Επώδυνος συμβιβασμός για πλειστηριασμούς: Ποιοι χάνουν τα σπίτια τους

Πού “κλειδώνει» η ρύθμιση για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας;

Ατέλειωτο παζάρι για τους πλειστηριασμούς και το όριο προστασίας της α΄ κατοικίας αναμένεται και σήμερα.

Η νέα συνάντηση του «κουαρτέτου» με το οικονομικό επιτελείο σήμερα φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο, καθώς ο χρόνος του τελεσιγράφου των δανειστών τελειώνει αύριο.

Αν οι πληροφορίες για υποχωρήσεις της κυβέρνησης στο όριο προστασίας επιβεβαιωθούν και αυτό πέσει κάτω από τις 180.000 ευρώ, τότε χιλιάδες ιδιοκτήτες θα δουν τα σπίτια τους να βγαίνουν στον πλειστηριασμό.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε χθες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας ακόμη και το Σάββατο, θεωρώντας εφικτή την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μάλιστα το Συμβούλιο, εκτιμά ότι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί Eurogroup Working Group μέσω τηλεδιάσκεψης.

Χθες και μετά τη συνάντηση με την Τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί πως ο συμβιβασμός αφορά τόσο στο ποσό όσο και σε μια σταδιακή και σε βάθος χρόνου «χαλάρωση» των ορίων εισοδήματος.

Έτσι ενώ σύμφωνα με τα σενάρια μπαίνει «πλαφόν» στην αντικειμενική αξία στις 180.000 ευρώ δεν αποκλείεται το όριο αυτό να πέσει στις 160.000 ευρώ καθώς οι δανειστές ξεκινούν από μια βάση της τάξης των 120.000 ευρώ. Η αξία προσαυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί με όριο τα τρία.

Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια υπολογίστηκε το κόστος διαβίωσης το οποίο πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή 1,7 για τους 12 μήνες του έτους και έτσι προκύπτει για:

Άγαμους: 10.342 ευρώ/έτος (537χ1,7χ12)

Ζευγάρι: 18.482 ευρώ/έτος (906χ1,7χ12)

Ζευγάρι με ένα παιδί: 22.848 ευρώ/έτος (1.120χ1,7χ12)

Ζευγάρι με δύο παιδιά: 27.500 ευρώ/έτος (1.347χ1,7χ12)

Επισήμως η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα γνωστό για το προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα της διαπραγμάτευσης για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Λένε μόνον πως δίνουν μεγάλη διαπραγματευτική μάχη και ότι πιστεύουν πως το Σάββατο θα επέλθει συμφωνία. Τον τόνο αυτό δίνει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κύριος Γιάννης Δραγασάκης, που μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικών Πολιτικής – ΚΥΣΟΙΠ, ουσιαστικά προεξόφλησε συμφωνία και σύγκληση του Euro Working Group – EWG την Κυριακή που θα αποδεσμεύσει τα 2 δισ. της δόσης αλλά και τα 10 δισ. για τις τράπεζες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και τα μηνύματα που «εξέπεμπαν» πηγές των θεσμών.

Άλλες πηγές πάντως, που βρίσκονται πολύ κοντά στην διαπραγμάτευση, έλεγαν πως η απόσταση παραμένει μεγάλη. Στοιχεία διαρκώς ανταλλάσονται με όλα τα δυνατά σενάρια, ακόμα και για όρια προστασίας κάτω και από αντικειμενική αξία ακινήτων 180.000 ευρώ.

Ωστόσο σοκ προκαλεί το τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ΜΝΙ σύμφωνα με το οποίο η Τρόικα όχι μόνο δεν δέχεται τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης για τα όρια προστασίας της α΄ κατοικίας που καλύπτουν ένα ποσοστό από 55% έως 65% αλλά ζητά το όριο να κατέβει δραματικά στο 25%-30% των δανείων.

Το ΜΝΙ επικαλείται, μάλιστα, έγγραφα με ημερομηνίες 8 και 10 Νοεμβρίου οπότε και συνεδρίασαν το EuroWorking Group, το Eurogroup και το Ecofin.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχος που επιβεβαίωσε τη θέση αυτή των δανειστών, η πρόταση για προστασία του 55% των δανείων απορρίφθηκε από το Eurogroup ως πολύ γενναιόδωρη.

Αν και εφόσον οι προβλέψεις για συμφωνία μέσα στο σαββατοκύριακο επιβεβαιωθούν, τότε μπορεί να επικυρωθεί μεν από το EWG, αλλά η εκταμίευση της δόσεως των 2 δισ. ευρώ για τη χώρα μας (ενδεχομένως και η διάθεση των 10 δισ. των τραπεζών) θα απαιτήσει πτώτα και την ψήφιση των σχετικών διατάξεων από τη Βουλή.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως το κουαρτέτο μπορεί να παραμείνει και κάποιες μέρες ακόμη στην Αθήνα, με στόχο να καθοριστούν και τα επόμενα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη το αργότερο –με πρώτο και κυριότερο το Ασφαλιστικό αλλά και τις μεγάλες ανατροπές στη φορολογία εισοδημάτων και ακινήτων.

Όλα αυτά όμως έχουν αντίκτυπο και στο τραπεζικό σύστημα. Όσο παραμένει ανοικτό το ζήτημα των πλειστηριασμών αλλά και το συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθίσταται δυσκολότερο για τους ξένους επενδυτές να τοποθετήσουν τα λεφτά τους στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της νέας ανακεφαλαιοποίησής τους.

Πέραν τούτων, για τις 100 δόσεις αναμένεται τροποποίηση όχι μόνον των δόσεων για όσους έχουν την ευχέρεια να πληρώνουν περισσότερα και ταχύτερα από όσα συμφώνησαν όταν έμπαιναν στη ρύθμιση, αλλά και των όρων υπό τους οποίους θα χάνεται η ρύθμιση, αν καθυστερήσει η πληρωμή μιας δόσης για περισσότερο από 20 ή 10 μέρες -αντί για 30 που ισχύει σήμερα και έναντι 1 μέρας μόνον που ζητούσαν οι θεσμοί.

Για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, δείχνει πως μπορεί να κλείσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από τους θεσμούς, με κύριο ισοδύναμο που θα τον αντικαταστήσει την επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια.

Διαβάστε πώς να γλιτώσετε τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας και ποιοι Έλληνες με «κόκκινα δάνεια» κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.