65 δισ. ευρώ. Θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στην Ελλάδακαι ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με βάση της νέες μειωμένες αντικειμενικές τιμές ακινήτων, που θα ανακοινωθούν ως το τέλος Ιουνίου.

Ο φόρος θα επιβληθεί σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια, την κατοικία ή την έδρα του, το οποίο διαθέτει ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά στο πλαίσιο της αναπτυξιακής του διάστασης μελετώνται εξαιρέσεις που θα αφορούν κυρίως αγροτικές εκμεταλλεύσεις και εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που αποτελούν στοιχεία του ενεργητικού τους. Άγνωστο είναι ακόμη το τι θα γίνει με την περιουσία της Εκκλησίας ή αν θα υπάρξει αντιμετώπιση ανάλογη με αυτήν που θα επιφυλάξει ο νόμος για τα διατηρητέα κτίρια.

Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ και ένα εξοχικό αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ θα απαλλάσσεται από το φόρο μόνο για το διαμέρισμα και θα πληρώνει το φόρο για το εξοχικό.

Φορολογούμενος που έχει ακίνητο αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ και ταυτόχρονα κατέχει ένα δεύτερο ακίνητο αντικειμενικής αξίας 50.000 ευρώ δεν θα πληρώνει φόρο για το ακίνητο των 180.000 ευρώ, αλλά θα πληρώνει για το δεύτερο ακίνητο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.