Δεν πάει το μυαλό: Ποιος πήρε το ΟΚ και μπαίνει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Ποια η νέα… μεταγραφική βόμβα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ;

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πήρε το «οk» και θα είναι μία από τις επιλογές της ΝΔ για τη συγκρότηση του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου στη μονοεδρική περιφέρεια των Γρεβενών.

Όχι δεν φοβάται ότι θα τον «κόψει» ο Κυριάκος. Μάλιστα λέγεται ότι και η Ντόρα Μπακογιάννη τον είχε προτείνει για αναπληρωτή του τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ.

Πρόκειται για τον γνωστό δικηγόρο Ανδρέα Πάτση, πρώην πρόεδρο-ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Νίκη Βόλου, ο οποίος πιθανότατα θα είναι υποψήφιος βουλευτής, αρχίζοντας τον προεκλογικό του αγώνα στα Γρεβενά, με μεγάλη προοπτική να την κερδίσει.

Γαλάζια επιφυλακή για «εκλογικό 2018»

Μπορεί η κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2019, πλην όμως στα υψηλά κλιμάκια της ΝΔ βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, μια και εδραία πεποίθηση στην ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι το 2018 θα είναι έτος πολιτικών εξελίξεων.
του Γιώργου Ευγενίδη

Υπό αυτό το πρίσμα άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει και το κόμμα σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις κινήσεις, προκειμένου να ενισχύσει τις προϋποθέσεις πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ την επόμενη μέρα, με βασικό στόχο την αυτοδυναμία.

Άλλωστε, στη ΝΔ εκτιμούν ότι υπάρχουν πλείστες όσες περιστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν τον κ. Τσίπρα στο στήσιμο κάλπης. Ένα από τα κεντρικά σενάρια για τη ΝΔ έχει να κάνει με τη διαχείριση της επόμενης μέρας και το βάρος των νέων μέτρων που θα έρθουν από 1/1/2019, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αναιρέσει τα όσα έχουν ψηφιστεί για την περικοπή του αφορολόγητου, με ενδεχόμενο «όπλο» το υπερπλεόνασμα.

Στη συνάρτηση πρέπει να μπει και το ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα, μετά την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Με άλλα λόγια, το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, με δεδομένη την άποψη της ΝΔ πως «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο δεν υφίσταται, θα καθορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις, σύμφωνα με τη «γαλάζια» ανάλυση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα υπό εξέταση σενάρια, ο κ. Τσίπρας μπορεί να μη φτάσει καν έως το φθινόπωρο για να στήσει κάλπες, εφόσον αντιληφθεί από τις προκαταρκτικές συζητήσεις που θα ξεκινήσουν μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης πως το περιβάλλον μετά τον Αύγουστο είναι ναρκοθετημένο.

Μπορεί, βέβαια, όλα τα ανωτέρω να είναι σενάρια εργασίας, αυτό όμως δεν αναιρεί την κεντρική εκτίμηση στα υψηλά κλιμάκια της ΝΔ, πως το 2018 θα είναι έτος πολιτικών εξελίξεων. Υπό αυτό το πρίσμα, συνεπώς, ο εκλογικός συναγερμός στην οδό Πειραιώς έχει ηχήσει εδώ και καιρό.

Μάλιστα, ένα ακόμα ζήτημα που θα μπορούσε να αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων δεν είναι άλλο από το Σκοπιανό. Η αδυναμία της κυβέρνησης να καταλήξει σε μια κοινή θέση, με δεδομένη την άρνηση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμενου να αποδεχθεί σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τον όρο «Μακεδονία», δημιουργεί συνθήκες κυβερνητικής αστάθειας.

Συνεπώς, αν ευοδωθούν και τα σενάρια περί έντασης των διεθνών πιέσεων και φανεί στην πράξη η αδυναμία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να διαμορφώσει ενιαία θέση, ο κ. Μητσοτάκης δεν εμφανίζεται σε καμία περίπτωση πρόθυμος να παράσχει σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» την προηγούμενη εβδομάδα απηύθυνε προειδοποίηση ότι «δεν νοείται εθνική συνεννόηση χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους», ξεκόβοντας έτσι την ιδέα για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τόνισε, δε, ότι «αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, ας παραιτηθούν». Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διαμηνύουν πως «δεν κυβερνά η ΝΔ τη χώρα, άρα απαιτείται σαφής τοποθέτηση της κυβέρνησης σε ένα μείζον εθνικό θέμα».

Περιοδείες, ανανέωση, πρόγραμμα Με αφετηριακό σημείο της στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεπώς, το ισχυρό ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες εντός του έτους, είτε λόγω στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης είτε λόγω ενός αστάθμητου, τρίτου παράγοντα, η ΝΔ επιχειρεί να διαμορφώσει όρους σαφούς πολιτικής κυριαρχίας στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί.

Επομένως, τρεις βασικές προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η αποκωδικοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ και η επιμονή στο ότι το κόμμα του έχει συγκροτημένη πολιτική πρόταση για την επόμενη μέρα, οι περιοδείες προκειμένου το μήνυμα του κόμματος να φτάσει σε όλες τις γωνιές της χώρας, αλλά και η ανανέωση σε επίπεδο προσώπων, για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε προσωπικά και από το βήμα του Συνεδρίου του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σε βασικούς άξονες, όπως η μείωση της φορολογίας, η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου για επενδύσεις, η απλοποίηση κρατικών δομών και η οριζόντια αξιολόγηση σε όλες τις δομές.

«Τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσουμε αφορούν τον τρόπο οργάνωσης του κυβερνητικού μας έργου και τον νέο φορολογικό νόμο. Η νέα κυβέρνηση θα είναι καινοτόμος, τόσο ως προς τη δομή της όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσει το έργο της.

Κυρίως, όμως, θα είναι μια κυβέρνηση αξιοκρατική, που θα δώσει ευκαιρίες και σε σημαντικούς ανθρώπους εκτός πολιτικής. Ο φορολογικός νόμος θα περιέχει όλες τις εξαγγελίες μας και θα ελαφρύνει ουσιαστικά τους πολίτες.

Η μείωση φόρων, άλλωστε, αποτελεί κεντρικό πυλώνα της οικονομικής μας πολιτικής, γι’ αυτό και, όπως έχω πει, είναι αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μου», είπε πρόσφατα με νόημα ο κ. Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει και στην ανανέωση του κόμματος.

Δέσμευση του κ. Μητσοτάκη είναι, συνολικά, τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια να ανανεωθούν κατά 50% στις επερχόμενες εκλογές και σε κάθε εκλογική περιφέρεια να υπάρχει τουλάχιστον ένας νέος υποψήφιος.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει και μήνυμα εσωκομματικής ενότητας, λέγοντας πως δεν ξεγράφει τους παλιότερους βουλευτές και στελέχη του κόμματος, ενώ ανέφερε πως δουλεύουν με «ανιδιοτέλεια και νέο πνεύμα».

Πλην όμως, είναι σαφής η άποψη στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ ότι τόσο το νέο πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει η ΝΔ όσο και το «σφιχτό» πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θέλει να εφαρμόσει ως κυβέρνηση χρειάζεται και πρόσωπα-φορείς.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η ανανέωση της ΝΔ είναι σημαντικό στοίχημα, όχι μόνο για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, αλλά και για να αποκτήσει η ΝΔ ευρύτερες κοινωνικές αναφορές.

Τέλος, αμέσως μετά τις γιορτές, ο πρόεδρος της ΝΔ θα βγει και πάλι στον δρόμο, κάνοντας περιοδείες και συστηματοποιώντας την «αδιαμεσολάβητη επαφή του», όπως λένε συνεργάτες του, με τις τοπικές κοινωνίες και με τη στελεχιακή βάση της ΝΔ.

Αμέσως μετά τα Θεοφάνια προγραμματίζονται επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη στην Πιερία και στην Πέλλα, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει πως οι περιοδείες, οι επισκέψεις και η απευθείας συζήτηση με τους πολίτες δημιουργούν στην εκάστοτε τοπική μικροκλίμακα θετικό «momentum» για τη ΝΔ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.