Η περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν: Πόσα δηλώνει – πόσα έχει στην πραγματικότητα

Ποια είναι τελικά η περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν;

Ζωή και… κότα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα στοιχεία που δηλώνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην εφορία (εισόδημα, γη, οχήματα και πλοία) έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο ως μια απάντηση στην κριτική που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες και την εμπλοκή του ονόματος του Ρώσου προέδρου στα Panama Papers.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει για το 2015 εισόδημα περίπου 120.000 ευρώ, το οποίο είναι κατά 13.000 ευρώ αυξημένο σχέση με την περσινή χρονιά, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Interfax.

Παράλληλα, δηλώνει ένα κτήμα έκτασης 1.500 τετραγωνικών μέτρων και ένα διαμέρισμα 77 τετραγωνικών μέτρων. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει, ακόμη, στην κατοχή του ένα γκαράζ που χρησιμοποιεί για να παρκάρει το Lada Niva που διαθέτει (σ.σ. ως καλός Ρώσος), ένα Gaz-M-21 και ένα σκάφος Skiff.

Σύμφωνα με τους Moscow Times η περιουσία του Πούτιν δεν έχει αλλάξει από το 2014.

Η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του Ρώσου προέδρου έρχεται σε απάντηση των όσων γράφτηκαν για τον Πούτιν σχετικά με τα Panama Papers και την εμπλοκή στενών συνεργατών του, οι οποίοι πλούτισαν ξαφνικά.

Στις επίσημες δηλώσεις από το Κρεμλίνο, πάντως, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη φημολογούμενη νέα βίλα του Προέδρου, αξίας 1 εκατ. δολαρίων.

Και μια άλλη οπτική της περιουσίας του Πούτιν…

Σε αποκαλυπτική έρευνα το BBC φέρνει στην επιφάνεια την τεράστια προσωπική περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος μπορεί να είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο σύμφωνα με ανθρώπους που γνώριζαν καλά πρόσωπα και πράγματα στο Κρεμλίνο. Το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο ανακάλυψε στην εξορία τους ανθρώπους οι οποίοι και έφεραν στο φως τα μυστικά του πλούτου του πιο ισχυρού άνδρα στον κόσμο.

Ενα παλάτι αξίας 1 δις…

Ο Σεργκέι Κολέσνικοβ ανέφερε ότι εργαζόταν για το Κρεμλίνο με σκοπό να συγκεντρώνει χρήματα από τους πολύ πλούσιους Ρώσους τα οποία υποτίθεται ότι θα διοχετεύονταν σε προγράμματα υγείας. Στην πραγματικότητα, όμως, χρησιμοποιούνταν για να χτιστεί ένα το, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολλαρίων, παλάτι του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Μια απέραντη περιουσία

Τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τα οικονομικά του Ρώσου Προέδρου αποκαλύπτουν έναν άνθρωπο με όχι ιδιαίτερα μεγάλη περιουσία. Τον Απρίλιο, ο Πούτιν δήλωσε εισόδημα 7,65 εκατομμυρία ρούβλια – καθώς επίσης και την ιδιοκτησία δυο ταπεινών διαμερισμάτων και ενός μεριδίου σε ένα γκαράζ αυτοκινήτων. Ο Adam Szubin, αμερικανός υπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τα Οικονομικά Εγκλήματα, ωστόσο, ανέφερε στο BBC ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι σε μια εκπληκτική οικονομική «υγεία». Παρ’ όλα αυτά, αρνήθηκε να σχολιάσει μια έκθεση της CIA ότι η περιουσία του Πούτιν φτάνει τα 40 διασεκατομμύρια δολλάρια…

Μερίδια ως ανταλλάγματα σε επιχειρήσεις πετρελαίου…

Ενας άλλος εξόριστος επιχειρηματίας, ο Max Freidzon, ανέφερε στο BBC ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν του παραχώρησε το μονοπώλιο να εξοπλίζει με καύσιμα ένα αεροδρόμιο τη δεκαετία του ’90 – με μυστικό αντάλλαγμα ένα 4% μερίδιο στις επιχειρήσεις του.

Μια θαλαμηγός – δωράκι από τον Αμπράμοβιτς

Ο Dmitry Skarga, ο οποίος συνήθιζε να «τρέχει» την κρατική ναυτιλιακή επιχείρηση Sovcomflot, αναφέρει ότι επέβλεψε την μεταφορά ενός yacht αξίας 35 εκατομμυρίων στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανέφερε ότι το, μήκους 57 μέτρων, Olympia, ήταν ένα δώρο από τον πιο διάσημο Ρώσο της Βρετανίας – τον ιδιοκτήτη της ομάδας Chelsea, Roman Abramovich.

Ενας διεφθερμένος πολιτικός…

Ο Adam Szubin ανέφερε: «Τον έχουμε δει να ενισχύει τους φίλους του, τους συμμάχους του και να θέτει στο περιθώριο εκείνους τους οποίους δεν βλέπει ως φίλους κάνοντας χρήση κεφαλαίων του κράτους…. Αυτό είναι μια εικόνα διαφθοράς….»

Διαβάστε ποιο είναι το νέο αμόρε του Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.