Μπαράζ σεισμών στην Ελλάδα: Ποια η προειδοποίηση των σεισμολόγων. Πανικός

Ποια η προειδοποίηση των σεισμολόγων για σεισμό στην Ελλάδα;

Δεν προκαλεί ανησυχία ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (17.06.2017) στην Λέσβο, σύμφωνα με δηλώσεις του Ευθύμη Λέκκα στο newsit.gr.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνησε πως δεν σημειώθηκαν ζημιές ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά “περιμένουμε και άλλους τέτοιους μετασεισμούς για να εκτονωθεί το ρήγμα”.

“Είναι ο μετασεισμός που περιμέναμε, αυτός των 5,2 Ρίχτερ” είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτιτούτου.

“Μαζί με τον μετασεισμό 4,6 που σημειώθηκε στις 06:40 το πρωί του Σαββάτου πιστεύουμε οτι η ενέργεια εκτονώθηκε και τα πράγματα θα πάνε τώρα ομαλά”, πρόσθεσε ο Γ. Χουλιάρας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση έγινε στις 22:50 και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ.

Το επίκεντρο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή 31 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ισχυρό μετασεισμό του καταστροφικού σεισμού των 6,1 ρίχτερ. Πρόκειται για την ισχυρότερη μετασεισμική δόνηση με το ίδιο περίπου, επίκεντρο.

Νωρίτερα, είχαν σημειωθεί δυο μικρότεροι σεισμοί μέσα σε λίγα λεπτά, Ο πρώτος είχε μέγεθος 3,8 Ρίχτερ και καταγράφηκε 22:33 και θεωρείται μετασεισμός του του καταστροφικού σεισμού των 6,1 Ρίχτερ που προηγήθηκε πριν λίγες μέρες.

Το επίκεντρο του εντοπίστηκε στα 28 χιλιόμετρα νότια της Μυτιλήνης. Μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα, στις 22:37, σημειώθηκε και δεύτερη μετασεισμική δόνηση μεγέθους 3,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο στη συγκεκριμένη περίπτωση 43 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με την περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου που είναι επικεφαλής του Συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πρόσφατης σεισμικής διεργασίας, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

“Εύχονταν” για μεγάλο μετασεισμό

Το πρωί του Σαββάτου συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Λέσβου με θέμα το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η Λέσβος την περασμένη Δευτέρα από τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ

Σε αυτό παρέστησαν και μίλησαν ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έχουν ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό, τόσο της προστασίας των κατοίκων, όσο και της καταστροφής της Βρίσας. Παρέστησαν επίσης και μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης.

Στη διάρκεια της τοποθέτησης του Ευθύμιου Λέκκα, αλλά και των υπολοίπων ειδικών επιστημόνων έγινε εκτενής αναφορά σε σημαντικά θέματα με πρώτο αυτό της περίπτωσης της Βρίσας που καταστράφηκε και η οποία πλέον θεωρείται παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο που θα μελετηθεί το επόμενο διάστημα από τους ειδικούς.

Όπως τόνισαν όλοι, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Βρίσα δέχτηκε σεισμική ενέργεια ισχύος που αντιστοιχεί με 9 της αντίστοιχης κλίμακας, ενώ άλλες πολύ κοντινές περιοχές και οικισμοί, δεν δέχθηκαν αντίστοιχη επιβάρυνση. Ταυτόχρονα ο Ευθύμης Λέκκας είχε τονίσει ότι “όσο και να φαίνεται παράδοξο, θέλομε να γίνει ένας νέος σεισμός της τάξης των 5,5 με 5,6 ρίχτερ, ώστε να βεβαιωθούμε και επισήμως ότι είμαστε σε μια διαδικασία εκτόνωσης”.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.