Εκλογές 2015 Αποτελέσματα: Οι πρώτες εκτιμήσεις για αποχή. Ποιους λούζει κρύος ιδρώτας

Ποιες οι πρώτες εκτιμήσεις για την αποχή στις εκλογές 2015; Πώς θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα;

Οι ψηφοφόροι που θα αποφασίσουν τελευταία στιγμή εάν και τι θα ψηφίσουν, θα καθορίσουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά το αποτέλεσμα στις δεύτερες εκλογές του 2015, τις πλέον “βουβές” των τελευταίων ετών.

Η αποχή θα κρίνει τον νικητή, καθώς εκτιμάται από δημοσκόπους και αναλυτές ότι αφορά κυρίως απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η πλειοψηφία του 10% των αναποφάσιστων. Σημαντικό ποσοστό εξ αυτών θα αποφασίσουν μέσα στο παραβάν την Κυριακή των εκλογών 2015.

Τον Ιανουάριο, που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε καθαρός νικητής, η αποχή έφτασε το 36,38% δηλαδή 3.580.709 από τους 9.949.684 εγγεγραμμένους δεν άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, όταν και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος αλλά με μικρότερη διαφορά, η αποχή είχε φτάσει το 40,67%.

Η εικόνα ισοπαλίας εκτιμάται ότι μπορεί να κινητοποιήσει στο παρά πέντε τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη η πεποίθηση που εκφράζεται στο ερώτημα για την παράσταση νίκης, ότι το πιθανότερο είναι να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς μπορεί οι αμφιταλαντευόμενοι μεταξύ ψήφου στο ΣΥΡΙΖΑ και αποχής να επαναπαυθούν.

Κρίσιμες θα είναι και οι διαρροές από ΣΥΡΙΖΑ προς Λαϊκή Ενότητα, όπως και αυτές από Ποτάμι και Ανεξάρτητους Έλληνες προς ΝΔ.

Ο κύριος όγκος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ πάντως ψηφίζει στα αστικά κέντρα, οπότε δεν υπάρχει το θέμα της μετακίνησης, που αντιμετωπίζει από την πλευρά της η ΝΔ, η οποία έχει ισχυρές βάσεις στην περιφέρεια.

Η ΝΔ επίσης δίνει μάχη ψήφο ψήφο, καθώς οι αμφιταλαντευόμενοι εάν θα ψηφίσουν πολίτες μπορεί να προέρχονται κυρίως από την εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα ποσοστό αφορά το κεντροδεξιό ακροατήριο και σε αυτή την αναμέτρηση που φέρεται οριακή κάθε ψήφος μετράει.

Εφόσον η διαφορά είναι μικρή, ενδέχεται να επαναληφθεί η εικόνα του 2000, όταν μία χούφτα ψήφοι στη Β’ Αθηνών χάρισαν τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ, παρά τα γκάλοπ και exit poll που έδειχναν μπροστά τη ΝΔ; Στη Συγγρού ελπίζουν ότι αυτή τη φορά θα συμβεί το ανάποδο, για αυτό και έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

Ή μήπως οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα εκπλήξεις όπως το Μάιο του 2012;

Αυτό θα το δείξει μόνο η γκαστρωμένη, κατά τη γνωστή ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη, κάλπη.

Ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι, σε ένα σύνολο περίπου 6,2 εκατ. εκλογέων, είναι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών 2015.

Όπως προκύπτει από τις έρευνες της κοινής γνώμης που έγιναν μέχρι την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, πρόκειται για το 19,8% (Marc) κατά μέσο όρο του εκλογικού σώματος, που ανάλογα με την εταιρία που διενεργεί τη δημοσκόπηση κυμαίνονται από το 12% (Alco), έως και το 23% (Kappa Research) ακόμα. Όλοι αυτοί συγκροτούν την τεράστια «δεξαμενή» των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, τους οποίους πασχίζουν με κάθε τρόπο να επηρεάσουν υπέρ τους οι δυο «μονομάχοι».

Oι ίδιοι οι δυο πολιτικοί αρχηγοί στοχεύουν κατά προτεραιότητα σ αυτό το πολυπληθές κοινό, ενώ και οι εκλογικές καμπάνιες της τελευταίας εβδομάδας στη διεκδίκησή τους θα είναι σχεδόν αποκλειστικά προσαρμοσμένες.

Tούτο, γιατί κάθε ψήφος αναποφάσιστου ψηφοφόρου θα γέρνει την πλάστιγγα προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Σε αντίθεση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου οι συσχετισμοί ήταν πιο ξεκάθαροι και ο ρόλος των αναποφάσιστων περιοριζόταν στην αναζήτηση της συντριπτικής νίκης ή της μεγάλης ανατροπής, εδώ ζούμε σκηνικό απόλυτου ντέρμπι ενόψει της μεθεπόμενης Kυριακής και μια νύχτα θρίλερ που θα ακολουθήσει για να προκύψει ο νικητής της κάλπης.

Aυτό τουλάχιστον δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται, αλλά και οι κρυφές κυλιόμενες έρευνες των κομμάτων. Kαι παρότι απομένουν εννιά ημέρες μέχρι τις κάλπες, δηλαδή πλούσιος πολιτικός χρόνος, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι ορατό ρεύμα νίκης δεν προκύπτει από πουθενά. Eννοείται βέβαια, ότι όλα αυτά ισχύουν υπό την αίρεση της επισφαλούς πλέον αξιοπιστίας των ερευνών.

Tο πρόσφατο δημοψήφισμα, αλλά και οι εκλογές του Iανουαρίου έχουν δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό προηγούμενο και επομένως, όλες οι εκλογικές εκτιμήσεις κινούνται στον αστερισμό της σχετικότητας.

Διαβάστε τι εκτιμά το Reuters για τα αποτελέσματα στις Εκλογές 2015 και τις τελικές δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές 2015.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.