Βόμβα στο Κορδελιό: Πώς ολοκληρώθηκε η επιχείρηση. Έξαλλη η Πατουλίδου

Πώς ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εξουδετέρωσης για τη βόμβα στο Κορδελιό; Τι έγινε με την εικονική έκρηξη;

Ολοκληρώθηκε, από τους πυροτεχνουργούς της ειδικής ομάδας του στρατού, η απενεργοποίηση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή του Ευόσμου – Κορδελιού.

Μετά την προπαρασκευή και το σήμα της αστυνομίας ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση της περιοχής από κατοίκους, έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή και στη συνέχεια τα μέλη της ειδικής ομάδας κατέβηκαν στο σκάμμα όπου βρίσκεται η βόμβα στο Κορδελιό και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης.

Ακολουθούν τα στάδια της μεταφοράς της και της εξουδετέρωσής της στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη όπου θα γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

«Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη φάση της επιχείρησης, η απενεργοποίηση δηλαδή, του εκρηκτικού μηχανισμού της βόμβας στο Κορδελιό και τώρα ξεκινά η δεύτερη φάση της επιχείρησης που είναι η απομάκρυνση της βόμβας από την περιοχή. Ο κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει. Οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν εκτός της ζώνης εκκένωσης για το επόμενο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης της βόμβας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Νωρίτερα, την παρέμβαση της Βούλας Πατουλίδου προκάλεσε η είδηση ότι εντοπίστηκε πάνω από το βενζινάδικο… κάμερα που μετέδιδε live εικόνα από την περιοχή.

Η κάμερα τελικά απομακρύνθηκε και η επιχείρηση για την απενεργοποίηση και μεταφορά της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου είχε δηλώσει έξαλλη ότι δεν θα ξεκινήσει η επιχείρηση απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή Κορδελιού – Ευόσμου, αν δεν απομακρυνθεί κάμερα μέσου ενημέρωσης που έχει τοποθετηθεί στον 4ο όροφο οικοδομής, ακριβώς πάνω από το βενζινάδικο όπου θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση.

Αυτό δήλωσε επισημαίνοντας: “ή θα μπει εισαγγελέας και θα σταματήσει την κάμερα ή αλλιώς δεν θα αρχίσει η επιχείρηση. Δεν μπορούμε να παίξουμε με τις ζωές και των πυροτεχνουργών αλλά και των ανθρώπων που έχουν φύγει”.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της εκκένωσης της περιοχής, έγινε γνωστό ότι η ζώνη των 750 μέτρων έχει εκκενωθεί από αυτοκίνητα ενώ δεν κυκλοφορεί κανένα όχημα.

Το χρονικό της εξουδετέρωσης της βόμβας στο Κορδελιό

Μια γιγαντιαία επιχείρηση- πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα- είναι σε εξέλιξη στο Κορδελιόστην Θεσσαλονίκη, με στόχο την απομάκρυνση μιας βόμβας του δευτέρου παγκοσμίου Πολέμου. Στις 11.05 ξεκίνησε η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Στρατός, αστυνομία και κρατικός μηχανισμός βρίσκονται επί ποδός, ενώ ήδη από χθες έχει ξεκινήσει σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης πληθυσμού, το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ σε περίοδο ειρήνης στην σύγχρονη Ελλάδα, για λόγους ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που οι Αρχές απομακρύνουν 72.000 ανθρώπους από τις εστίες τους.

Μάλιστα, το Σάββατο ξεκίνησε και η διαδικασία μεταφοράς από το ΕΚΑΒ ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές, έως ότου λήξει η όλη επιχείρηση.

Απομακρύνονται οι κάτοικοι

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επαναλαμβάνει ότι η απομάκρυνση των κατοίκων από την ζώνη εκκένωσης είναι υποχρεωτική για λόγους προληπτικούς και για λόγους ασφαλείας, ενώ οι δήμοι έχουν ορίσει συγκεκριμένους χώρους στους οποίους θα μπορούν να συγκεντρώνονται οι κάτοικοι για όσο χρόνο απαιτείται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Μετά τις 10 το πρωί δεν θα πρέπει να βρίσκεται κανείς εντός της ζώνης που έχει οριστεί, εκτός από τα μέλη της ομάδας ναρκαλιείας 112, τα οποία έχουν απενεργοποιήσει στο παρελθόν δεκάδες παρόμοιες βόμβες στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου TAP και σε άλλες περιοχές.

Ωστόσο, φαίνεται ότι πολλοί είναι αυτοί που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πιστεύοντας ότι η όλη κινητοποίηση είναι υπερβολική. Η Αστυνομία δεν μπορεί δια της βίας να τους υποχρεώσει να φύγουν, οπότε όπως τονίζεται από τις Αρχές, όσοι μένουν, μένουν με δική τους ευθύνη.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που καθυστερεί η επιχείρηση.

Επί ποδός 1.000 αστυνομικοί

Ο δήμαρχος Ευόσμου-Κορδελιού, Πέτρος Σούλας, τόνισε ότι οι περιουσίες των πολιτών θα προστατευτούν από την αστυνομία, καθώς 1.000 αστυνομικοί περιπολούν στη ζώνη επικινδυνότητας και ότι είναι επαρκής η φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ. στον χώρο όπου βρίσκεται η βόμβα.

Η παροχή φυσικού αερίου θα διακοπεί σε μία μικρή απόσταση (περίπου 300 μέτρα) γύρω από το χώρο όπου βρίσκεται η βόμβα, όπως επίσης και η ηλεκτροδότηση και από τον ΟΣΕ ανακοινώθηκε ότι θα σταματήσει η διέλευση των τρένων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.