Κλείδωσαν οι εκλογές: Πότε θα γίνουν τελικά. Γιατί διάλεξαν συγκεκριμένη ημερομηνία, παρασκήνιο

Πότε θα γίνουν τελικά εκλογές;

Oι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν την προσδοκώμενη μείωση της διαφοράς με την Νέα Δημοκρατία, γεγονός που ενισχύει τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο -μαζί με τις ευρωεκλογές – προκειμένου να είναι διαχειρίσιμη η ήττα στη μάχη των εθνικών εκλογών.

Η υπόθεση «Πάνος Καμμένος» καθίσταται απρόβλεπτος παράγοντας για την προοπτική της κυβερνητικής θητείας. Στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν πλέον να τον απαξιώσουν πολιτικά αλλά στην πραγματικότητα, από την Ηρώδου Αττικού έχουν αντιληφθεί πως οι πολιτικές παρενοχλήσεις του πρώην εταίρου προκαλούν πλήγμα στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να δείξει πως διαθέτει μια σταθερή κυβέρνηση η οποία στηρίζεται σε μια «κανονική» πλειοψηφία.

Ενδεικτική η νέα, χθεσινή, δημόσια τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου, λίγες ώρες πριν πάει στην ολομέλεια της Βουλής η επικύρωση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και λίγο μετά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής με βάση την οποία αν αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος το κόμμα μένει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα.

«Αύριο η τελευταία πράξη του πρωτοφανούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος για τη Δημοκρατία μας, με εθνική προδοσία της Μακεδονίας από την κυβέρνηση της αποστασίας των αχάριστων». Αυτό αναφέρει σε tweet του ο Πάνος Καμμένος.

Χθες είχε δώσει τελεσίγραφο στον Θανάση Παπαχριστόπουλο να παραδώσει την έδρα του έως σήμερα το πρωί, ξεκαθαρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τον διαγράψει απο βουλευτή.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο ευσεβής πόθος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εξάντληση της τετραετίας δεν έχει φύγει από το τραπέζι, ωστόσο συγκρούεται με την πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι νέες συνθήκες στο κοινοβούλιο, αλλά και οι οικονομικές εξελίξεις ενόψει της ολοκλήρωσης αξιολόγησης των θεσμών τέλη Φεβρουαρίου.

Όλα οδηγούν στο βασικό σενάριο για εθνικές εκλογές τον Μάιο.

Ποια είναι αυτή η ημερομηνία; Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις του ρεπορταζ :Η 26η Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την άποψη ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν κοντά στις ευρωεκλογές, υιοθετούν όλο και περισσότεροι ηγετικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, θορυβημένοι από το κλίμα πολιτικής φθοράς, φοβούμενοι ότι αυτή η κατάσταση ευτελισμού του κοινοβουλίου θα ενισχύσει, όσο περνά ο χρόνος, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και θα οδηγήσει στην αύξηση της «ψαλίδας».

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όμως, εισηγούνται στάση αναμονής για τη λήψη των τελικών αποφάσεων, μέχρι το τέλος Μαρτίου, με βασικό κριτήριο τις «κρυφές» μετρήσεις που κάνουν σε κόμμα και Μαξίμου.

Είναι εμφανές, εδω και καιρό, πως το βασικό επιχείρημα υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Μάιο βασίζεται στη στρατηγική οτι τα φιλολαϊκά μέτρα -που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις επόμενες εβδομάδες όπως η προστασία πρώτης κατοικίας, οι 120 δόσεις σε Ασφαλιστικά Ταμεία και εφορία κλπ – θα είναι νωπά στη μνήμη των πολιτών το Μάιο και ότι η ταυτόχρονη ψήφος θα οδηγήσει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων στις κάλπες των ευρωεκλογών, αλλά στις εθνικές θα ψηφίσουν τελικά ΣΥΡΙΖΑ.

Από την κυβέρνηση στέλνουν σαφές μήνυμα, προς τον πρώην εταίρο, πως από την στιγμή που επέλεξε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει την εμπιστοσύνη του υπήρξαν αρκετοί βουλευτές και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι δεν τον ακολούθησαν, διότι θεώρησαν ότι ο πολιτικός στόχος είναι να ολοκληρώσει αυτή η κυβέρνηση τη θητεία της.

Ο λόγος, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι συγκεκριμένοι βουλευτές ακολουθούν τη φωνή της συνείδησής τους και τοποθετούνται πολιτικά και παίρνουν την ευθύνη γι’ αυτό στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Φυσικά, αυτό το επιχείρημα αντικρούει στο γεγονός πως οι έξι πρόθυμοι με επιστολή τους δήλωσαν ότι παραχωρούν τη θετική τους ψήφο για όποια νομοσχέδια θα έρθουν προς ψήφιση στην Βουλή, ακόμα και αν δεν ξέρουν το περιεχόμενό τους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.