Απειλητικά σενάρια για τη μελλοντική στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα. Εξελίξεις

Ποια τα σενάρια για την εμπλοκή της ΕΚΤ στις εξελίξεις στην Ελλάδα;

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη μπορεί να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για την Ελλάδα, αναφέρει η δημοσιογράφος Claire Jones των Financial Times από την Φρανκφούρτη.

Σε άρθρο της με τίτλο «Η ΕΚΤ, μπλεγμένη στο κουβάρι της πολιτικής, αντιμετωπίζει ψηφοφορία για τα δάνεια της Τράπεζας της Ελλάδας», η αρθρογράφος παραθέτει ορισμένα σενάρια την πιθανή έκβαση της συνεδρίασης των 25 μελών του Διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, με επικεφαλής τον Μάριο Ντράγκι.

Επισημαίνοντας ότι, «αν και η ΕΚΤ δεν αναμιγνύεται με την πολιτική, έχει βρεθεί μπλεγμένη στα πολιτικά παιχνίδια της ευρωζώνης», το δημοσίευμα αναφέρει ότι ενδέχεται την Τετάρτη να συζητηθεί η πιθανότητα σκλήρυνσης της στάσης σε ότι αφορά τα εχέγγυα ασφαλείας των ελληνικών τραπεζών.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Jones, eίναι πιθανό τα 2/3 των μελών του ΔΣ να ψηφίσουν υπέρ αυτής της κίνησης.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι το κούρεμα που είχε επιβληθεί στα ελληνικά εχέγγυα αποκαταστάθηκε πέρυσι, με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, και αναφέρει ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τώρα τα επίπεδά τους από τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ στα 88 δισεκατομμύρια, μία «μετριοπαθής μείωση» σύμφωνα με ειδικούς.

Ένα αρκετά πιο σκληρό μέτρο που μπορεί να αποφασιστεί στην κρίσιμη συνεδρίαση, σύμφωνα με την αρθρογράφο, είναι η διακοπή της χρηματοδότησης μέσω του έκτακτου μηχανισμού.

Συγκεκριμένα η δημοσιογράφος αναφέρει τα εξής: «Μερικά από τα πιο επιθετικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν εκφράσει φόβους ότι μια πτώχευση της Ελλάδας που θα ακολουθηθεί από Grexit θα άφηνε τις άλλες χώρες της ευρωζώνης να ‘πληρώσουν τα σπασμένα’. Ο Γενς Βάιντμαν, ο πρόεδρος της γερμανικής Μπουντεσμπανκ ξεκαθάρισε τη θέση του, όταν δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ότι δεν ήταν η δουλειά της ΕΚΤ να παράσχει χρηματοδότηση απλώς για να δώσει τα χρονικά περιθώρια να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της.»

Επικαλούμενη ένα πρόσωπο που γνωρίζει το ζήτημα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Γερμανική κεντρική τράπεζα τις τελευταίες εβδομάδες ασκεί πίεση για τη διακοπή της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του ELA καθώς αυξήθηκε ο κίνδυνος πτώχευσης της χώρας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, τα περισσότερα μέλη του ΔΣ θεωρούν την διακοπή του ELA ένα ακραίο μέτρο, το οποίο θα μπορούσε να αποφασιστεί μόνο σε περίπτωση που η Ελλάδα αποτύγχανε να εκπληρώσει μια σημαντική υποχρέωσή της, όπως η πληρωμή της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ, η οποία πρόκειται να γίνει στις αρχές Ιουνίου.

Οι Financial Times υπενθυμίζουν ότι η ΕΚΤ έχει υπονοήσει ότι σκοπεύει να ανταμείψει την Ελλάδα στην περίπτωση συμφωνίας, αυξάνοντας το όριο για την αποδοχή των εντόκων γραμματίων. Ωστόσο, αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις σε κάτι τέτοιο από αρκετά μέλη του ΔΣ, συμπεριλαμβανομένης και της Bundesbank, που θεωρούν ότι οι παραχωρήσεις της ΕΚΤ συνιστούν παραβίαση των κανόνων που απαγορεύουν τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων από την ΕΚΤ.

Διαβάστε ποιες οι μυστικές συναντήσεις Τσίπρα και ποια τα σενάρια για Grexit.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.