Εφορία: Τι αλλάζει για ληξιπρόθεσμα, τεκμήρια, ΕΝΦΙΑ

Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ποιες οφειλές μπορούν να υπαχθούν; Τι ισχύει για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ;

Όσα δίνεις, τόσα σβήνω. Η «προσφορά» του υπουργείου Οικονομικών για κούρεμα προσαυξήσεων ίσο με το κεφάλαιο ληξιπρόθεσμης οφειλής που προκαταβάλλεται, θα ισχύσει έως τις 27 Απριλίου όπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο το οποίο αναρτήθηκε σήμερα για δημόσια διαβούλευση.

Στο νομοσχέδιο, με το λίφτινγκ στη ρύθμιση των εκατό δόσεων, δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις. Προβλέπεται όμως ότι υπάγονται ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την 1η Μαρτίου 2015, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα εντάσσονταν ληξιπρόθεσμα χρέη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Η κλίμακα διαγραφής προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων γίνεται ευνοϊκότερη , η ελάχιστη μηνιαία δόση περιορίζεται σε 20 ευρώ, καταργείται η επιβάρυνση με τόκους για οφειλές εντός ρύθμισης έως 5.000 ευρώ ενώ για υψηλότερα ποσά ο ετήσιος τόκος περιορίζεται σε 3%. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 0,25%.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται:

· Βελτιώσεις στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία,

· αύξηση του ορίου ληξιπρόθεσμης οφειλής από 5.000 σε 50.000 ευρώ προκειμένου το αδίκημα να επιφέρει ποινικές διώξεις

· κατάργηση των πρόστιμα 10%,20% και 30% τα οποία επιβάλλονται σήμερα σε ληξιπρόθεσμες οφειλές ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης

· διευκολύνσεις σε σχέση με τις δηλώσεις ΦΠΑ των αγροτών

· καταργείται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης σε περιπτώσεις απόκτησης εισοδήματος μόνο από τόκους και ακίνητα

· επαναφορά και μάλιστα αναδρομικά του καθεστώτος που ίσχυε εως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ, αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων.

· Συγκέντρωση του συνόλου των ακινήτων του Δημοσίου και των δημοσίων επιχειρήσεων στο ΤΑΙΠΕΔ «με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και τον ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό της αξιοποίησής τους».

Διαβάστε τις τρεις επιλογές για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με τις 100 δόσεις και ποιες oι πέντε ριζικές αλλαγές-ανάσα στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και το κούρεμα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.