Ο Τσίπρας, η πάπια Πεκίνου και τα ποτά με τον… Ξηρό

Πώς συνδυάζεται το όνομα του Αλέξη Τσίπρα με τον Ξηρό και την…πάπια Πεκίνου;

Κάτι παραπάνω από καλά μπορεί να χαρακτηριστεί η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα και τα όσα έκανε εκεί.

Το ταξίδι στην Κίνα είναι από εκείνα που σπάνια κάνει κανείς.

Και φαίνεται πως η ελληνική αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία στο… έπακρο.

Πέρα από την επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη, τη οποία απόλαυσε ο πρωθυπουργός, άπαντες έμειναν εντυπωσιασμένοι από το Great Hall of the People, το Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, έδρα του Κομμουνιστικού κόμματος. Κυρίως έμειναν άφωνοι όταν έμαθαν πως η κατασκευή του το 1959 έγινε εξολοκλήρου με την εθελοντική συμμετοχή αγροτών και εργατών και διήρκησε μόνο 10 μήνες. Καλύπτει μια επιφάνεια 171.800 τ.μ.

Η ξενάγηση της ελληνικής αντιπροσωπείας διήρκεσε πέντε ώρες και όπως έλεγε συνεχώς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας «υπήρχαν αίθουσες που ήταν τόσο μεγάλες σαν ποδοσφαιρικά γήπεδα».

Ο κ. Μάρδας όμως στάθηκε και σε κάτι ακόμα: κανείς δεν τόλμησε να βγει έξω για τσιγάρο και να… σταματήσει την ξενάγηση. Μάλιστα, πείραξε την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη λέγοντάς της: «Δέκα λεπτά υπουργικού συμβουλίου και βγαίνετε έξω να καπνίσετε.

Πώς συγκρατήθηκες εδώ μέσα;».

Μετά από πέντε ώρες ξενάγησης, μοιραία, όλοι ήταν κουρασμένοι και πεινασμένοι.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε να πάνε σ’ ένα εστιατόριο κοντά στο Μέγαρο του Λαού για να δοκιμάσουν την περίφημη πάπια Πεκίνου, πριν αναχωρήσουν για την Σαγκάη.

«Τις τσακίσαμε ήταν νοστιμότατες», έλεγαν οι υπουργοί. Στον κατάλογο υπήρχε και το jellyfish φοβερός μεζές για τους Κινέζους, αλλά όταν έμαθαν τι ακριβώς είναι, προτίμησαν την ξεροψημένη πάπια.

Αφού έφαγαν την πάπια Πεκίνου, αναχώρησαν για τη Σανγκάη, τελευταίο σταθμό της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα.

Λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης (05.07.2016) έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία ένα sms από έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Το μυστηριώδες SMS έγραφε: «Γράψε τίτλο: Τσίπρας με Ξηρό στη Σαγκάη τα… πίνουνε, πίνουν ποτό μαζί».

Προκλήθηκε μια μικρή ταραχή, αφού κανείς δεν ήξερε με ποιον Ξηρό πίνει σε μπαρ της Σανγκάης ο πρωθυπουργός.

Ακολούθησε ένα δεύτερο sms που έλυσε τις απορίες: «Ξηρό λένε τον πρόξενο», της Ελλάδος της Σαγκάης.

Μόλις το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρωθυπουργό και όσους τον συνοδεύουν από το Πεκίνο στη Σανγκάη, πήγαν όλοι μαζί σ’ ένα μπαράκι (στον 7ο όροφο) για να πιουν ένα κινέζικο κρασί και να ξεμουδιάσουν.

Εκεί η ελληνική αντιπροσωπεία γνώρισε και τον Βασίλη Ξηρό, τον Έλληνα πρόξενο, ο οποίος είχε πολλά να πει με τον Αλέξη Τσίπρα, αφού είναι απόφοιτος του Πολυτεχνείου και χημικός μηχανικός.

Από τον Βηματοδότη

Διαβάστε πώς ο Τσίπρας έκανε τον κολλητό του ρεπόρτερ για το δωρεάν ταξίδι στην Κίνα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.