Σαρωτικός ανασχηματισμός από Κυριάκο: Ποιοι παίρνουν πόδι. Ονόματα

Ποιοι αποχωρούν μετά τον ανασχηματισμό Μητσοτάκη στη ΝΔ;

Εκτεταμένο ανασχηματισμό στο οργανόγραμμα του Μοσχάτου ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά το επιτυχημένο Συνέδριο Άρχων και Θέσεων που πραγματοποίησε η «γαλάζια» παράταξη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η ηγεσία της ΝΔ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αλλαγές –στις αρχές του επόμενου χρόνου– στο «γαλάζιο» οργανόγραμμα.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αξιολογήσει όλο το προηγούμενο διάστημα τη δουλειά του κάθε στελέχους ξεχωριστά και όπως, έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, «ο πρόεδρος έχει προσωπική εικόνα για όλους».

Επόμενος στόχος της ηγεσίας της ΝΔ είναι η εκλογική ετοιμότητα του κόμματος. Κατ’ επανάληψη, το τελευταίο διάστημα τόσο τα «γαλάζια» κορυφαία στελέχη όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν τονίσει ότι το 2018 θα είναι εκλογικό έτος.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα στον Ιανουάριο, πρόκειται να θέσει το κόμμα σε εκλογικό… συναγερμό και γι’ αυτόν τον λόγο θα προχωρήσει και σε σαρωτικέ αλλαγές. «Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι δεν μπορούν να κατέχουν θέση στον κομματικό μηχανισμό», είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω του «Π» υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος.

Αμετακίνητος ο Αυγενάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμετακίνητος από τη θέση του, σε αυτό το διάστημα, παραμένει ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης. Παρά τα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Αυγενάκης φέρεται να χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του προέδρου της ΝΔ και δεν υπάρχει καμία σκέψη για αλλαγή.

Άλλωστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ, θα πραγματοποιηθεί το Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, όπου πρόκειται να εκλεχτούν τα νέα όργανα του κόμματος και τα νέα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής. Έτσι, θα υπάρξει και εκ νέου ψηφοφορία βάσει του καταστατικού για την εκλογή του γραμματέα του κόμματος.

Ποιοι αποχωρούν

Στην κατηγορία των στελεχών που βρίσκονται προς αποχώρηση από το «γαλάζιο» οργανόγραμμα, λόγω του ότι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ανήκουν ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης, ο γραμματέας Παραγωγικών Φορέων Βασίλης Ξυπολυτάς, ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Νίκος Κωστόπουλος, ο γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων Βασίλης Σπανάκης, η αναπληρώτρια γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Νατάσα Σωτηριάδου, ο αναπληρωτής γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Τάσος Χατζηβασιλείου, ο προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων, αναπληρωτής γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Γιάννης Καλλιάνος, ο γραμματέας Οικουμενικού Ελληνισμού Τάκης Σκανδαλάκης, ο αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων και πολιτευτής στην Α΄ Πειραιά Γιάννης Βουτσινάς, ο αναπληρωτής γραμματέας Προγράµµατος Μανώλης Γραφάκος και η γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας-Κόµµατος, ήδη πολιτεύτρια στη Β΄ Αθήνας, Ζωή Ράπτη.

Αυτοί μάλλον παραμένουν

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να μετακινούνται ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Χρήστος Ταραντίλης, ο γραμματέας Προγράμματος Γιώργος Στεργίου, ο γραμματέας Κοινωνικών Δικτύων και Ευπαθών Ομάδων Γιώργος Στεργίου, ο γραμματέας Οργανωτικού Στυλιανός Κονταδάκης και ο γραμματέας Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα Θεόδωρος Κόλλιας.

Ωστόσο, ο Μητσοτάκης, ανεξάρτητα από τις αλλαγές που ετοιμάζει στο κόμμα, καθώς δέχεται όλο το προηγούμενο διάστημα πιέσεις από τους βουλευτές κυρίως της Β΄ Αθήνας να βάλει ασυμβίβαστο μεταξύ γραμματέων του κόμματος και υποψηφίων βουλευτών, ώστε να μην πριμοδοτούνται, σίγουρο είναι ότι έχει τις τελικές εισηγήσεις των συνεργατών του για τον εσωτερικό ανασχηματισμό και αυτό που απομένει είναι η τελική του επιλογή και βέβαια ο χρόνος, που δεν πρόκειται να πάει πιο μακριά από τα μέσα Ιανουαρίου.

Νέοι τομεάρχες

Από εκεί και πέρα, αλλαγές θα υπάρξουν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», και στους «γαλάζιους» τομεάρχες. Εδώ και καιρό άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει στα χέρια του τη «γαλάζια»… Βίβλο, η οποία αποτελεί το βαθμολόγιο με τις επιδόσεις τους. Επιδίωξή του είναι στο σχήμα της σκιώδους κυβέρνησης να παραμείνουν αυτοί που παράγουν έργο και δεν παρεκκλίνουν από τη γραμμή του κόμματος, αλλά ταυτόχρονα να μπουν στους τομείς πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν τον αέρα ανανέωσης στη ΝΔ.

Αυτό όμως που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη είναι το πότε θα υλοποιηθεί μια τέτοια αναδόμηση και στους τομεάρχες. Σύμφωνα με πηγές του Μοσχάτου, το σενάριο ήθελε τις αλλαγές να γίνονταν τον Δεκέμβριο, προκειμένου οι όποιες μετακινήσεις στους υπεύθυνους των τομέων να συμπέσουν με το 11ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι το κόμμα βρίσκεται σε διαρκή κατάσταση αλλαγής και ανανέωσης.

Περιμένουν το Μαξίμου

Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει τελικά υπερισχύσει το σενάριο οι αλλαγές στους τομεάρχες να ακολουθήσουν αφότου γίνει ανασχηματισμός στην κυβέρνηση. «Θα ήταν λογικό ο πρόεδρος της ΝΔ να περιμένει πρώτα έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό, ούτως ώστε να βάλει απέναντί τους τα κατάλληλα πρόσωπα» τονίζει στο «Π» στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άλλωστε ένας πρόωρος ανασχηματισμός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη –χωρίς να έχει προηγηθεί αντίστοιχος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ– ίσως να έδινε την εντύπωση ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει πρόβλημα στο εσωτερικό της, επισημαίνεται από «γαλάζια» κομματικά χείλη.

Όπως και να έχει, η ανατολή του 2018 φέρεται ότι θα φέρει πολλές αλλαγές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ, πέρα από τις αλλαγές που θα πραγματοποιήσει στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης, πρόκειται να πραγματοποιήσει και εξορμήσεις στην Περιφέρεια, προκειμένου να μεταφέρει στην κοινωνία τα μηνύματα του 11ου Συνεδρίου της ΝΔ και να κάνει τους Έλληνες πολίτες κοινωνούς του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.