Οργή Τσίπρα: Τριγμοί στην κυβέρνηση για Παππά-Φίλη και στο βάθος…

Γιατί είναι οργισμένος ο Τσίπρας με τους ΦίληΠαππά;

Έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο για τα δύο μέτωπα που έχουν ανοίξει οι χειρισμοί πρωτοκλασσάτων υπουργών και έχουν βάλει την κυβέρνηση στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και, ολοένα και περισσότερων, κοινωνικών ομάδων. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται προβληματισμένος με τη διαχείριση που έχει κάνει ο στενός συνεργάτης και αδελφικός φίλος του, Νίκος Παππάς, στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, καθώς το κλίμα φαίνεται να γυρνάει τις τελευταίες ημέρες κατά της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει τη νέα πληγή που άνοιξε, αυτή τη φορά, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο μια κόντρα κυβέρνησης-Εκκλησίας, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλει να αφήσει πίσω.

Μπούμερανγκ οι τηλεοπτικές άδειες

Στο Μαξίμου υπάρχουν πλέον «στρατόπεδα», όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Η κατάσταση αυτή διαμορφώνεται εδώ και καιρό, ωστόσο η σταγόνα που προκάλεσε τρικυμία είναι το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και η στροφή που έκαναν ακόμη και οι πολίτες, βλέποντας τον κακό χειρισμό της κυβέρνησης απέναντι σε μια επαγγελματική ομάδα (τους δημοσιογράφους) που μέχρι πρότινος ήταν «κόκκινο πανί» για την κοινή γνώμη.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται δυσαρεστημένος με τον Υπουργό Επικρατείας και τον ΓΓ Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο, εξαιτίας του σκανδάλου στο οποίο εξελίσσεται η υπόθεση Καλογρίτσα.

Ολοένα και περισσότεροι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν πλέον κανένα επιχείρημα στα ερωτήματα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο ελέγχθηκαν τα Πόθεν Έσχες των υπερθεματιστών, ενώ ακόμη και ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει δώσει απάντηση για το εάν υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, σε όσους έκαναν τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία οι επιχειρηματίες έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα έλεγαν σε συζητήσεις, πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στον ανένδοτο της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής, και τώρα βλέπουν να φιγουράρουν στα ΜΜΕ φωτογραφίες του Χρήστου Καλογρίτσα σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζουν, μάλιστα, το φόβο να είμαστε μπροστά στο voskotopi_gate που θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση, την ώρα μάλιστα που έχει ν αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.

Ο εκνευρισμός που υπάρχει είναι έντονος, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που διέκριναν ένταση και στον -πάντοτε- ψύχραιμο, Νίκο Παππά, το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή.

«Λυπάμαι, ειλικρινά, γιατί έχει πλημμυρίσει το Διαδίκτυο με ειρωνικά σχόλια για «βοσκοτόπια και γίδια», είπε ο κ. Παππάς και κατέθεσε στα πρακτικά δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή του 2014 που αποθέωνε την επένδυση στην Ιθάκη.

Στους τριγμούς ήρθαν να προστεθούν και οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν μια αυξανόμενη οργή των πολιτών εναντίον της κυβέρνησης. α ευρήματα της δημοσκόπησης της MARC για την τηλεόραση του Alpha είναι αποκαλυπτικά για την δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς προσομοιάζουν με τα ποσοστά αποδοχής του ΠΑΣΟΚ το 2012 όταν το Κίνημα ήταν στην εξουσία.

Συγκεκριμένα, καταγράφει μία πτώση των ποσοστών αποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ από το 35% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 στο 18,8% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή των λευκών, των άκυρων και της αποχής, σχεδόν στο μισό της δύναμης του πριν από περίπου 12 μήνες.

Νέο μέτωπο με την Εκκλησία

Σε ενδοκυβερνητική κριση φαίνεται ότι εξελλίσεται το θέμα των Θρησκευτικών αλλά και των δηλώσεων Φίλη κατά της Εκκλησίας. Μάλιστα, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει βγάλει «κίτρινη» κάρτα στον υπουργό στον οποίο, μια εβδομάδα πριν, έβαλε «Άριστα 20» για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κενά και προβλήματα.

Σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναφέρουν ότι, αφενός ο Πάνος Καμμένος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τονΑρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το θέμα, λίγες ώρες μετά τις δύο επιστολές του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Παιδείας, και αφετέρου σημειώνουν ότι «με δημόσια τοποθέτησή τους έχουν ταχθεί υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών».

Παράλληλα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος σε επιστολή του χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του κ. Φίλη. Ζητά, δε, απαντήσεις στο ερώτημα γιατί ο υπουργός Παιδείας φέρνει τώρα αυτό το σχέδιο νόμου «σε μια συγκυρία που η Ελλάδα διαπραγματεύεται σκληρά για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και ο Ελληνικός λαός ταλαιπωρείται από τα οικονομικά βάρη».

Μάλιστα, ο Πάνος Καμμένος θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης, λίγες ώρες, δηλαδή, πριν ξεκινήσει η προ ημερησίας διαταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα Παιδείας.

Και στο βάθος…ανασχηματισμός

Η κυβέρνηση έχει ανάγκη έναν ευρύ ανασχηματισμό, για να απαλλαγεί από βαρίδια, δήλωσε ο Γιώργος Τσίπρας, σε συνέντευξή του στα Νέα.

Ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, δηλώνει ότι «χρειάζονται περισσότερες συνέργειες και μεγαλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου ίσως και με θεσμικό τρόπο. Μαζί με την αλλαγή προσώπων, κάτι τέτοιο θα δώσει περισσότερη ομοιογένεια και θα αφαιρέσει βαρίδια».

Ακόμη, αναγνωρίζει ότι χάθηκε η ευκαιρία μετά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, να απαλλαγεί η κυβέρνηση από το εσωκομματικό παρελθόν, ενώ τονίζει ότι ένας ανασχηματισμός θα δώσει νέα ορμή και θα επιταχύνει το κυβερνητικό έργο.

Για το θέμα της Τράπεζας Αττικής και τις αποκαλύψεις για τις χρηματοδοτήσεις προς τον Χρήστο Καλογρίτσα αναγνωρίζει ότι η τράπεζα «έχει ένα αμαρτωλό παρελθόν που θα έπρεπε πράγματι να ερευνηθεί». «Δεν αναφέρομαι μόνο στα δάνεια προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, γεγονός που από μόνο του θα έπρεπε να κάνει την αντιπολίτευση πιο προσεκτική, αλλά στην όλη πολιτική δανειοδοτήσεων και τη διαχείριση».

«Ακόμη και η περίπτωση Καλογρίτσα και της χρηματοδότησής του, αν υπάρχει οτιδήποτε επιλήψιμο, αφορά κατά κύριο λόγο τη διαχείριση προηγούμενων κυβερνήσεων, διοικήσεων και της Τραπέζης της Ελλάδος», προσθέτει ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο του Grexit δηλώνει πως «έχει φύγει από το τραπέζι», αναγνωρίζει εντούτοις πως η Ελλάδα παραμένει για πολλούς ξένους επενδυτές χώρα υψηλού ρίσκου και αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης θα πάρει καιρό για να καλυφθεί.

Αναφορικά με το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο ΓΓ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων φοβάται ότι αυτό δεν θα ξεκαθαρίσει οριστικά τις αδυναμίες του κόμματος, που -όπως λέει – «είναι μεγάλες».

Διαβάστε τι δήλωσε ο Κουρουμπλής για τον Τσίπρα και την μασονία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.