Με “σκυμμένο κεφάλι” στην Ουάσιγκτον ο Βαρουφάκης: Τι παραχωρήσεις θα κάνει για να ηρεμήσει το ΔΝΤ

Τι παραχωρήσεις θα κάνει ο Βαρουφάκης στην Ουάσιγκτον για να καθησυχάσει το ΔΝΤ;

Έτοιμος να προσφέρει ανταλλάγματα προσέρχεται στην Ουάσιγκτον ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο ΥΠΟΙΚ επιθυμεί να αντιστρέψει τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, όπως αυτή εκφράστηκε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, με στόχο να δώσει νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίζονται στο άτυπο Brussels Group και θα κορυφωθούν στο έκτακτο διήμερο στο EuroWorking Group στις 8 και 9 Απριλίου.

Αποστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών είναι να βρεθεί το modus vivendi με το ΔΝΤ ώστε η νέα συμφωνία να αποτελέσει «επαρκή βάση» για τη συνέχιση της αξιολόγησης από την πλευρά του Ταμείου, εξέλιξη που θα ξεμπλόκαρε σε προσυμφωνημένο ορίζοντα τη δόση των 3,5 δισ. του ΔΝΤ, ή τμηματικά 1,7 και 1,7 δισ. Στις βαλίτσες της ολιγομελούς αποστολής βρίσκεται όμως και σχέδιο για νέο αίτημα stand by arrangement με το Ταμείο.

Για το λόγο αυτό ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει στις βαλίτσες του οδικό χάρτη για την επίτευξη των μεταρρυθμιστικών στόχων του Μνημονίου, -το οποίο για το ΔΝΤ ισχύει ακόμα-. Ο υπουργός Οικονομικών προσκομίζει στην Ουάσιγκτον σειρά προτάσεων επί των οποίων προσδοκά έστω και τμηματική συμφωνία, ενώ θα ζητήσει από την Κρισιτίν Λαγκάρντ να ενεργοποιηθεί θέτοντας πρόταση πολιτικής επί τάπητος στο προσεχές Eurogroup στις 24 Απριλίου στη Ρήγα.

Από ελληνικής πλευράς γίνεται σαφής προσπάθεια να κατέβουν οι τόνοι σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος για ελιγμούς, ενώ σε πολιτικό επίπεδο η ένταση διατηρείται υψηλά με διαρροές για εκλογές, την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα και τις κινήσεις για άντληση πόρων εκτός του πλαισίου της ΕΕ.

Σε αυτό το πολυπαραγωγικό σκηνικό ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά από τη σύγκλιση του κυβερνητικού συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο συμμετείχαν οι κκ Δραγασάκης και Τσακαλώτος και διεξήχθη υπό τον πρωθυπουργό, κινήθηκε για την ενεργοποίηση του ΔΝΤ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ή ακόμα και έξω από αυτό.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι διατεθειμένος –εφόσον χρειαστεί- να συζητήσει ένα νέο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων και στήριξης με το ΔΝΤ. Στόχος είναι να βρεθεί τρόπος απαγγίστρωσης από το προηγούμενο πρόγραμμα «Μνημόνιο» και χώρος για ένα new deal με το ΔΝΤ.

Οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες όμως, ενώ η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο αναζητώντας ρευστότητα, συμφωνία για να σταματήσει ο κατήφορος της οικονομίας και τρόπο να ανακόψει την εκροή καταθέσεων.

Παράλληλα η κυβέρνηση ζητά πολιτικό χώρο για να ελιχθεί και μέτρα κοινωνικής προστασίας ώστε να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του οποιουδήποτε μεταρρυθμιστικού πλαισίου.

Διπλωματικά η συνάντηση του Γιανη Βαρουφάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ και οι επαφές τόσο στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ όσο και με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, είναι μια κίνηση καλής θέλησης και εμπέδωσης των γεωστρατηγικών ισορροπιών, ώστε η Ουάσιγκτον να μη νοιώσει απειλούμενη από τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν στη Μόσχα. Για το λόγο αυτό άλλωστε είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ και ο Πάνος Καμμένος και επισπεύστηκε η υπογραφή συμφωνίας στα εξοπλιστικά.

Διαβάστε πώς το Μαξίμου «έδωσε» τον Βαρουφάκη για τη διαρροή της λίστας μεταρρυθμίσεων και τι έγραφε το σημείωμα του Βαρουφάκη προς τον Τσίπρα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.