Έξαλλος ο Πούτιν με Ουκρανία στη Eurovision 2016: Το μοιρολόι για Ναζί και η ιστορία

Ποια η ιστορία πίσω από τη συμμετοχή της Ουκρανίας στη Eurovision 2016; Γιατί είναι έξαλλος ο Πούτιν;

Το αποτέλεσμα του τελικού της Eurovision άναψε το φιτίλι για νέες κόντρες στους κόλπους της ενωμένης Ευρώπης αλλά και μεταξύ της νικήτριας Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Κι αυτό διότι το τραγούδι «1944» της νικήτριας Jamala αναφέρεται στην απέλαση Τατάρων από τη χερσόνησο της Κριμαίας εκείνο το έτος, με εντολή των Σοβιετικών.

Φυσικά, καλό είναι κανείς να γνωρίζει πως οι Τατάρικοι πληθυσμοί διέθεσαν αρκετές δυνάμεις στο πλευρό των Ναζί κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και, από τις αρχές του 1942 η χερσόνησος της Κριμαίας είχε περιέλθει στην κυριαρχία του Ράιχ, με μεγάλο ποσοστό του ντόπιου πληθυσμού να εκτελείται ή να αποστέλλεται στη Γερμανία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για «κοινωφελή εργασία».

Φυσικά, μόνο τυχαίο δεν είναι πως η Ουκρανία επέλεξε ένα τέτοιο τραγούδι (και συγκεκριμένα για την Κριμαία) για το διαγωνισμό της Eurovision 2016, δυο χρόνια μετά την προσχώρηση της χερσονήσου στη Ρωσία, κατόπιν δημοψηφίσματος και στα πλαίσια του εμφυλίου στον οποίο βρίσκεται η χώρα.

Εμφύλιος, ο οποίος ξεκίνησε γύρω από το αίτημα της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέληξε στα γνωστά και μη εξαιρετέα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα γεράκια να αβαντάρουν και να στηρίζουν μια κυβέρνηση που αναδείχθηκε με τη στήριξη εθνικιστικών μορφωμάτων και του ένοπλου κομματιού τους, του «Δεξιού Τομέα»(ένα από τα ανδραγαθήματα του οποίου είναι και η πυρπόληση του κτιρίου των συνδικάτων στην Οδησσό από τους νεοναζί, που άφησαν πίσω τους 42 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες).

Η απέλαση των Τατάρων, μάλιστα, αναγνωρίστηκε ως «γενοκτονία» από την κυβέρνηση του Κιέβου το 2015.

«Παιδιά» του Δεξιού Τομέα με νεοναζιστικά περιβραχιόνια

Δικαιολογημένα λοιπόν πολλοί μιλούν για ήττα της Ρωσίας όχι τόσο στον διαγωνισμό, όσο σε πολιτικό επίπεδο.

Χρέος του Vladimir Putin είναι να επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια εικόνα της Ρωσίας, κάτι που αποτελεί επίσης προσωπική του φιλοδοξία στα 16 χρόνια προεδρίας και πρωθυπουργίας του.

Οι επιπτώσεις της κακής εικόνας της χώρας είναι εμφανείς και στα αθλητικά γεγονότα. Και τώρα φαίνεται ότι η Ρωσία προσπάθησε τα μέγιστα για να κερδίσει τη Eurovision δεύτερη φορά. Είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας, έπειτα από δύο χρόνια αποδοκιμασιών, πληγωμένης εθνικής υπερηφάνειας.

“Έχουν προσλάβει κάθε ειδικό επί της Eurovision για να δουλέψει πάνω στη ρωσική συμμετοχή – δύο συνθέτες, τον Ρώσο Philip Kirkorov και τον Έλληνα Δημήτρη Κοντόπουλο, οι οποίοι αμφότεροι έχουν ξαναγράψει τραγούδια για το διαγωνισμό”, αναφέρει ο επαγγελματίας παίκτης στοιχημάτων Daniel Gould.

“Επίσης έχουν και τον Κύπριο Άλεξ Παναγή που είναι δάσκαλος φωνητικής και ο οποίος έχει δουλέψει σε πάρα πολλές άκρως επιτυχημένες συμμετοχές του διαγωνισμού. Έχουν προσλάβει τους καλύτερους Σουηδούς τραγουδιστές στα φωνητικά. Οπότε, βασικά, έχουν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εξασφαλίσουν τη νίκη φέτος”.

Τελικά γιατί η Ρωσία είχε τέτοιο καημό να κερδίσει;

Η Dr. Karen Fricker, του Πανεπιστημίου Brock του Καναδά, που μελετάει τις πολιτικές της Eurovision, αναλύει την έντονη αυτή επιθυμία τονίζοντας το εξής: “Μπορεί να πει κανείς ότι, αφού υπάρχει πολύς ανταγωνισμός μεταξύ της Ρωσίας και του υπόλοιπου κόσμου, μια πλατφόρμα που θέλει να αποδείξει ότι η Ρωσία μπορεί να κάνει την Ευρώπη καλύτερα από την Ευρώπη – ακόμα και αν δε δίνουν δεκάρα για την Ευρώπη – αποτελεί από μόνο του πανίσχυρο δείγμα επίδειξης πολιτικής και πολιτιστικής δύναμης”.

Επίσης, το γεγονός ότι το Mundial 2018 θα διεξαχθεί στη Ρωσία αποτελεί έναν ακόμα ισχυρό κίνητρο για να εξασφαλιστεί η νίκη στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη ώθηση στην εικόνα της χώρας που θα την οδηγήσει και σε μια πολύ επιτυχημένη – τόσο από αθλητική όσο και από οικονομική άποψη – διοργάνωση Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Η φετινή Eurovision 2016 δεν είναι η πρώτη φορά που αβαντάρεται πάντως το Ουκρανικό καθεστώς. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε κανείς να δει και στο περσινό τρένο της ουκρανικής Dnipro που έφτασε από το πουθενά (και με αρκετό σπρώξιμο στα τελευταία νοκ-αουτ) στον τελικό του Europa League.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα ανήκε σε Ουκρανό φιλοκαθεστωτικό μεγιστάνα και πολλοί οργανωμένοι της οπαδοί συμμετείχαν σε τάγματα εφόδου ενάντια σε αντικαθεστωτικό πληθυσμό. Στο 0:13 του παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε αγαθούς χούλιγκαν της Dnipro να κυματίζουν σημαία με τον κέλτικο σταυρό μετά την πρόκριση επί της Νάπολι.

Διαβάστε γιατί αποτελεί διακαής πόθος του Πούτιν η νίκη της Ρωσίας στη Eurovision 2016.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.