Καπνός τα 7 δις του δανείου-γέφυρα: Πού πήγαν τα λεφτά

Πού ξοδεύτηκαν τα χρήματα από το σωτήριο για την Ελλάδα δάνειο-γέφυρα;

Χρειάστηκαν διαβουλεύσεις ημερών για να εξασφαλιστούν τα 7 δισ. του δανείου-γέφυρα που γλίτωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία αλλά μόλις λίγες ώρες ώστε τα χρήματα αυτά να γίνουν «καπνός».

Με τα χρήματα αυτά σήμερα Δευτέρα θα πληρωθούν οι οφειλές προς τους πιστωτές, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο με τα χρήματα αυτά καλύφθηκαν οι οφειλές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (για το ομόλογο που έληγε σήμερα) και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα χρήματα εξασφαλίστηκαν μετά την έγκριση δανείου ύψους 7,16 δισ. ευρώ από τον EFSM.

Το δάνειο-γέφυρα θα έχει μέγιστη διάρκεια τριών μηνών μέχρις ότου η χώρα θα αρχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι η Ελλάδα κατέβαλε στο Ταμείο περίπου 2 δισ. ευρώ, εξοφλώντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε σήμερα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (arrears) προς το ΔΝΤ, που αντιστοιχεί σε 1,6 δισ. ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων (περίπου 2 δισ. ευρώ). Ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών» ανέφερε.

«Όπως έχουμε πει, το Ταμείο είναι έτοιμο να συνεχίσει την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα στις προσπάθειες της να επιστρέψει στην δημοσιονομική σταθερότητα και στην ανάπτυξη» πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε τι προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία για τις τράπεζες και το bail in και πώς να προστατέψετε τις καταθέσεις στις τράπεζες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.