Δολοφονία Τζο Κοξ: «Πάγωσε» η Βρετανία λίγο πριν το δημοψήφισμα – Πώς αλλάζει το Brexit

Πώς επηρεάζει το δημοψήφισμα και το Brexit η στυγνή δολοφονία της βουλευτή Τζο Κοξ;

Το χωριό του Μπέρστολ τιμά σήμερα, Παρασκευή, τη μνήμη της δολοφονημένης βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ.

Μία τραγωδία που πάγωσε τη χώρα και την εκστρατεία για το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στη Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την Πέμπτη το βράδυ, δεκάδες συμπατριώτες της συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του χωριού για να συμμετάσχουν σε τελετή στη μνήμη της, ενώ την ίδια στιγμή στο Λονδίνο μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου συγκεντρώνονταν δεκάδες πολίτες, ανάμεσά τους ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν και άλλα μέλη των Εργατικών με δάκρυα στα μάτια.

Η άγρια δολοφονία πάγωσε την εκστρατεία για το δημοψήφισμα, που δεν θα επαναληφθεί παρά μετά το σαββατοκύριακο.

Τη στιγμή που ο δολοφόνος φώναξε «Πρώτα η Βρετανία», τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναρωτιούνται για το κίνητρο της επίθεσης και δεν διστάζουν να καταγγείλουν τον επιθετικό τόνο της εκστρατείας.

Η εφημερίδα The Guardian καταγγέλλει το βίαιο, διχαστικό κλίμα της εκστρατείας και κάνει λόγο για μία επίθεση «κατά του ανθρωπισμού, του ιδεαλισμού και της δημοκρατίας».

Το περιοδικό Spectator απαλλάσσει από την προσωπική ευθύνη τον Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του Ukip και τα μέλη της εκστρατείας «Leave». «Αλλά είναι υπεύθυνοι για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η εκστρατεία τους», γράφει.

«Οταν ενθαρρύνεις το μένος, δεν μπορείς να κάνεις τον έκπληκτο όταν οι άνθρωποι εξαγριώνονται».

Ο σύζυγός της, ο Μπρένταν Κοξ, απηύθυνε αυτό το μήνυμα λίγες ώρες μετά τη δολοφονία της:

«Σήμερα είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις ζωές μας. Πιο δύσκολου, πιο επώδυνου, λιγότερο χαρούμενου, με λιγότερη αγάπη. Εγώ και οι φίλοι και η οικογένεια της Τζο θα δουλέψουμε κάθε στιγμή της ζωής μας για να αγαπούμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και για να πολεμήσουμε το μίσος που σκότωσε την Τζο.

Η Τζο πίστευε σε έναν καλύτερο κόσμο και αγωνίστηκε δυναμικά γι ‘αυτό κάθε μέρα της ζωής της, είχε ένα πάθος για τη ζωή που θα εξαντλούσε τους περισσότερους.

Θα ήθελε δύο πράγματα πάνω απ’ όλα να συμβούν τώρα, ένα, τα πολύτιμα παιδιά μας να πλημμυρίσουν με αγάπη και, δύο, να ενωθούμε όλοι για να πολεμήσουμε το μίσος που την σκότωσε. Το μίσος δεν έχει ηθική, φυλή ή θρησκεία, είναι δηλητηριώδες.

Η Τζο δεν λυπόταν για τη ζωή της, έζησε κάθε μέρα της στο μάξιμουμ».

Μια πρώτη ανάλυση των συνεπειών που θα έχει στο δημοψήφισμα της Πέμπτης η δολοφονία της Τζο Κοξ επιχειρεί το Politico.

«Η γεμάτη θυμό και άκρως διχαστική εκστρατεία στη Βρετανία για το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ δεν θα είναι ίδια από εδώ και στο εξής. Η βάναυση δολοφονία μιας βουλευτού άλλαξε τα πάντα», τονίζει το Politico στο σημερινό του άρθρο με τίτλο «Ο θάνατος της Τζο Κοξ ένωσε τους αντίπαλους πολιτικούς στη θλίψη».

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις το Brexit έχει προβάδισμα, καθώς ακόμα περισσότεροι Βρετανοί θέλουν να φύγουν από την ΕΕ, ενώ στις εταιρίες στοιχημάτων το remain παραμένει φαβορί. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι τελικά θα υπερισχύσει το «ναι» στην ευρωζώνη.

Στην άκρη η εχθρότητα

«Το Γουέστμινστερ είναι σε κατάσταση σοκ. Καθώς η είδηση του θανάτου της Τζο Κοξ ήρθε χθες το απόγευμα, η εχθρότητα που είχε κυριεύσει τις εκστρατείες της μιας και της άλλης πλευράς για το δημοψήφισμα φαίνεται να μπήκε στην άκρη. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον, οι βουλευτές ενώθηκαν από το πραγματικό σοκ και τη θλίψη που σκόρπισε ο θάνατος της 42χρονης μητέρας δυο μικρών κοριτσιών» αναφέρει το Politico.

Παράλληλα, ο ιστότοπος αναφέρει ότι πολλοί βουλευτές στην Βρετανία αισθάνονται πλέον ανασφαλείς. «Ο βουλευτής των εργατικών Ντέιβιντ Λαμί είπε ότι οι συνάδελφοί του περπατούσαν έξω από το κοινοβούλιο σε κατάσταση σοκ. »Μας κυρίευσε η δυσπιστία», λέει. Μιλώντας στο Sky News ανέφερε ακόμη ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε αναφέρει στις τοπικές αρχές για δυο απειλητικά μηνύματα που δέχτηκε. »Αρκεί να κοιτάξει κανείς το ύφος των μηνυμάτων στο Twitter για να καταλάβει», συμπλήρωσε».

Το Politico εκτιμά ότι ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ των δύο στρατοπέδων για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ θα σταματήσει, ύστερα και από το κάλεσμα του συζύγου της Κοξ αλλά και του σοκ που έχει υποστεί η Βρετανία. «Είναι εξαιρετικά απίθανο η συζήτηση να επιστρέψει στην κανονικότητα σύντομα. Η βία και η όξυνση των τελευταίων εβδομάδων δεν θα πρέπει να επαναληφθεί, όχι για λίγο τουλάχιστον. Το αξιοπρεπές κάλεσμα του συζύγου της Κοξ καθιστά πολιτικά αδύνατο για τις δύο πλευρές να επανέλθουν γρήγορα στον λεκτικό πόλεμο που αμαύρωσε τις εκστρατείες τους.

Ο Μπρένταν Κοξ δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει το »μίσος που σκότωσε την Τζο» και κάλεσε τους βουλευτές να τον βοηθήσουν σε αυτό.»Η Τζο πίστευε σε έναν καλύτερο κόσμο και πάλεψε για αυτό κάθε μέρα της ζωή της με μια ενέγεια και μια όρεξη για ζωή που θα εξαντλούσε τους περισσότερους ανθρώπους. Εκείνη θα ήθελε δύο πράγματα πάνω απ “όλα να συμβουν τώρα. Πρώτον, να »πλημμυριστούν» τα δυο μας παιδιά με την αγάπη που τους αξίζει και δεύτερον, να ενωθούμε όλοι στην καταπολέμηση του μίσους που την σκότωσε. Το μίσος δεν έχει δοξασία, φυλή ή θρησκεία, και είναι δηλητηριώδες»».

Αλλάζουν τα πάντα

Το Politico εκτιμά ότι πλέον τα πάντα, μέχρι το δημοψήφισμα, θα αναγιγνώσκονται μέσα από το πρίσμα της δολοφονίας της Τζο Κοξ. «Ήδη, ακόμη και αμέσως μετά την επίθεση, υπάρχουν πολιτικές συνέπειες και στα δύο στρατόπεδα για το δημοψήφισμα. Η εφημερίδα Evening Standard αφιέρωσε όλο της το εξώφυλλο στη δολοφονία της βουλευτού.

Η γλώσσα απεικονίζει το βαθμό κατά τον οποίο η ψήφος της επόμενης εβδομάδας έχει γίνει το πρίσμα μέσα από το οποίο αναγιγνώσκονται τα πάντα τώρα.

Αργότερα, στη συνέντευξη τύπου της αστυνομίας για το θάνατο της Τζο Κοξ, οι ερωτήσεις για τα κίνητρα της δολοφονίας κυριάρχησαν.

Αμέσως μετά την επίθεση αναφέρθηκε ότι ο δολοφόνος φώναζε »Πρώτα η Βρετανία», ενώ μαχαίρωνε, πυροβολούσε και κλωτσούσε την βουλευτή μέχρι θανάτου. Η μαρτυρία αυτή γρήγορα αμφισβητήθηκε, αλλά η αστυνομία αρνήθηκε να την επιβεβαιώσει ή να την διαψεύσει», σημειώνει.

Τι θα γίνει στο ντιμπέιτ

Κλείνοντας την ανάλυσή του το Politico, εκτιμά, ότι σε κάθε περίπτωση, η δολοφονία της Τζο Κοξ θα σβήσει την ένταση με την οποία διεξήχθη το ντιμπέιτ των δυο στρατοπέδων για το δημοψήφισμα. «Καθώς απομένουν μόνο λίγες ημέρες για την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας για το βρετανικό δημοψήφισμα, εκείνοι που μάχονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και όλων σχεδόν των συναδέλφων της Κοξ, ελπίζουν ότι η μελαγχολική διάθεση της χώρας θα σβήσει την ένταση στη συζήτηση που είχε φουντώσει και φαίνεται να οδηγούσε τη χώρα εκτός Ευρώπης».

Διαβάστε ποιος και γιατί δολοφόνησε τη 41χρονη μητέρα και βουλευτή Τζο Κοξ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.