Γαβριήλ Σακελλαρίδης: “Αυτά είπαν στο τηλέφωνο Μέρκελ-Τσίπρας”

Τι είπαν οι Μέρκελ-Τσίπρας στο τηλέφωνο;

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου, «Σκληρό Ροκ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφερόμενος στην 50λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ, είπε: «Ήταν ένα σημαντικό τηλεφώνημα, το οποίο έρχεται σε μια μέρα δύσκολη, η οποία ξεκίνησε με μια μικρή ένταση, μετά την δήλωση και του Γιέγκερ σε σχέση με την απόρριψη της επιστολής Βαρουφάκη. Ήταν μία συνομιλία που έγινε σε καλό κλίμα. Προσπάθησαν οι 2 ηγέτες να συζητήσουν την πορεία των διαβουλεύσεων των διαπραγματεύσεων. Συμφωνήσαν να μην δοθούν περισσότερα πράγματα και στοιχεία από όσα είπαν στην κουβέντα τους προς τα έξω. Αυτή την στιγμή αναζητούνται τρόποι ώστε να βρεθεί λύση.

Για την επιστολή- αίτημα Βαρουφάκη προς τον Νταισελμπλουμ, δήλωσε ότι: «Αυτή η επιστολή εκφράζει την κυβέρνηση. Καταθέσαμε το αίτημα. Από εκεί και πέρα το eurogroup πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, με βάσει τα τωρινά δεδομένα. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί το κείμενο ταυτόχρονα να εξασφαλίζει ότι, ο ελληνικός λαός μεριμνά για την πολιτική του αξιοπρέπεια».

Αναφερόμενος στον αγώνα των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1: «Μπήκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σημαντικά πράγματα και δεδομένα που δεν είχαν τεθεί εδώ και καιρό. Γίνονται για πρώτη φορά διατυπώσεις, που δεν είχαν γίνει ποτέ ξανά. Όσο αφορά στην αναφορά που γίνεται για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα λαμβάνεται υπόψιν η τωρινή οικονομική κατάσταση

της χώρας. Επιτέλους τίθεται το ζήτημα του χρέους, η αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Λέμε «όχι» σε μονομερείς ενέργειες που εκτροχιάζουν τον προϋπολογισμό. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε όσα λέγαμε.

Για την ρύθμιση των 100 δόσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι: «Μια τέτοια πράξη θα έχει δημοσιονομικό όφελος. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει και η ρύθμιση. Έχει στόχο να ελαφρύνει τα ισοζύγια , από οφειλές που δεν μπορούν να πληρωθούν στην εφορία. Με αυτή την ρύθμιση θα επιταχυνθεί και η είσπραξη των εσόδων. Θα πάει η ρύθμιση κανονικά στη Βουλή. Το ίδιο ισχύει και για τα κόκκινα δάνεια και το «σχέδιο» Σταθάκη. Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με το αίτημα και το Γιούρογκρουπ».

Μάλιστα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μίλησε για την ατζέντα των θεμάτων της κυβέρνησης: «Έχουμε καταφέρει στην δημόσια ατζέντα όλου του κόσμου, να θέσουμε τον παραλογισμό της πολιτικής που ακολουθούσε μέχρι σήμερα η προηγούμενη κυβέρνηση. Υπάρχει ένας λαός που επιθυμεί μία αξιοπρεπή λύση. Ο καθένας κρίνεται από την στάση του. Εμείς κάναμε την δική μας κίνηση. Δεν μπορούμε να πάμε πιο πέρα. Κάναμε ότι μπορούμε, ότι μπορούσαμε. Κόκκινη γραμμή το κείμενο Βαρουφάκη , και ήταν σαφές και από τον τρόπου που το θέσαμε. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε το οτιδήποτε άλλο, όχι όμως με την λογική τελεσιγράφου. Κρατήσαμε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Αυτή τη στιγμή συζητάμε με αξιώσεις, μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την συνοχή.

Όσο αφορά την στάση του Σόιμπλε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στον Σεραφείμ Κοτρώτσο: «Όλοι κρινόμαστε αυτή τη στιγμή. Οι ώρες είναι κρίσιμες. Αξιολογείται ο καθένας και στη διεθνή κοινή γνώμη. Δεν παίζουμε πόκερ τώρα. Παίζουμε με το μέλλον των κρατών της Ευρώπης. Για αυτό και όλοι θα κριθούν από την ιστορία. Παρακολουθώ με κατανόηση και συμπόνοια τις ανακοινώσεις της ΝΔ, δεν είναι η έγνοια μας να απαντάμε και να στήνουμε τους γνωστούς πολιτικούς καβγάδες. Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι δεν συνεχίζουμε εμείς την πολιτική της ΝΔ. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις συναινούσαν σε ότι τους έλεγαν απέξω.

Ο Γαβριήλ Σακκελαρίδης αναφέρθηκε και στην ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, στους Σταύρο Θεοδωράκη και την Ευάγγελο Βενιζέλο: «Ο πρωθυπουργός είναι στη διάθεση όλων των δημοκρατικών κομμάτων και οργάνων για να τους ενημερώσει. Ανταποκρίθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε αυτά τα αιτήματα ενημέρωσης, παρά την δυσκολία που αντιμετωπίζει αυτές τις ημέρες λόγω των συνεχών ταξιδιών και συνομιλιών. Από την ΝΔ δεν μας έχει έρθει παρόμοια αίτημα ενημέρωσης».

Διαβάστε γιατί επικοινώνησε η Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα και τι γράφει η Bild για τον Τσίπρα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.