Μπύρα: Δέκα λόγοι που κάνει καλό στην υγεία μας

Πώς βοηθάει τον οργανισμό μας η μπύρα;

Εκτός από την απόλαυση που προσφέρει μια παγωμένη μπύρα, ειδικά όταν ανεβαίνει το θερμόμετρο, υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 10 λόγοι για να την καταναλώνουμε, εννοείται με μέτρο.

1. Κάνει γερά κόκαλα

Η μπύρα περιέχει μεγάλες ποσότητες σιλικόνης που συνδέεται με την υγεία των οστών.

Σε έρευνα μάλιστα που έγινε το 2009 από το Tufts University βρέθηκε ότι οι ηλικιωμένοι άντρες και γυναίκες που έπιναν ένα ή δύο ποτήρια μπύρα την ημέρα είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα οστών.

2. Γερή καρδιά

Μια ανάλυση σε 16 έρευνες έδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μειώθηκε κατά 31% σε όσους έπιναν ένα ή δύο ποτήρια μπύρα την ημέρα, αφού αυξανόταν η λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη.

3. Πιο υγιή νεφρά

Έρευνα στη Φινλανδία βρήκε ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά η μπύρα μείωνε τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά σε ποσοστό 40%. Μια πιθανή εξήγηση είναι επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού και έτσι βοηθά τα νεφρά να λειτουργούν καλύτερα.

4. Καλύτερη διανοητική υγεία

Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 11.000 ηλικιωμένες γυναίκες κατέληξε ότι όσες έπιναν ένα ποτήρι μπύρα την ημέρα είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μορφές άνοιας σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν, και μάλιστα σε ποσοστό 20%.

5. Κατά του καρκίνου

Έρευνα στην Πορτογαλία βρήκε ότι η μπριζόλα που είναι μαριναρισμένη σε μπύρα μειώνει κατά 70% τις καρκινογόνες ουσίες (HCAs) που παράγονται όταν τηγανίζεται το κρέας. Οι ερευνητές, επίσης, ανακάλυψαν ότι η μπύρα περιέχει τα ίδια περίπου επίπεδα αντιοξειδωτικών με το κρασί.

6. Αυξάνει τα επίπεδα των βιταμινών

Άλλη έρευνα έδειξε ότι όσοι έπιναν μπύρα είχαν 30% υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β6 στο αίμα τους, διπλάσια δηλαδή από όσους προτιμούν το κρασί. Η μπίρα, επίσης, περιέχει Β12 και φολικό οξύ.

7. Προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια

Μέτριες ποσότητες αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας, εμποδίζουν τη δημιουργία θρομβώσεων που μπλοκάρουν τη ροή του αίματος στην καρδιά, το λαιμό και τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσουν ισχαιμικό επεισόδιο.

8. Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη

Έρευνα του Harvard που έγινε σε 38.000 μεσήλικες άντρες βρήκε ότι όσοι έπιναν ένα με δύο ποτήρια μπύρα την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 25%. Σε ποσότητα, όμως, πάνω από δύο ποτήρια δεν βρέθηκαν ευεργετικά αποτελέσματα.

9. Μειώνει την πίεση του αίματος

Το κρασί κάνει καλό στην καρδιά σου, αλλά, η μπύρα κάνει ακόμη μεγαλύτερο καλό. Έρευνα έγινε σε 70.000 γυναίκες από 25 έως 40 ετών και κατέληξε ότι όσοι πίνουν μπύρα με μέτρο έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν αυξημένη πίεση.

10. Προσθέτει χρόνια ζωής

“Όσοι πίνουν με μέτρο ζουν περισσότερο”: Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν 50 μελέτες του U.S. Department of Agriculture (USDA). Το USDA εκτιμά ότι οι… μέτριοι πότες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για παθήσεις που βρίσκονται στις πρώτες λίστες αιτιών θανάτου, όπως οι καρδιαγγειακές και διάφορα είδη καρκίνου. Το ίδιο ισχύει και για την μπύρα, η κατανάλωση της οποίας απαιτεί μέτρο. Δηλαδή, μέχρι 340 γραμμάρια (περίπου 1 κουτάκι μπύρας) για τις γυναίκες και όχι περισσότερο από 680 γραμμάρια για τους άντρες. Η κατάχρηση του αλκοόλ είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο συκώτι, ορισμένα είδη καρκίνου, καρδιακές παθήσεις αλλά και παχυσαρκία, αφού ένα κουτάκι μπύρας περιέχει περίπου 150 θερμίδες.

Και ο μεγάλος μύθος

Είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους ότι η μπύρα παχαίνει και κάνει κοιλιά, τη λεγόμενη «μπυροκοιλιά».

Όπως εξηγούν οι ειδικοί η μπύρα περιέχει 90-95% νερό, σιτηρά, υδατάνθρακες, βιταμίνες και αλκοόλ. Σε σύγκριση με άλλα αλκοολούχα ποτά που διαθέτουν το ίδιο ποσοστό αλκοόλ, η μπύρα είναι λιγότερο θερμιδική και από το κρασί ακόμα.

Επίσης η μπύρα είναι πιο χορταστική από το νερό και μας κάνει να τρώμε λιγότερο. Δεν χάνουμε βάρους, αλλά ούτε παίρνουμε κιόλας. Η μπύρα επίσης δεν φουσκώνει την κοιλιά. Η τροφή που τη συνοδεύει φουσκώνει όπως τα φιστίκια, το ζαμπόν, το κρέας κλπ.

Διαβάστε τις φαρμακευτικές ιδιότητες της μπύρας κατά του καρκίνου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.