Ο Τσίπρας “τελειώνει” τα “τσόκαρα”. Έξαλλη η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις διαφοροποιήσεις 17 βουλευτών στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία.

Μετά την απώλεια της δεδηλωμένης της κυβέρνησης στην ψηφοφορία για τη συμφωνία, ο Τσίπρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διαγραφής των διαφωνούντων, το σενάριο του ανασχηματισμού, το ενδεχόμενο να απευθύνει πρόσκληση στα άλλα κόμματα για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά ούτε και το σενάριο εκλογών. Στο στόχαστρο είναι πια και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τ’ άλλα στην ώρα τους». Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Την επόμενη μέρα ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει σειρά πρωτοβουλιών, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο διαγραφής των διαφωνούντων, το σενάριο του ανασχηματισμού, το ενδεχόμενο να απευθύνει πρόσκληση στα άλλα κόμματα για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ούτε όμως το σενάριο εκλογών.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι προφανώς υπάρχει θέμα υλοποίησης του κυβερνητικού έργου με τους υπουργούς που διαφοροποιήθηκαν και προφανώς υπάρχει ζήτημα με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ωστόσο όλα αυτά «θα τα δούμε από τη Δευτέρα».

Εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι η επιτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης, υπογράμμιζαν,την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι όταν υπουργοί διαφοροποιούνται και μάλιστα με ψήφο, προφανώς δημιουργείται εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πρόεδρος της Βουλής αν και έχει διαφορετικό θεσμικό ρόλο, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.

Εν τω μεταξύ, σίριαλ προκάλεσαν τα καμώματα της Κωνσταντοπούλου, που έπαιζε με διαδικαστικά θέματα, την ώρα που η τύχη της χώρας κρεμόταν από μία κλωστή. Συγκάλεσε Διάσκεψη Προέδρων στις 22:15 και πρότεινε η συνεδρίαση να ξεκινήσει στις 6 το πρωί. Η πρότασή της απορρίφθηκε και η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 23:50, με την ίδια να μην ανεβαίνει στην έδρα και στη θέση του προέδρου τον Αλέξη Μητρόπουλο.

«Όλοι κρινόμαστε από τις στάσεις και τις αποφάσεις μας, από τη συνέπειά μας», τόνισε κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, γνωστοποιώντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές. «Αναλαμβάνω τη θεσμική μου ευθύνη δηλώνοντας “παρούσα”», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου προκαλώντας έκπληξη σε όλο το Σώμα του Κοινοβουλίου και οργή στον Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά, ο Τσίπρας έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας, ως εκ τούτου το μέλλον όσων παρέκλιναν από την υπερψήφιση μοιάζει αβέβαιο, ιδιαίτερα εκείνο των υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας Λαφαζάνη και Στρατούλη αλλά και της ΠτB Ζωής Κωνσταντοπούλου. Τι μπορεί όμως να κάνει ο Τσίπρας;

«Ο κ. Τσίπρας μπορεί να ζητήσει την παραίτηση των δυο υπουργών που διαφοροποιήθηκαν (σ.σ Λαφαζάνης, Στρατούλης), αλλά με την πρόεδρο της βουλής τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί δεν μπορεί να την εξαναγκάσει σε παραίτηση και μόνο με πρόταση μομφής μπορεί να χάσει την θέση της» σχολίασε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίζεται ενοχλημένη από τη στάση του πρωθυπουργού μετά το δημοψήφισμα και διατυμπανίζει οτι ρόλος της είναι “να μην καταλυθεί το Σύνταγμα”. Ο Τσίπρας όμως φέρεται εξοργισμένος με την όλη στάση της, ενώ το “παρών” του δίνει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να “καθαρίσει” μια για πάντα μαζί της. Έπονται ραγδαίες εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, οι κύκλοι του Μαξίμου ανέφεραν ότι αρμόδιο όργανο να πάρει αποφάσεις είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Διαβάστε ποιοι 17 βουλευτές πρόδωσαν τον Τσίπρα και έτσι απώλεσε τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.