Σάλος: Πολιτικά στελέχη ΝΔ, δημόσιοι υπάλληλοι και γνωστοί δικηγόροι σε κύκλωμα με πλαστά διαβατήρια. Ποιους καίνε

Ποιες οι συλλήψεις γνωστών πολιτικών προσώπων και δικηγόρων για την εγκληματική οργάνωση που εξέδιδε πλαστά διαβατήρια;

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιούνταν στην παράνομη έκδοση αδειών διαμονής σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, προχώρησε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, σε επιχείρηση, που εξελίχθηκε σε έξι πόλεις της χώρας, συνελήφθησαν 23 άτομα, (16 ημεδαποί και επτά αλλοδαποί), μεταξύ των οποίων επτά δικηγόροι και πέντε υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται 2 τοπικά στελέχη της αυτοδιοίκησης, ένας εκ των οποίων είναι πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, εκλεγμένος με τη ΝΔ, ενώ ο άλλος στέλεχος της ΝΔ, πρώην αντιδήμαρχος, και νυν πρόεδρος σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί είκοσι τρία άτομα, μέλη του μεγάλου κυκλώματος που έκανε παράνομες ελληνοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, έπειτα από εκτεταμένη επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη…

Στο κύκλωμα συμμετείχαν 7 δικηγόροι, 5 δημόσιοι υπάλληλοι – στελέχη της περιφέρειας καθώς και ένας υπάλληλος δημόσιου νοσοκομείου. Συνελήφθησαν επίσης και 2 Αιγύπτιοι πλαστογράφοι, οι οποίοι χορηγούσαν έγγραφα σε αλλοδαπούς.

Μάλιστα, ο σύζυγος μίας εκ των δικηγόρων που συνελήφθησαν είναι μέλος της φρουράς του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κέρκυρας, Ιωάννη Αϊβατίδη.

Η επιχείρηση ξεκίνησε χθες το πρωί, από τους αστυνομικούς της υπηρεσίας, σε συνεργασία με ελεγκτές του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ταυτόχρονα σε έξι πόλεις της χώρας, αφού είχαν συγκεντρωθεί τα απαιτούμενα στοιχεία, ύστερα από παρακουλουθήσεις και καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν αρχικά επ’ αυτοφώρω, σε πόλη της επαρχίας, ένας δικηγόρος, ένας υπάλληλος της περιφέρειας και τέσσερις αλλοδαποί, οι οποίοι μόλις είχαν καταβάλει από 1.200 ευρώ έκαστος για τα έγγραφα νομιμοποίησής τους στην Ελλάδα.

Ακολούθησαν οι συλλήψεις άλλων 19 ατόμων. Και οι 23 συλληφθέντες, (16 Έλληνες και επτά αλλοδαποί), μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, μαζί με τη δικογραφία που σχηματίζεται από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Μεταξύ των επτά αλλοδαπών που έχουν συλληφθεί είναι και πλαστογράφοι, οι οποίοι κατήρτιζαν πλαστά διαβατήρια και άλλα δικαιολογητικά για τους ενδιαφερόμενους. Με αυτά και με ψεύτικες βεβαιώσεις συμπλήρωναν τους φακέλους οι δικηγόροι του κυκλώματος και τους έστελναν για έγκριση στις περιφέρειες εκτός Αττικής.

Από την μέχρι τώρα έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον περασμένο Μάρτιο, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, που επιδίωκε την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους με την κατάρτιση πλαστών δικαιολογητικών, για την παράνομη έκδοση αδειών διαμονής σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών.

Τα έγγραφα που χρησιμοποιούσαν, συνήθως ήταν:

ιατρικές βεβαιώσεις (επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων – ιατρικά περιστατικά),
έγγραφα από εταιρείες μεταφοράς χρημάτων,
λογαριασμοί εταιρειών κινητής τηλεφωνίας,
ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις (περί φιλοξενίας αλλοδαπών), εφοδιασμένες με γνήσιο υπογραφής δικηγόρου της οργάνωσης,
πλαστά μισθωτήρια συμβόλαια κατοικίας,
εμβάσματα λογαριασμών τραπεζών που έχουν κλείσει ή έχουν συγχωνευθεί και
πλαστές αγορές από γνωστά εμπορικά πολυκαταστήματα.

Στη συνέχεια και αφού ορισμένα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε πλαστογραφήσεις των εγγράφων, οι δικηγόροι – μέλη της οργάνωσης αφού «έλεγχαν» τους φακέλους, μετέβαιναν στις αρμόδιες Υπηρεσίες, μαζί με τους αλλοδαπούς για την κατάθεση τους.

Με το πέρας της διαδικασίας, τόσο της κατάθεσης των φακέλων, όσο και της έκδοσης των αντίστοιχων καρτών, τα αρχηγικά μέλη λάμβαναν από τους αλλοδαπούς τα συμφωνηθέντα χρηματικά ποσά, τα οποία στη συνέχεια μοιράζονταν μεταξύ τους, ανάλογα με την συμμετοχή τους στην διαδικασία.

Τα ποσά για την κατάθεση του φακέλου κυμαίνονταν από 650 έως 800 ευρώ και σε περίπτωση που εκδιδόταν η σχετική άδεια διαμονής από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης έχει κατασχεθεί πληθώρα φακέλων, το περιεχόμενο των οποίων εξετάζεται ως προς την πλαστότητα των δικαιολογητικών. Επιπλέον σε κατ’ οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος πλαστών εγγράφων και διαβατηρίων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, καθώς και 20.890 ευρώ.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.