Folli Follie: Η αλήθεια για άγρια επίθεση QCM, χρεοκοπία. Τι λέει ο Έλληνας CEO Τζ. Κουτσολιούτσος

Χαμός επικρατεί παγκοσμίως τις τελευταίες μέρες με τον καταποντισμό της μετοχής του Ελληνικού ομίλου Folli Follie. Τι λέει ο CEO της FF Group, Τζ. Κουτσολιούτσος;

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια ανευ προηγουμένου επίθεση στη δημοφιλή Ελληνική εταιρεία Folli Follie από το αμερικανικό fund QCM. Τι πραγματικά συμβαίνει;

Νομικά μέτρα κατά του αμερικανικού “activist short” επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management – QCM που με ένα report-καταπέλτη αμφισβήτησε ευθέως την ορθότητα των οικονομικών μεγεθών και το εύρος του δικτύου καταστημάτων (κυρίως στην Κίνα) της Folli Follie Group, ποντάροντας ταυτόχρονα σε πτώση της μετοχής για να καρπωθεί υπεραξίες, λαμβάνει άμεσα η διοίκηση του ελληνικού ομίλου.

Σύμφωνα με πηγές από την FF Group, πέραν των ενεργειών που ήδη έχει λάβει το νομικό τμήμα της εταιρείας, έχει δοθεί εντολή ώστε να ανατεθεί σε δικηγορικό γραφείο η νομική υπεράσπιση του ομίλου, σε Ελλάδα και εξωτερικό, προκειμένου να ληφθούν μέτρα, αρχικά μέσω κατάθεσης αγωγών, ως άμυνα εναντίον της οργανωμένης επίθεσης που δέχεται.

Παράλληλα, η Folli Follie βρίσκεται σε απόλυτη συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να ελεγχθούν οι συναλλαγές της περασμένης Παρασκευής, ημέρας κατά την οποία η μετοχή βυθίστηκε σε ποσοστό 30%, αφήνοντας ένα ανεκτέλεστο 1,2 εκατομμυρίων τεμαχίων, αλλά και για να παρασχεθούν οποιαδήποτε στοιχεία απαιτηθούν προκειμένου να καταρριφθούν οι ισχυρισμοί του QCM. Οι εποπτικές αρχές διαμηνύεται ότι δεν εξετάζουν την αναστολή διαπραγμάτευσης του τίτλου, έχουν ζητήσει τη διενέργεια ανεξάρτητου οικονομικού ελέγχου στην εταιρεία, ενώ ζήτησαν να ενημερωθούν από την εταιρεία για την αντίδραση της περασμένης Παρασκευής που οδήγησε στη δημοσιοποίηση της διάψευσης των ισχυρισμών του fund, για τα στοιχεία που αξιολόγησε ο ορκωτός λογιστής στη χρήση 2017 και για τις επόμενες κινήσεις της εισηγμένης.

Ποιες είναι αυτές; Πέραν της σημερινής συνάντησης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εξετάστηκε να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη για την πλήρη ενημέρωση μετόχων, αναλυτών και της επενδυτικής κοινότητας εν γένει. Ωστόσο, δύο γεγονότα μάλλον οδηγούν σε αναθεώρηση του συγκεκριμένου σχεδίου. Πρώτον, σήμερα Δευτέρα είναι αργία στη Μ. Βρετανία (May Day) και οι αναλυτές του City δεν θα συμμετείχαν, δεύτερον οι επαγγελματικές υποχρεώσεις τα προηγούμενα 24ωρα του Τζ. Κουτσολιούτσου στο Χονγκ Κονγκ (σ.σ. που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να αναβληθούν), μεταξύ άλλων, δεν επέτρεψαν την έγκαιρη προετοιμασία για ένα, εκ των πραγμάτων, τόσο απαιτητικό conference call, τουλάχιστον άμεσα.

Αντ΄ αυτού επελέγη να πραγματοποιηθεί μια επίσημη δήλωση του CEO χθες το απόγευμα. Με σαφήνεια, ο επικεφαλής του ελληνικού ομίλου έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο από ομάδα κερδοσκόπων, οι οποίοι επιχειρούν να καταστρέψουν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Ο Τζ. Κουτσολιούτσος δεσμεύτηκε να διαψεύσει ενώπιον των εποπτικών αρχών το περιεχόμενο της επίμαχης έκθεσης, να δημοσιοποιήσει αναλυτική λίστα των σημείων πώλησης (POS) του brand Folli Follie, από την οποία θα προκύπτει πόσο αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί που έγιναν “σημαία” στην επίμαχη έκθεση του QCM και να προσφύγει στη δικαιοσύνη, όπως αναφέρθηκε.

Σε ετοιμότητα για νέα επίθεση

Κύκλοι της Folli Follie Group αναφέρουν ότι ο όμιλος τελεί σε ετοιμότητα και αναμένει τις επόμενες επιθετικές κινήσεις της QCM. Αυτές έχουν προαναγγελθεί μετά την απάντηση-διάψευση της εισηγμένης στους ισχυρισμούς του fund. Το QCM έγραψε στο twitter ότι “διάβασε και βρήκε πολύ διασκεδαστική την τελευταία ανακοίνωση της FF. Η απάντησή μας θα είναι του συνηθισμένου είδους: αιχμηρή, ακριβής και συντριπτική”.

Στην FF Group, στο πλαίσιο των γραμμών άμυνας που δημιουργούν, θα ρίξουν βάρος στις έρευνές τους και στον ίδιο τον Gabriel Grego, Managing Partner του QMC, ο οποίος από long στη μετοχή του ελληνικού ομίλου πριν χρόνια, πραγματοποίησε μέσω του fund του στροφή 180 μοιρών, βάζοντας ένα μεγάλο στοίχημα: να πλήξει, αποκομίζοντας τεράστιες υπεραξίες μέσω θέσεων short στη μετοχή, μια από τις πιο γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις και επί σειρά ετών εκ των επιφανέστερων εγχώριων blue chips.

Ο Gabriel Grego, Managing Partner του QMC με καταγωγή από το Ισραήλ και σπουδές στο Bocconi και το Tufts, σύστησε την επενδυτική εταιρεία Zanshin Capital, προτού προχωρήσει στην ίδρυση του QMC το 2013. Σχολιάζοντας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την απόφαση του fund να λειτουργήσει ως “activist short” στη Folli Follie Group, ανέφερε κατά τη δημοσιοποίηση του επίμαχου report για τον ελληνικό όμιλο πως “ο κύβος ερρίφθη”. Σε σχόλιο έτερου σχολιαστή πως το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει μια αγοραστική ευκαιρία λόγω της πτώσης της μετοχής της FF Group, ανέφερε δεικτικά πως “τα ίδια έλεγαν και για τη Globo. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.”… Αν και στο ίδιο post δόθηκε η απάντηση πως η Folli Follie Group δεν είναι Globo, o Grego σχολίασε “απλώς κοιτάξτε τα δεδομένα”, προαναγγέλοντας νέο report, τη στιγμή που υπάρχει φημολογία στην αγορά για κερδοσκοπική επίθεση και σε έτερη ελληνική εισηγμένη.

Για την ιστορία, τον Νοέμβριο του 2015, το QMC, είχε δημοσιοποιήσει έκθεση στην οποία γινόταν λόγος περί συστηματικής χειραγώγησης των λογιστικών στοιχείων της ελληνικής εταιρεία εταιρείας τεχνολογίας Globo, εισηγμένης στο ΑΙΜ. To fund ανέφερε τότε πως αδυνατούσε να εντοπίσει πελάτες της Globo και μεταπωλητές των προϊόντων της και υποστήριζε στην 39σέλιδη έκθεσή του ότι η Globo χειραγωγούσε τουλάχιστον το 60% των οικονομικών της στοιχείων μέσω ανύπαρκτων διανομέων κατασκευασμένων πωλήσεων εταιρειών-πυραμίδων, εικονικών εταιρειών και εικονικών τιμολογίων.

Για να δικαιολογήσει η Globo το αντίστοιχο έλλειμμα σε μετρητά, αναφερόταν στην έκθεση, χρησιμοποιούνταν εικονικές εταιρείες ως προμηθευτές που δημιουργούσαν πλασματικές δαπάνες, μέρος των οποίων στη συνέχεια κεφαλαιοποιούνταν. Ουσιαστικά έκανε λόγο για τριγωνικές συναλλαγές που είχαν ως στόχο να φουσκώσουν τα μεγέθη της εταιρείας, να δικαιολογούνται δανειοδοτήσεις και μελλοντικά υψηλές αποτιμήσεις με στόχο ένα ΙΡΟ σε μεγάλη χρηματιστηριακή αγορά. Η συνέχεια ήταν κατακλυσμιαία, οδηγώντας στην εξαΰλωση της μετοχής, την πτώχευση της Globo και την άσκηση ένδικων μέτρων.

Διαβάστε αναλυτικά την επίθεση της QCM στη Folli Follie και τι απάντησε αρχικά ο Ελληνικός όμιλος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.