Στο σφυρί το Ερρίκος Ντυνάν: Ποιοι κολοσσοί θέλουν να το αγοράσουν. Ποια η αστρονομική τιμή

Πόσο θα πωληθεί το Ερρίκος Ντυνάν;

Μέχρι τις 23 Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι για το Ερρίκος Ντυνάν θα έχουν προθεσμία για να υποβάλλουν μη δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό που τρέχει η τράπεζα Πειραιώς για την πώληση του νοσοκομείου.

Μεταξύ των υποψηφίων που υπέγραψαν Ερρίκος Ντυνάν πριν λίγες ημέρες συμβάσεις εμπιστευτικότητας βρίσκονται τόσο μεγάλοι παίχτες της εγχώριας αγοράς υγείας, όσο και επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, με τους επικρατέστερους υποψηφίους για πώληση να είναι επτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr.

CVC Capital Partners, ο όμιλος Αποστολόπουλου του Ιατρικού Αθηνών, Ιασώ, Ευρωκλινική, καθώς και η Farallon Capital Management στην οποία έχουν περάσει τα δάνεια της Euromedica είναι μεταξύ των επικρατέστερων για τη διεκδίκηση της «Ημιθέα”, θυγατρική της Πειραιώς που ελέγχει το Ερρίκος Ντυνάν. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμη δυο μεγάλα funds του εξωτερικού που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Όσον αφορά τις προθέσεις του CVC για το νοσοκομείο, αναμένεται να γίνουν πιο ξεκάθαρες εφόσον κλείσει η συμφωνία με τη MIG για την πώληση του Υγεία, ενώ για τον όμιλο της Ευρωκλινικής φαίνεται πως θα υπάρξει συνεργασία με ξένο fund.

Στο διαγωνισμό Ερρίκος Ντυνάν, με σύμβουλο πώλησης τη PwC, δίνεται η δυνατότητα υποβολής και ξεχωριστών προσφορών, δηλαδή για τη νοσοκομειακή δραστηριότητα και τις υποδομές, υπό την προϋπόθεση πως ότι δραστηριότητα και ακίνητο θα πωληθούν ταυτόχρονα. Ήδη όμιλοι από το χώρο του real estate έχουν διερευνήσει τις προθέσεις των ενδιαφερομένων για τη συμμετοχή σε κοινοπρακτικό σχήμα.

Στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν το διαγωνισμό Ερρίκος Ντυνάν σημειώνουν εντούτοις πως η «απόσταση” έως την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα είναι μεγάλη, καθώς ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων του νοσοκομείου, των δανειακών του υποχρεώσεων και των δυνατοτήτων κερδοφορίας θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις.

Τα ίδια τοποθετούν μια ρεαλιστική πρόταση για την απόκτηση της Ημιθέα κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, συμπληρώνοντας πως θα απαιτηθούν επιπλέον επενδύσεις για την ανανέωση του εξοπλισμού του νοσοκομείου, ύψους περίπου στα 10 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ωστόσο πως Ερρίκος Ντυνάν πέρασε το 2014 στην «Ημιθέα Α.Ε.» έναντι 115 εκατ. ευρώ.

Τον Δεκέμβριο μέρος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της Ημιθέα μετατράπηκε σε μακροπρόθεσμο, με την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 78 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της «ΗΜΙΘΕΑ Ανώνυμη εταιρεία εκμετάλλευσης νοσηλευτικών μονάδων και ιατρικών- διαγνωστικών κέντρων” για το 2017, αν και η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν σημαντική (43,5 εκατ. ευρώ, αύξηση 16%), εντούτοις δεν έχει ακόμη φτάσει το επίπεδο που απαιτείται για την επίτευξη «νεκρού σημείου”. Στην προηγούμενη χρήση κατεγράφη αρνητικό EBITDA 6,9 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο έναντι του 2016 κατά 28%. Οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 20% έναντι του 2016.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.