Διπλό σοκ για μισθωτούς με μπλοκάκι: Τι θα πληρώνουν για ασφάλιση

Τι θα πληρώνουν πλέον για ασφάλιση όσοι αμείβονται με μπλοκάκι;

Ακόμη ένα σοκ για δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς με “μπλοκάκι” φέρει το νέο ασφαλιστικό.

Και αυτό γιατί πλέον υποχρεούνται για ό,τι βγάζουν από το “μπλοκάκι” να πληρώνουν έξτρα ασφάλιση, ανεξάρτητα από τις ασφαλιστικές κρατήσεις που έχουν ως μισθωτοί.

Οι μισθωτοί που εργάζονται σε δεύτερη δουλειά με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, θα πληρώνουν πλέον διπλή ασφαλιστική εισφορά, η οποία θα φτάνει σε ποσοστό 26,95% του εισοδήματος που δηλώνουν από τη δεύτερη απασχόλησή τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος.

Για παράδειγμα, ένας λογιστής που δουλεύει ως μισθωτός σε λογιστικό γραφείο και παράλληλα έχει και μπλοκάκι για παροχή λογιστικών υπηρεσιών, από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θα πληρώνει εισφορά σύνταξης 20% και εισφορά ασθένειας 6,95% στο εισόδημα του 2016 από το μπλοκάκι και αυτό ανεξάρτητα από τις κρατήσεις που θα του γίνονται ως μισθωτός (6,67% για σύνταξη και 2,15% για ασθένεια).

Η μόνη περίπτωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να απαλλαγεί κάποιος από το διπλό χαράτσι είναι να αποδείξει στην εφορία ότι η δεύτερη δουλειά τους, αυτή στην οποία κόβουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών, είναι με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας. Για να γίνει αυτό, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν τις συμβάσεις που έχουν με έναν ή περισσότερους εργοδότες.

Σε αυτή την περίπτωση, η ασφαλιστική εισφορά θα ζητηθεί από τον εργοδότη και όχι από τον εργαζόμενο.

Παράλληλα απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, φυσικά πρόσωπα, τα οποία εργάζονται με σύμβαση μίσθωσης έργου στο Δημόσιο και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), όπως προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Με την απόφαση, απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων εργαζόμενοι οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι από αυτούς τους φορείς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με αυτήν την απόφαση επιλύεται ένα σοβαρό πρόβλημα εργαζομένων, που με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία έπρεπε να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν στοιχεία και οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, εργάζονται στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων.

Διαβάστε πώς υπολογίζονται πλέον οι συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.